Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ηθικός αυτουργός, τα πίτουρα

Αυτό πια ξεπερνάει κάθε ανοησία, κι όμως το εκσφενδόνισαν με κάθε σοβαρότητα: Ηθικός αυτουργός για τις χρυσαυγίτικες μπούφλες, μπουνιές και κλωτσιές στον Κουμουτσάκο είναι ο Φίλης. Όχι ο Μιχαλολιάκος ή ο Κασιδιάρης ή ο κάθε Ντουλάπας της συμμορίας. Αλλά ο Φίλης, αν έχετε τον Θεό σας. Ο οποίος -θαυμάστε λογική- αναρρίπισε τα εθνικά πάθη με όσα αντεθνικά είπε. Με αποτέλεσμα την εθνοκάθαρση του Κουμουτσάκου από τους γνωστούς εθνικώς σκεπτόμενους.

Φτάσαμε μάλιστα να τα λέει αυτά όχι μόνο ο Βορίδης, ο Άδωνις, ο Μεϊμαράκης, η εθνική χορωδία της Ν.Δ., άντε κι ο Καραγκούνης -απίστευτος τενόρος αυτός. Αλλά και ο ίδιος ο Κουμουτσάκος! Το θύμα, που απαιτεί από την αστυνομία να βρει τους θύτες φυσικούς αυτουργούς. Αλλά που τον ηθικό αυτουργό τον ξέρει καλά. Τον κατονομάζει. Και πιθανότατα θα επιδιώξει, μαζί με τους άλλους της αυστηρής δεξιάς παρέας, την καταδίκη του από τη Βουλή. Με πρόταση μομφής!

Παιδιά, εδώ η Δεξιά και η Άκρα Δεξιά επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν την καλή παράδοση. Διότι στους ηθικούς αυτουργούς ήταν πάντα ειδικοί. Σκότωναν κόσμο οι ναζί, ηθικός αυτουργός ήταν οι αντιστασιακοί που τους εξόργιζαν. Σκότωνε κόσμο το παρακράτος, ηθικός αυτουργός ήταν το θύμα που έβγαζε γλώσσα. Σακάτευε κόσμο η αστυνομία, ηθικοί αυτουργοί ήταν οι σακατεμένοι που δεν κάθονταν καλά. Ακόμα και όταν επιστρατεύονταν οι ζαρντινιέρες, ηθικός αυτουργός ήταν το θύμα τους.

Τώρα λοιπόν το πράγμα γνωρίζει μια αξιοσημείωτη επέκταση. Ακόμα κι όταν οι νεοναζί δέρνουν έναν δεξιό, δεξιοί και ακροδεξιοί βλέπουν αριστερό δάκτυλο. Αριστερή ηθική αυτουργία. Μάλιστα, μιας και ηθικός αυτουργός της περιπέτειας του Κουμουτσάκου -και της δημοκρατίας παρεμπιπτόντως- ήταν ο Φίλης, και ηθικός αυτουργός για όσα είπε ο Φίλης είναι ο Τσίπρας, πρέπει αύριο - μεθαύριο να φτάσουν επιτέλους στο συμπέρασμα ότι ο Τσίπρας είναι πίσω από όλα. Όπερ έδει δείξαι.

Στην περί ηθικής αυτουργίας συζήτηση, όμως, μιας και ομοφώνως από το δικαστήριο της Ν.Δ. η Χρυσή Αυγή ανακηρύσσεται αθώα, έχουμε κι εμείς μια θεωρία. Μπορεί να θεωρηθούν ηθικοί αυτουργοί της κακοποίησης του βουλευτή τα πίτουρα. Τα πίτουρα, μάλιστα, και πέραν πάσης αμφιβολίας. Γιατί; Μα γιατί τα πίτουρα έσπευσαν με απαράδεκτο τρόπο να επιβεβαιώσουν προχθές στο Σύνταγμα τι παθαίνει από τις κότες όποιος ανακατεύεται μ' αυτά... 

Από τήν Αυγή 


 

Γενοκτονία, εθνοκάθαρση και «επάγγελμα» Πόντιος

Το επάγγελμα «Μακεδόνας» προφανώς και δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες επιβίωσης (αλλά και τις πολιτικές) των όσων επικαλούνται την... ελληνικότητα της ελληνικής Μακεδονίας. Κατά την ίδια λογική, ανασύρεται από τα συρτάρια της «εθνικοφροσύνης» το επάγγελμα «Πόντιος». 




