Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Οι δέκα μικρές νίκες στην οικονομία

Μπορούν τα κυβερνητικά στελέχη να κοιτάξουν κατάματα τους ελεγκτές των δανειστών όποτε έρχονται στην Ελλάδα για επιθεώρηση / αξιολόγηση χωρίς τον επί 5,5 χρόνια γνώριμο "Φόβο του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι" (για να θυμηθούμε τον συμπατριώτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συγγραφέα τού εν λόγω βιβλίου, Πέτερ Χάντκε); Μπορούν τα ίδια αυτά στελέχη να υποσχεθούν ελαφρύνσεις -έστω και περιορισμένες- για το 2016 χωρίς να διακινδυνεύσουν την αξιοπιστία τους και να δικαιώσουν τη λαϊκή ετυμηγορία τής 20ής Σεπτεμβρίου; Μπορούν ακόμη να δείξουν επιτέλους μια -έστω αμυδρή- αχτίδα φωτός στο βάθος του μνημονιακού τούνελ;

Για πρώτη φορά στην περίοδο των Μνημονίων η σημερινή κυβέρνηση έχει ενδείξεις -ούτε μία ούτε δύο- πως και οι τρεις αυτές ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν καταφατικά.

Από το 2010, για πρώτη φορά η Αθήνα έχει στα χέρια της τόσα "χαρτιά και ντοκουμέντα" που δικαιώνουν τις δικές της εκτιμήσεις έναντι εκείνων των δανειστών (όπως για παράδειγμα, το μέγεθος της ύφεσης, με τις εξελίξεις να δικαιώνουν την κυβέρνηση και όχι τις υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις ΔΝΤ / Ε.Ε. / ΕΚΤ που στόχευσαν σε περισσότερα μέτρα) και πρώτη φορά έχει να επιδείξει τόσες "μικρές νίκες" (όπως λ.χ. να αποσοβηθεί η απαίτηση των δανειστών για απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων για όποιον αφήσει απλήρωτη οφειλή έστω και για μία ημέρα). Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά αποστομώνουν τα κερδοσκοπικά εκείνα funds που αναμένοντας μεγάλη μείωση των χρηματιστηριακών τιμών -ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση- θα απείχαν των αυξήσεων κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας,στοχεύοντας σε μια βολική "αυτοεκπληρούμενη" προφητεία για να αγοράσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Αλλά και άλλες αναμενόμενες όπως και απροσδόκητες καλές ειδήσεις έρχονται από τα περισσότερα μέτωπα της οικονομίας:

  • ΑΝΕΡΓΙΑ. Καταγράφηκε μείωση κατά 6,2% των ανέργων τον Αύγουστο του 2015, αφού αυτοί ήταν κατά 78.084 λιγότεροι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

  • ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. Στην εξέλιξη αυτήν θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργανη» δημιουργήθηκαν 10.100 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο.

  • ΥΦΕΣΗ. Οι αντοχές που επέδειξε η οικονομία στην επιβολή των capital controls ήταν αξιοσημείωτες, δεδομένου ότι η ύφεση συγκρατήθηκε μόλις στο 0,5% το τρίτο τρίμηνο έναντι του δεύτερου και 0,4% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2014, παρ' ότι πολλοί οικονομολόγοι φοβόντουσαν για επίπτωση ενδεχομένως και άνω των 2 μονάδων. Στο προσδοκώμενο σενάριο ύφεσης 0,7 με 0,8% θα έχουν αποσοβηθεί μέτρα λιτότητας και φόρων περίπου 500 εκατ. ευρώ.

  • ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ. Στα της ρευστότητας της οικονομίας οι εξελίξεις είναι εξίσου ενθαρρυντικές καθώς είναι πιθανή ακόμη και απόψε από το EuroWorking Group η κατ' αρχήν έγκριση αποδέσμευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και μεταφοράς των 10 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως ανέφερε άλλωστε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

  • ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Οι εξελίξεις από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι θετικές και στο τέλος της όλης διαδικασίας θα είναιεπαρκώς θωρακισμένες κεφαλαιακώς με το book building.

  • ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Καλή είδηση ήλθε από το μέτωπο των δημοσίων οικονομικών. Τακαθαρά τακτικά έσοδα ανήλθαν τον Οκτώβριο στα 4.422 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 135 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο σκέλος των κρατικών δαπανών, συγκρατήθηκαν στα 40.548 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 4.194 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (44.742 εκατ. ευρώ).

  • ΟΜΟΛΟΓΑ. Στην αγορά τίτλων, το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε προχθές απόδοση αγοράς 7,25% και απόδοση πώλησης 7% με spread έναντι του γερμανικού Bund στις 645 μονάδες βάσης.

  • ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ. Στα του εμπορικού ισοζυγίου, αισιόδοξη για μια χώρα με ελλειμματική σχέση εξαγωγών / εισαγωγών είναι η πρόβλεψη της Alpha Bank για προσδοκώμενη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς σε χαμηλά επίπεδα.

  • ΕΚΑΤΟ ΔΟΣΕΙΣ. Έστω και "στο παρά πέντε" αποσοβήθηκε η απαίτηση των δανειστών για απώλεια της ρύθμισης για τις 100 δόσεις για όποιον αφήσει απλήρωτη οφειλή έστω και για μία ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως επέρχεται συμφωνία, βάσει της συμβιβαστικής πρότασης που προβλέπει σταδιακή μείωση του σημερινού μεταβατικού χρονικού ορίου πληρωμής της οφειλής των 30 ημερών, με δυο ενδιάμεσους σταθμούς: Ιούνιο 2016 και Ιανουάριο του 2017.

  • ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ. Μείζονος σημασίας θεωρείται η -έστω και υπό προϋποθέσεις- συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς "παράθυρο" άνοιξε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

Από τό Left.gr



Η άλλη πλευρά του Παρισιού: Πολίτες συρρέουν για να δώσουν αίμα


Οι Γάλλοι συρρέουν από την Παρασκευή, σε μία πρωτοφανή κινητοποίηση, στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα, αναγκάζοντας σήμερα το εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να καλέσει τους αιμοδότες να μεταθέσουν την προσεχή εβδομάδα τη δωρεά τους.

"Καλούμε τους δωρητές, που είναι πάρα πολλοί να έρθουν να μας δουν, να αναβάλουν τις δωρεές τους", δήλωσε ο δρ Ντζαμέλ Μπενομάρ, διευθυντής της Αιμοδοσίας στην περιοχή του Παρισιού. "Φυσικά, πρέπει να συνεχιστεί η δωρεά αίματος αλλά την κατάλληλη στιγμή", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι "δεν τίθεται θέμα να πεταχτεί ληγμένο αίμα".

"Πρέπει να μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτούς (τους αιμοδότες) τους επόμενους δύο μήνες" (χρονικό διάστημα που απαιτείται μεταξύ δύο αιμοδοσιών), πρόσθεσε ο αξιωματούχος ο οποίος στα "28 χρόνια της σταδιοδρομίας του δεν είχε δει ποτέ μια τέτοια κινητοποίηση".

Το Σάββατο, το εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είχε προβεί σε 8.500 αιμοληψίες (αίμα, αιμοπετάλια και πλάσμα) σε όλη την Γαλλία, εκ των οποίων 2.000 στην περιοχή του Παρισιού. Σήμερα ο αριθμός τους είχε ήδη τετραπλασιαστεί μέχρι το μεσημέρι σε σχέση με μια συνηθισμένη Δευτέρα, σύμφωνα με τον γιατρό.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, μεταξύ τους δεκάδες πολύ βαριά. Οι επιθέσεις στοίχισαν επίσης τη ζωή 129 ανθρώπων.

Από τό Left.gr



Σερβία: Συνελήφθη κάτοχος διαβατηρίου με το ίδιο όνομα με αυτό στο Παρίσι


Η σερβική αστυνομία συνέλαβε έναν μετανάστη που είχε στην κατοχή του συριακό διαβατήριο με το ίδιο όνομα με αυτό που ανακαλύφθηκε στο Παρίσι σε ένα από τα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Blic.

