Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Τι είδες στην Ειδομένη;

Αφού το έφερε η τύχη μας να ζούμε στον καιρό της κατανόησης, ας πούμε ότι κατανοούμε αυτό που έγινε στην Ειδομένη. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είχαν βέβαια το απαράγραπτο δίκιο τους, αλλά μπροστά στα ηλεκτροφόρα σύρματα ακόμα και το δίκιο χάνει το δίκιο του. Και η κυβέρνηση όμως είχε το δίκιο της - δεν μπορούσε η σιδηροδρομική γραμμή να είναι κλειστή επ' άπειρον. Έτσι οργανώθηκε η γνωστή αστυνομική επιχείρηση. Που το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αυτή ήταν ήπια δεν αναιρεί το γεγονός ότι, όπως κάθε τέτοια επιχείρηση ήταν μια επιχείρηση βίας. Υπάρχουν, βλέπετε, περιπτώσεις που η βία ασκείται και με το Σεις και με το Σας. Όπως υπάρχουν και περιπτώσεις που η βία γίνεται απαραίτητη.

Τέλος πάντων, καμιά ικανοποίηση, αλλά και καμιά πολεμική δεν σηκώνει το θέμα. Και πρέπει να είναι κανείς πολύ... Ζωή για να μην το καταλαβαίνει. Για να έχουμε όμως καλό ρώτημα, τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους γιατί τους απομάκρυνε η αστυνομία; Πού το βρήκαν αυτό γραμμένο, σε ποιον κανονισμό και σε ποιον κώδικα αστυνομικής δεοντολογίας; Πώς ο Τόσκας επέτρεψε, ή, ακόμα χειρότερα, διέταξε να μην υπάρχουν τα μάτια και τα αφτιά της κοινής γνώμης -και της Δημοκρατίας παρεμπιπτόντως- όταν λάμβαναν χώρα όσα αφορούσαν όλη τη χώρα; Και από πού κι ώς πού οι δημοσιογράφοι πρέπει να απομακρύνονται με το ζόρι όταν γίνονται τέτοιου είδους επιχειρήσεις;

Εδώ, κύριε υπουργέ μου, οφείλετε μια εξήγηση στους δημοσιογράφους και τους πολίτες. Ή μια συγγνώμη. Διότι η εξήγηση του Γιάννη Μουζάλα ότι έτσι γίνεται σε όλες τις χώρες όπου έζησε παρόμοιες καταστάσεις, μόνο εξήγηση δεν είναι. Εδώ δεν μπορεί να γίνεται έτσι. Μ' αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνεται έτσι. Και αν οι δημοσιογράφοι υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο προσφιλής στόχος των δυνάμεων καταστολής, αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα αρκεί να μην τους δέρνουμε ή να μην τους κουφαίνουμε με κρότου - λάμψης. Σημαίνει ότι έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να εξασφαλίζει τους ίδιους και τη δουλειά τους σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στο κάτω - κάτω, κύριε υπουργέ, η παρουσία του Τύπου συμμαζεύει τους όποιους τραμπούκους με στολή. Αλλιώς, χωρίς δημοσιογράφους, θα δείτε τι θα δούμε στην (κάθε) Ειδομένη... 




Η δεύτερη χρεοκοπία για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η απαίτηση των θεσμών να καταργηθεί το ακατάσχετο που ισχύει για το 40% της κρατικής επιχορήγησης προς τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που τα μη εξυπηρετούμενα κατακόκκινα δάνειά τους, συνολικού ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ, δεν εξυπηρετούνται και με τον ρυθμό και το εκλογικό ποσοστό ειδικά του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αποπληρωθούν σε αυτόν τον αιώνα.

Τα δάνεια αυτά εδόθησαν από την Αγροτική Τράπεζα, την οποία και τα δύο κόμματα μεταχειρίστηκαν σαν κομματικό μαγαζί τοποθετώντας στη διοίκησή της, είτε τον ταμία του κόμματος είτε τον κουμπάρο του αρχηγού. Μια τράπεζα ειδικού σκοπού, δηλαδή για την ενίσχυση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, μια τράπεζα απολύτως λαϊκή, με καταστήματα σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, κανιβαλίστηκε από τον δικομματισμό και μετά παραχωρήθηκε έναντι πινακίου φακής σε παίκτη του συστήματος.

Μια τράπεζα με ανεπτυγμένη τεχνογνωσία, όχι μόνον στην τραπεζική αγορά, αλλά και στα μυστικά της αγροτικής ανάπτυξης, με δύο λόγια μια τράπεζα - εργαλείο, προσέφερε τα υψηλής αξίας και δυναμικής κινητά και ακίνητα περιουσιακά της στοιχεία στην εμπορική τραπεζική κερδοσκοπία. Και όμως υπάρχουν πολιτικοί από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που κουνάνε με θράσος το δάχτυλο ζητώντας ευθύνες και εκτοξεύοντας απειλές για εξεταστικές επιτροπές. Εγκαλούν δηλαδή την κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Την κυβέρνηση που έχει ανακοινώσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα εξεταστεί στη Βουλή ύστερα από έρευνα που θα πραγματοποιήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ερώτημα: Πλήρωσε κανείς για αυτά τα οικονομικά κακουργήματα; Με τον Ευ. Βενιζέλο να μεριμνά για την ευρωστία του θεσμικού πλαισίου, ελάχιστοι διαπλεκόμενοι απατεώνες του πολιτικού συστήματος έδωσαν λόγο στη Δικαιοσύνη.

Και τώρα τι γίνεται; Μπορούμε να αφήσουμε δύο ιστορικά κόμματα να χρεοκοπήσουν, με απαίτηση των δανειστών; Θα λέγαμε ότι, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν κόκκινα δάνεια, οι υπεύθυνοι από τα δύο κόμματα θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων τους. Και αφού το κάνουν, ας αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις που ισχύουν για όλους. Αν παραταύτα δεν βγαίνει κάτι, τότε ας καταθέσουν τροπολογία στη Βουλή παρακαλώντας την κυβέρνηση να την στηρίξει εφ' όσον η πρότασή τους είναι βιώσιμη. Και ειδικά από το ΠΑΣΟΚ, αν δεν θέλει να διαπραγματευτεί η ίδια η κ. Γεννηματά, ας στείλει τότε ως αντιπρόσωπο τον Γ. Παπανδρέου, αφού επί προεδρίας του το χρέος του ΠΑΣΟΚ υπερδιπλασιάστηκε! Και καλά θα κάνουν να σταματήσουν τα παραμύθια πως για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ έχει επιληφθεί εισαγγελέας.