Το να μην καταλαβαίνουν πολιτικοί του επιπέδου Καράογλου, Ψωμιάδη, Άδωνι, Κωνσταντινόπουλου, Φαήλου, Νίκου Νικολόπουλου, Τζιτζικώστα, αντάμα με τη Χρυσή Αυγή, ότι η εθνοκάθαρση δεν αντίκειται και νομικά μπορεί να αναχθεί σε γενοκτονία δεν είναι περίεργο. Εκεί που σηκώνεις τα χέρια είναι που παρεμβαίνει στο θέμα η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Απεφάνθη και το ΚΚΕ. Για τους χιλιάδες Πόντιους που σφαγίασαν οι σταλινικοί και τις δεκάδες χιλιάδες που εκτόπισαν στο Καζακστάν και στη Σιβηρία θα προσθέσουν κατιτίς;

Για να δούμε, όμως, τι σημαίνουν αυτοί οι όροι. Λέει το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη για τον πρώτο:

Γενοκτονία: έγκλημα που διαπράττεται με σκοπό τη συστηματική εξόντωση μιας ομάδας ανθρώπων που ανήκουν στο ίδιο έθνος, στην ίδια φυλή ή στην ίδια θρησκεία [παραδείγματα για τη γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί και των Αρμενίων από τους Τούρκους]. Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται έπειτα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως νομικό εργαλείο για την περιγραφή ενός μαζικού εγκλήματος.

Η εθνοκάθαρση, όρος νεότερος και απών από αρκετά λεξικά, αναφέρεται στη μέσω συστηματικών μαζικών δολοφονιών απομάκρυνση (και εκτόπιση) ολόκληρων εθνικών ομάδων από συγκεκριμένη περιοχή με παράλληλη εξαφάνιση μνημείων, νεκροταφείων, εκκλησιών, πολιτισμικών προτύπων.

Αλήθεια, στη Συρία τι έχουμε; Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση; 

Ιδιωτεία ή ιδιοτέλεια;


Στην όλη Μικρασία τι έγινε; Εθνοκάθαρση ή/και γενοκτονία; Η σφαγή στη Σμύρνη είναι γενοκτονία ή/και εθνοκάθαρση; Η μαζική εξαφάνιση ελληνικών πληθυσμών στη Γαλατοφρυγία σε τι διαφέρει από αυτά που συνέβησαν στον Πόντο;

Δεν γνωρίζω με ποιο αιματόμετρο γίνεται η διάκριση των ελληνικών πληθυσμών που δολοφονήθηκαν στη Μικρασία από αυτούς που δολοφονήθηκαν μόνο στον μικρασιατικό Πόντο. Θα ήθελα, όμως, να μου πουν όλοι αυτοί οι πολύ Έλληνες γιατί δολοφονηθέντα μέλη μιας οικογένειας από τη Σμύρνη δεν είναι θύματα γενοκτονίας αλλά είναι κάποιοι πρόγονοι των σημερινών Ποντίων;

Γιατί η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε, το 1994, την «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο» και όχι όλων των Μικρασιατών; Το «εξηγεί» ο κ. Κουρουμπλής, που γνωρίζει τι συνέβαινε στο ΠΑΣΟΚ και τα «λόμπι» του: «Η οικογένειά μου είναι θύμα μιας τέτοιας κατάστασης, (...) μόνο εκείνοι που την έζησαν ξέρουν αν ήταν γενοκτονία ή αν ήταν απλώς μια εθνοκάθαρση».

Απλώς μια εθνοκάθαρση; Η εξόντωση μέρους του έθνους;

 

Τι είπε ο κ. Φίλης;


Επί λέξει: «Έκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». (...) «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια». 

 

Λέγε, λέγε, κάτι μένει...