"Το έγγραφο, το οποίο περιείχε το ίδιο όνομα και τα ίδια δεδομένα, αλλά διαφορετική φωτογραφία, ανακαλύφθηκε το Σάββατο στο κέντρο υποδοχής στο Πρέσεβο και το πρόσωπο που το είχε στην κατοχή του κρατείται για να ανακριθεί", αναφέρει η εφημερίδα, η οποία δεν επικαλείται πηγή.

Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών δεν θέλει προς το παρόν να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Ένα συριακό διαβατήριο, στο όνομα του Άχμαντ αλ Μοχάμαντ, 25 ετών, βρέθηκε στο Stade de France. Ένας μετανάστης, που είχε στην κατοχή του αυτό το ταξιδιωτικό έγγραφο, είχε καταγραφεί στις 3 Οκτωβρίου στη Λέρο. Κατέθεσε αίτημα ασύλου στη Σερβία, στο κέντρο υποδοχής του Πρέσεβο (νότια Σερβία), και τα ίχνη του χάθηκαν στην Κροατία.

Το όνομά του είναι άγνωστο στις γαλλικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τα συμπεράσματα που μπορεί να εξαχθούν απ' αυτή την ανακάλυψη: το διαβατήριο είναι άραγε γνήσιο; Μπορεί άραγε να είχε κλαπεί ή πωληθεί;

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του καμικάζι, κοντά στον οποίο βρέθηκε το συριακό διαβατήριο με το όνομα Άχμαντ αλ Μοχάμαντ, αντιστοιχούν σε αυτά ενός άνδρα που ελέγχθηκε τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Blic, "είναι πολύ πιθανό οι δύο άνδρες να αγόρασαν χωριστά πλαστά συριακά διαβατήρια από τον ίδιο πλαστογράφο στην Τουρκία".

Από τό Left.gr



Τα... θραύσματα στην Ελλάδα


Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δημιουργούν ιδιαίτερα δεδομένα, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά στην παγκόσμια σκηνή, στην Ευρώπη και βέβαια στην Ελλάδα.

Η χρονική συγκυρία που αυτές πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνει μια σειρά από παράγοντες: στη Συρία οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται αμείωτες, οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών παρακολουθούν το «Ισλαμικό κράτος» να επεκτείνει τις δολοφονικές δραστηριότητές του σε άλλες χώρες, όπως τον Λίβανο, ενώ οι ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη συνδέουν την αυξημένη προσφυγική ροή με την πολύνεκρη τραγωδία στο Παρίσι.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις είναι κρίσιμες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από αίτημα της Γαλλίας, συγκαλεί για την Παρασκευή το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει, με τη συμμετοχή του Νίκου Κοτζιά, το αντίστοιχο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την κατάσταση στη Συρία, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες συνομιλίες στη Βιέννη.

Πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, το G20 αναλύει στη σύνοδό του στην Τουρκία το θέμα της Συρίας και της προσφυγικής κρίσης ώστε να διαμορφώσει τις τελικές αποφάσεις.

Το γεγονός ότι οι διεργασίες αφορούν την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σημαίνει ότι επιβάλλεται η ελληνική ηγεσία να προετοιμαστεί και να συμβάλει στα κάθε λογής «μέτωπα».

Ούτως ή άλλως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, αναμένεται να έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη σειρά επαφών στο περιθώριο των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, με «γεμάτη» την ατζέντα.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τις διεργασίες, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και οι συναντήσεις του με Ερντογάν και Νταβούτογλου την Τετάρτη θα εστιαστούν πλέον περισσότερο στα ζητήματα του προσφυγικού και του πολέμου στη Συρία.

Πέραν αυτών, όμως, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά «προσκλήσεις» που θα εκπορεύονται από πλείστες πλευρές.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ικανοποίηση δηλώσεις όπως του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ότι δεν πρέπει να συγχέονται το προσφυγικό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Τα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια εκτιμούν έτσι ότι δεν θα λάβουν ιδιαίτερη έκταση οι συζητήσεις περί αύξησης της πίεσης στην Ελλάδα για φύλαξη των συνόρων της ή κοινές περιπολίες με την Τουρκία, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, επισήμανε ότι οι ενέργειες των ελληνικών αρχών γίνονται με πλήρη σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Στο Μαξίμου θεωρούν, μάλιστα, ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία και οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών δεν θα επιτρέψουν να ανοίξουν ζητήματα τέτοιας φύσης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η συζήτηση να «διολισθήσει» σε επικίνδυνα πεδία.

Αντίθετα οι Βρυξέλλες εκτιμάται ότι θα αρκεστούν στην αναγκαία ενίσχυση δομών που αφορούν τους εσωτερικούς ελέγχους, όπως η Γιούροπολ και η υπηρεσία δακτυλοσκόπησης (Eurodac).

Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης επιχειρήσεων στη Συρία, ζήτημα το οποίο περιπλέκει την όλη κατάσταση.

Η συζήτηση στο επίπεδο των διεθνών συζητήσεων έχει τόσο πολλές παραμέτρους που αναγκάζει την ελληνική ηγεσία να τηρεί στάση αναμονής και υπεράσπισης αρχών.

Η θέση της κυβέρνησης ενάντια στον τζιχαντισμό παραμένει σταθερή, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία και οι συνθήκες μιας πιθανής επέμβασης διαφέρουν σε σχέση με παλαιότερες επιδιώξεις της Δύσης.

Επίσης παραμένει ακόμα υπό εξέταση το εάν θα γίνουν επιχειρήσεις, η μορφή που θα έχουν και οι «φορείς» της, δημιουργώντας ασαφή δεδομένα για τη στάση της Αθήνας. 

 Τού Νίκου Σβέρκου από τήν Εφημερίδα τών Συντακτών



Ασπίδα μας, ελευθερία και δημοκρατία

Η Ευρώπη ολόκληρη, και όχι μόνον η Γαλλία, βρίσκεται ξανά μπροστά σε ιστορικές επιλογές. Η σύγχρονη τρομοκρατία των ακραίων ισλαμιστών δεν είναι ένα μονοσήμαντο φαινόμενο, δεν εξηγείται με απλουστευτικά σχήματα, ούτε ξορκίζεται με ανιστόρητους συμψηφισμούς.

Είναι αναμφίβολα προϊόν της παγκοσμιοποίησης και δεν πρόκειται να εξαλειφθεί με «πολέμους και εκστρατείες ενάντια στην τρομοκρατία».

Η πρόσφατη Ιστορία είναι γεμάτη από αποτυχημένες τέτοιες εκστρατείες. Η ισλαμιστική τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο στενά συνδεδεμένο με τις παγκόσμιες εξελίξεις -και ιδιαίτερα στη Μέση και Εγγύς Ανατολή- των τελευταίων δεκαετιών, με πολυσύνθετες και διαπλεκόμενες πτυχές, ένα φαινόμενο που θα αργήσει να περιοριστεί...

Τα εγκλήματα των δολοφόνων που επικαλούνται -υποτίθεται- μια θρησκεία, το Ισλάμ, δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να βαραίνουν το ενάμισι δισεκατομμύριο μουσουλμάνους πάνω στη Γη, έστω και αν γίνεται μια συντονισμένη και υπερσύγχρονη προσπάθεια να εμφανιστούν ως έκφραση όλων αυτών των πιστών.

Το δολοφονικό μίσος και η εγκληματική τρομοκρατία είναι έργο μιας ισχνής μειοψηφίας μουσουλμάνων ή προσήλυτων και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη.

Κι εδώ βρίσκεται ο μέγιστος κίνδυνος για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για όλους.

Αλίμονο αν τα ευρωπαϊκά κράτη νομίζουν ότι με τον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων θα ενισχύσουν την ασφάλεια των κοινωνιών τους.

Η πραγματική ασπίδα των λαών και των κοινωνιών είναι οι κατοχυρωμένες ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, αυτά που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες και με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Καμιά κυβέρνηση και κανένα καθεστώς δεν μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία της ηπείρου μας τις ανθρωπιστικές αξίες και τους αιώνες του Διαφωτισμού.

Καμία από αυτές τις αξίες δεν αναιρείται, όσες βαρβαρότητες και αν διέπραξαν δυνάμεις του σκότους και της μισαλλοδοξίας.