Έλα όμως που αυτό το οποίο τόνισε ο υπουργός Παιδείας και αποτελεί όντως αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου ή και διαμάχης ουδόλως έβαλε σε σκέψεις τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (!) Γιάννη Μιχελογιαννάκη, που, αφού παρέθεσε τα όσα βρήκε στο Wikipedia, κατάλαβε ότι «όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση»! Διαφώνησαν και άλλοι τέσσερις πασοκογενείς ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές. Εντάξει, καταλάβαμε...

Επιμύθιο: 
ό,τι δεν γνωρίζουμε το κάνουμε παντιέρα προβάλλοντας ως αιχμή του δόρατός μας την απέραντη βλακεία. Το ζήσαμε με τα πειραματικά σχολεία, τα οποία άνθρωποι μορφωμένοι και αμόρφωτοι εξίσωσαν με το αντίθετό τους -τα πρότυπα- και τα συνένωσαν για σκοπούς ακατανόητους έως ιδιοτελείς. Είχαμε πιο παλιά τους Βλάχους, Αρβανίτες, Κρητικούς, Πόντιους και Ρουμελιώτες που ούρλιαζαν ότι η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Στηρίζουμε διάφορα κερδοσκοπικά μαγαζιά και επιδιώκουμε την αναγνώρισή τους ως ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τώρα ήρθε η ώρα της γενοκτονίας ή εθνοκάθαρσης για να απαξιώσουμε τον υπουργό που υπερασπίζεται το αυτονόητο. Περί όνου σκιάς η διαμάχη, θα έλεγα, αν δεν ορθωνόταν πίσω από τα λόγια η βαριά σκιά της προπαγάνδας του φαιού σωβινισμού. Αύριο θα μας ζητούν να πούμε τον Εμφύλιο συμμοριτοπόλεμο.

Το καταλαβαίνουν αυτό όσοι -εντός ΣΥΡΙΖΑ- χτυπούν τον Φίλη μιλώντας για άκαιρη τοποθέτηση;

Από τό Left.gr


Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Το προσφυγικό θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.


Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στις 3 το απόγευμα, και αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα ενόψει και του Εurogroup της Δευτέρας.

Από τό Left.gr



Άρον άρον, σταύρωσον αυτόν!

Ξαφνικά όλοι έγιναν νεοφιλόλογοι, νεοϊστορικοί και νεογλωσσολόγοι. Ρωτώ, λοιπόν, ευθέως: 

  • Το μείζον θέμα είναι το έγκλημα που διαπράχθηκε ή ο όρος που θα χρησιμοποιήσουμε για να το ορίσουμε
 
  • Μπορεί κάποιος από τους νεοειδικούς να μου πει ποια διαφορά θα κάνει στην τραγωδία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας εάν χρησιμοποιήσουμε τη λέξη γενοκτονία ή εθνοκάθαρση ή εθνική εκκαθάριση ή εξόντωση φυλής ή εξόντωση έθνους ή αφανισμό έθνους; 
 
  • Η μισή μου οικογένεια ήταν από τη Μικρά Ασία και η προγιαγιά μου (Μαρία Φωτιάδου) από τον Πόντο. Έχει σημασία ποιος από τους παραπάνω όρους χαρακτηρίζει τη σφαγή του προπάππου μου ή τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν; Η άρνηση του εγκλήματος είναι το μείζον, όχι ο όρος που θα χρησιμοποιηθεί. 
 
  • Γιατί αναφερόμαστε μόνο στη γενοκτονία των Ποντίων και όχι στη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας; Είναι μικρότερο το έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων π.χ. του Ικονίου από εκείνο της Τραπεζούντας; Σε τι; 
 
  • Γιατί δεν τιμάται το ίδιο ο αφανισμός των γιαγιάδων και παππούδων μας από άλλα μέρη της Τουρκίας με εκείνον του Πόντου; Γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικές Ημέρες Μνήμης για τον αφανισμό του ίδιου έθνους; 
 
  • Οι γενοκτονίες στη Μικρά Ασία έγιναν σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών, στο πλαίσιο του σχεδίου ισλαμοποίησης και τουρκοποίησης όλων των κατοίκων του κράτους από τους Νεότουρκους. Ναι ή όχι; 
 
  • Πώς συμπεριφέρθηκαν πάμπολλοι Έλληνες και η ίδια η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας στους Μικρασιάτες (κυρίως Ποντίους) πρόσφυγες; 
 
Πολιτικοί γόνοι τής τότε πολιτικής είναι οι σημερινοί νεοειδικοί και αυτοαποκαλούμενοι «πατριώτες». Για πολιτικούς λόγους και πολιτικά οφέλη ξεσηκώνουν σήμερα τον κόσμο, όχι διότι εθίγησαν, εάν ο Φίλης αναρωτήθηκε σε κάποια στιγμή ποιος θα ήταν ο επιστημονικά σωστός όρος για τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αλλά για δικά τους οφέλη.