Οσοι προσηλυτίζουν, οργανώνουν και οπλίζουν τους δράστες των φριχτών εγκλημάτων στο Παρίσι ή αλλού ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται ποτέ να νικήσουν τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης.

Η βία τους είναι τυφλή και αδιέξοδη. Συνεπώς όλες οι δημοκρατικές κοινωνίες οφείλουν να ορθώσουν απέναντί τους το ανυπέρβλητο οικοδόμημα των ελεύθερων και δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών -αυτά εκμηδενίζουν το κάθε είδους μίσος και αφοπλίζουν τους κήρυκες της μισαλλοδοξίας σε όποια όχθη και αν βρίσκονται.

Ο ανθρωπισμός νίκησε κάθε τρομοκρατία ανά τους αιώνες! 

Τό κύριο άρθρο τής Εφημερίδας τών Συντακτών 


 

"Κόκκινος συναγερμός" στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι


Σε "κόκκινο συναγερμό" παραμένει η Γαλλία, η οποία πρέπει να προετοιμασθεί για νέες επιθέσεις σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Μανουέλ Βαλς. Σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη είναι ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός άνδρα που γεννήθηκε στο Βέλγιο και φέρεται να είναι ο όγδοος δράστης του πολύνεκρου μακελειού της Παρασκευής.

Η Γαλλία είναι πιθανόν να πληγεί και πάλι "τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες" δήλωσε ο Μ. Βαλς στο ραδιοφωνικό δίκτο RTL. "Θα ζήσουμε για πολύ με την απειλή αυτή, πρέπει να προετοιμασθούμε", σημείωσε, ενώ τόνισε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι "συνελήφθησαν, οργανώθηκαν, σχεδιάστηκαν στη Συρία".

Ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε ακόμη πως τρομοκρατικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται "όχι μόνο κατά της Γαλλίας, αλλά και κατά άλλων ευρωπαϊκών χωρών", ενώ πρόσθεσε πως οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ματαίωσαν σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων το καλοκαίρι .

Η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε τη νύχτα εφόδους σε σπίτια ισλαμιστών σε ολόκληρη τη Γαλλία, ανακοίνωσε ο Μανουέλ Βαλς. "Κάνουμε χρήση του νομικού πλαισίου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να ανακρίνουμε ανθρώπους που ανήκουν στο εξτρεμιστικό τζιχαντιστικό κίνημα... και όλους όσοι εκφράζουν μίσος προς τη δημοκρατία", δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.


Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 26χρονου καταζητούμενου, που γεννήθηκε στο Βέλγιο 


Στο μεταξύ, μέσω του Twitter η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός υπόπτου, του Αμπντεσλάμ Σαλά, 26 ετών, κάνοντας έκκληση στους πολίτες που γνωρίζουν κάτι να δώσουν πληροφορίες. Ο Σαλά, που έχει γεννηθεί στο Βέλγιο και κατοικούσε στη συνοικία Μολενμπέκ των Βρυξελλών, φέρεται να εμπλέκεται στις επιθέσεις του Παρισιού και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις βελγικές αρχές.

Η αστυνομία χαρακτήρισε τον Σαλά "επικίνδυνο" και συνέστησε στους πολίτες "να μην επέμβουν" οι ίδιοι αν τον δουν αλλά να ενημερώσουν τις αρχές.

Οι Γάλλοι ερευνητές ταυτοποίησαν άλλους δύο από τους νεκρούς δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, εκτός από τον Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, 29 ετών, και πλέον γνωρίζουν τα στοιχεία των τριών από αυτούς, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Οι δύο άνδρες που ταυτοποιήθηκαν ήταν Γάλλοι που διέμεναν στο Βέλγιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα Φρανσουά Μολέν. Ο ένας, ηλικίας 20 ετών, ήταν ο δράστης μιας από τις επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς. Ο δεύτερος, ηλικίας 31 ετών, ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στη λεωφόρο Βολτέρ, κοντά σε ένα μπαρ στο ανατολικό Παρίσι.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η ταυτοποίησή τους κατέστη δυνατή μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους.