Ο Φίλης ΟΥΤΕ αρνήθηκε τον αφανισμό μας ΟΥΤΕ τη μνήμη του, είτε λέγεται γενοκτονία είτε εθνοκάθαρση είτε εξόντωση φυλής είτε εξόντωση έθνους είτε αφανισμός έθνους.

Αγγελική Δήμου-Καμπούρη

Μπράμπτον, Καναδάς. 

 Από τήν Αυγή 


 

Η Τουρκία προκαλεί: Οι Έλληνες πνίγουν τους πρόσφυγες


Ευθείες κατηγορίες κατά των ελληνικών αρχών ότι απωθούν βίαια πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο προς την Τουρκία με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να πνίγονονται, διατυπώνονται σε έκθεση της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. 

Σύμφωνα με την τουρκική έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος των διακινητών ανθρώπων στο Αιγαίο είναι πολίτες της Τουρκίας, αλλά έχουν συλληφθεί ή ταυτοποιηθεί και διακινητές πολίτες της Ελλάδας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Παλαιστίνης, της Κίνας, της Τσετσενίας και της αυτοαποκαλούμενης ΤΔΒΚ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ότι "πολλοί από τους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα απωθούνται από την ελληνική αστυνομία και ακτοφυλακή προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα" και πως "έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η τακτική αυτή έχει οδηγήσει σε πνιγμούς".

Η έκθεση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, που αφορά στο 2014, ισχυρίζεται ότι ασκείται βία προς τους παράτυπους μετανάστες από τις ελληνικές αρχές και τους αφαιρούνται με βίαιο τρόπο χρήματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα. Προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός πως, παρότι τα περιστατικά αυτά έχουν γνωστοποιηθεί διά της διπλωματικής οδού στις ελληνικές αρχές, "οι απωθήσεις συνεχίζονται". 

Από τήν Αυγή



Νεοναζί οι δράστες


Σε πυρήνα νεοναζί, του οποίου ερευνάται η ιδιαίτερη σχέση με τη Χρυσή Αυγή, αποδίδει η αστυνομία την επίθεση κατά του Γ. Κουμουτσάκου κατά την προχθεσινή συγκέντρωση Ποντίων στο Σύνταγμα. Ο ένας εκ των πέντε δραστών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, συνελήφθη, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις αναζητούνται καθώς, όπως εκτιμάται, κρύβονται. Δύο εκ των πέντε έχει διαπιστωθεί ότι είναι ακροδεξιών φρονημάτων, ενώ ο τρίτος έχει κατηγορηθεί για άσκηση ρατσιστικής βίας και ληστεία.

Για τα επεισόδια προσήχθησαν και έδωσαν μαρτυρικές καταθέσεις οκτώ άτομα. Για τυχόν ευθύνες των επικεφαλής των αστυνομικών διμοιριών σε μη έγκαιρη παρέμβασή τους διεξάγεται διοικητική έρευνα.

* Με ακροδεξιό παρελθόν δύο εκ των πέντε πρωταγωνιστών της επίθεσης κατά Κουμουτσάκου στο Σύνταγμα

* Για ληστεία και ρατσιστική βία έχει κατηγορηθεί ο τρίτος

* Ερευνώνται οι σχέσεις όλων με τη Χρυσή Αυγή 

Από τήν Αυγή 


 

Να μην σηκώσουν κεφάλι τα σταγονίδια

Με σπασμένα φρένα συνεχίζει τον ακροδεξιό του κατήφορο ο σκληρός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας επιμένοντας να αναγορεύει τη νεοναζιστική συμμορία της Χ.Α. και των λοιπών ακροδεξιών στοιχείων του πολιτικού υπόκοσμου σε «μπράβους» τού, κατά την άποψή της, ορθού εθνικού λόγου.

Οι πολιτικοί, σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη και τους σαραντατόσους δικολάγνους βουλευτές του, θα πρέπει να προσέχουν τα λόγια τους, να ζυγίζουν τις απόψεις τους στα «πατριωτικά» μέτρα και στα «εθνικιστικά» σταθμά των Μιχαλολιάκων και των Κασιδιάρηδων, γιατί αλλιώς θα πίπτει ράβδος επί δικαίους και αδίκους. Οι νεοναζί θα δέρνουν, θα απειλούν, θα τραμπουκίζουν και θα βυσσοδομούν εις βάρος της Δημοκρατίας και των εκπροσώπων της και η Νέα Δημοκρατία, με την ακατανόητη αρωγή του ΠΑΣΟΚ, θα σχετικοποιεί τις ευθύνες και θα απαγγέλλει κατηγορίες κατά των «παρεκτραπέντων» πολιτικών.

Τα ακροδεξιά -παλαιάς και νέας κοπής- σταγονίδια της Νέας Δημοκρατίας, που δίνουν μάχη επικράτησης στο εσωτερικό του κόμματος και διεκδικούν την επικαρπία των υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων, με τη στάση που κράτησαν τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, κατάφεραν να μεταφέρουν την εσωτερική τους διαπάλη στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, αναγνωρίζοντας μάλιστα στους νεοναζί το δικαίωμα να παρεμβαίνουν διά της πυγμής εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Από την επικίνδυνη διολίσθηση μεγάλης μερίδας στελεχών της συντηρητικής παράταξης στο επίπεδο της εθνικιστικής υστερίας, που σπεύδει να ξεπλύνει τα χέρια των νεοναζί ακόμα και από το αίμα των δικών της ανθρώπων, επιχείρησαν να απεγκλωβιστούν διακριτικά αυτοί που ειλικρινά αγωνιούν για το μέλλον του κόμματός τους. Ενός κόμματος πολιτικά και ιδεολογικά τραυματισμένου από τις συνεχείς εκλογικές ήττες, που, αντί να εμβαθύνει στην ουσία των προβλημάτων του, παρασύρεται σε επικίνδυνα και σκοτεινά μονοπάτια που ουδεμία σχέση έχουν με το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο.

Κάποιοι, ευτυχώς για τους ίδιους, φρόντισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τις κραυγές του κεφαλοκυνηγού Άδωνι Γεωργιάδη, του ακτιβιστή Βορίδη και του υπερπατριώτη Μεϊμαράκη. Καθήκον τους τώρα είναι να βάλουν φρένο στον κατήφορο του κόμματός τους, που βλάπτει τη Δημοκρατία και διαπαιδαγωγεί το πολιτικό τους ακροατήριο σε λογικές του τύπου: «δεν θα τον έσφαζε ο Ρουπακιάς, αν ο ίδιος ο Φύσσας δεν του όπλιζε το χέρι με τους προκλητικούς του στίχους». 

Από τήν Αυγή 



Το προσφυγικό φέρνει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, στους θεσμούς


Θέσεις εργασίας και προγράμματα στήριξης των τοπικών οικονομιών των νησιών που δέχονται το βάρος της υποδοχής των προσφύγων, η δημιουργία δύο κέντρων προσφύγων που θα φιλοξενούν από 10.000 άτομα το καθένα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και το ΦΠΑ στα νησιά, είναι από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που πραγματοποιήθηκε στο Μ. Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, παραβρέθηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Αλ. Φλαμπουράρης, Π. Κουρουπλής, Τ. Κουίκ, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου , ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι των πέντε νησιών (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος) που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ροή εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, οι πέντε από τους έξι Μητροπολίτες των παραπάνω νησιών (η Λέσβος έχει δύο Μητροπολίτες) καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ανάγκες που έχουν δημιουργεί, ενώ εξετάστηκαν προτάσεις προκειμένου πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Για να «βοηθήσουμε ενωμένοι αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υπαρξιακό ζήτημα ζωής και θανάτου», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι το πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές θα υπάρχει, είτε οργανωθούμε και ανταποκριθούμε, είτε όχι, καθώς δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, είτε το «αντιμετωπίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ενωμένοι, είτε όχι», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν κοινά προβλήματα που αφορούν όλα τα νησιά –σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. 
Όπως: 

  • Σίτιση, στέγαση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά ανθρώπων. 
  • Καθαρισμός, Επισκευές, Εγκαταστάσεις, Ηλεκτροδότηση. 
  • Εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής. 
  • Απρόσκοπτη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. 
  • Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από μη ανακυκλώσιμα υλικά [πλαστικές βάρκες, σωσίβια, βουλιαγμένα σκάφη, κ.λπ.]. Μόνο στη Λέσβο, όπως ειπώθηκε από τον δήμαρχο, υπάρχουν 800 τόνοι μη ανακυκλώσιμων υλικών! 
  • Μηχανήματα, Απορριμματοφόρα, Πλυντήρια, κ.λπ. 
  • Πρόσληψη εποχικού προσωπικού [οδηγούς, εργαζόμενους στην καθαριότητα, γενικών καθηκόντων] και πολλά άλλα.

Τα πέντε, αυτά, νησιά –πιθανόν να προστεθεί και η Κάλυμνος που αντιμετωπίζει πρόβλημα- έχουν επιλεγεί για να αποτελέσουν τους τόπους όπου θα αναπτυχθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης [Hot Spots], τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της καταγραφής, εξακρίβωσης εθνικότητας και παραπομπής στις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα θα δημιουργηθούν δύο κέντρα προσφύγων και μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (θα φιλοξενούν από 10.000 άτομα) τα οποία και θα δέχονται τους «ταυτοποιημένους» πρόσφυγες. Η δημιουργία και λειτουργία αυτών των κέντρων είναι αναγκαία για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της εσωτερικής μετεγκατάστασης [relocation] στην Ευρώπη, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε στις 04.11.2015 με την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο 30 προσφύγων.

Στη σύσκεψη υπήρξε η κοινή πεποίθηση ότι μόνο ενωμένοι μπορούν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ενώ ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες που θα εξεταστούν ως προς την δυνατότητα υλοποίησή τους. Προέχουν, βέβαια, να επιλυθούν τα επείγοντα προβλήματα στα οποία προστίθενται και αυτά που δημιουργεί ο χειμώνας.

Ενδεικτικά υπήρξαν προτάσεις για δημιουργία: 
  • Πιλοτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε μόνιμους κατοίκους αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες. 
  • Ειδικής φορολογικής ζώνης για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. 


Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα του ΦΠΑ στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. από τους θεσμούς της Ευρώπης προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία [συνδιαχείριση] με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμα τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ και οι πόροι που λείπουν [62 εκ. ευρώ] θα καλυφτούν από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016.

Ακόμα οι δήμαρχοι επεσήμαναν ότι στόχος των Hot Spots θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν γρήγορη καταγραφή των προσφύγων προκειμένου να προωθούνται άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σημαντικό ρόλο καλείται να προσφέρει και η εκκλησία. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος μάλιστα, έθεσε το θέμα των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται από δομές της Εκκλησίας. Παιδιά που είτε έμειναν ορφανά, καθώς οι γονείς τους πνίγηκαν, είτε ήταν ασυνόδευτα. Η εκκλησία έχει διανείμει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 γεύματα ζεστού φαγητού, χιλιάδες υπνόσακους, κουβέρτες, πακέτα τροφίμων και προσωπικής υγιεινής. Και, βέβαια, έχει βοηθήσει σε εμβολιασμούς και έργα αποκατάστασης στα κέντρα διαμονής. Καταγράφηκε, επίσης, η πρόθεση της Εκκλησίας για ευρύτερη περαιτέρω προσφοράς της για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Να σημειωθεί τέλος ότι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας είναι αυτό της ταφής των νεκρών προσφύγων και μεταναστών καθώς δεν επαρκούν τα νεκροταφεία. Μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 75 άταφοι σωροί.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την Εκκλησία για την έως σήμερα ανταπόκρισή τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για λήψη σειράς μέτρων, που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων.

Από τήν Αυγή