Στους 129 νεκρούς ο επίσημος απολογισμός της τραγωδίας στο Παρίσι

Στους 129 και όχι στους 132 νεκρούς παραμένει, επί του παρόντος, ο επίσημος απολογισμός των πολύνεκρων επιθέσεων της Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι τρεις τραυματίες που υπέκυψαν συμπεριλαμβάνονταν τελικά στον απολογισμό των 129 νεκρών που είχαν ανακοινώσει οι αρχές.


Γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους του ΙΚ στη Ράκα της Συρίας

Είκοσι βόμβες εξαπέλυσαν χθες γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, την πόλη Ράκα της ανατολικής Συρίας, καταστρέφοντας ένα διοικητικό κέντρο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης.

"Ο πρώτος στόχος που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Νταές (σ.σ. το ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών" ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δέκα αεροσκάφη.

Από τήν  Αυγή Online



Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η τυφλή βία και ο μηδενισμός πρέπει να βρεθούν στο περιθώριο


Ανακοίνωση που καταδικάζει την επίθεση σε βάρος συντρόφων και συναγωνιστών στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, εξέδωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

"Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκαν σύντροφοι και συναγωνιστές της αριστεράς και του κινήματος από ομάδα τραμπούκων εντός του Πολυτεχνείου. Ο τριήμερος εορτασμός του έχει ως στόχο να υπενθυμίζει σε όλους και όλες πως ο λαός μας πάντα ενωμένος και με το ανάστημά του ορθωμένο μπορεί να αγωνίζεται για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ελευθερία. Ενέργειες όπως αυτή της 15ης Νοέμβρη αποδεικνύουν πως στον χώρο του κινήματος δεν χωράνε κατασταλτικές πρακτικές που έχουν ως στόχο να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται. Η τυφλή βία και ο μηδενισμός, η αντιπολιτική στάση και δράση αποτελούν ξένες ενέργειες προς το κίνημα και πρέπει να βρεθούν στο περιθώριο". 

Από τήν Αυγή Online 




Κ. Κούνεβα: «Απαντάμε στον τρόμο με περισσότερη ελευθερία, δημοκρατία και ανθρωπιά»


Δήλωση της Κ. Κούνεβα, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το μακελειό στο Παρίσι.

Από τη νύχτα της Παρασκευή είμαστε πάλι όλοι Παριζιάνοι. 

Όχι μόνο για να συμπαρασταθούμε στους συγγενείς, στους φίλους, στους συμπατριώτες των αθώων Γάλλων που δολοφονήθηκαν άγρια από τους τυφλωμένους φανατικούς του Ισλαμικού Κράτους. 
Αλλά για να κρατήσουμε αναμμένο το φως που καίει εδώ και αιώνες στην Πόλη του Φωτός. 
Κι αυτό το φως μας θυμίζει ότι η ελευθερία δεν είναι το αντίθετο της ασφάλειας. 
Ότι ο φόβος δεν πρέπει να νικήσει τη ανθρωπιά, ούτε να θρέψει το μίσος. 

Οι δεκάδες νεκροί Γάλλοι του Παρισιού, οι χιλιάδες πνιγμένοι πρόσφυγες της Μεσογείου, οι 40 και πλέον νεκροί της προχθεσινής επίθεσης στον Λίβανο είναι θύματα της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής που έχει σπείρει τον πόλεμο και το χάος στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική κι έχει οπλίσει τους τζιχαντιστές. 

Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία και την ιστορική υποχρέωση με πραγματική συλλογικότητα να αλλάξει αυτή την κατάσταση. 
Βοηθώντας να αποκατασταθεί η ειρήνη στις εστίες πολέμου. 
Επουλώνοντας τις βαθιές πληγές της αποικιοκρατίας που έχουν προκαλέσει οι ηγεσίες της σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. 
Αγκαλιάζοντας τους πρόσφυγες, που είναι κι αυτοί θύματα των τζιχαντιστών. 
Απαντώντας στην επίθεση του τρόμου με περισσότερη ελευθερία, δημοκρατία και ανθρωπιά. 

Αλλιώς, θα μπει στο στόμα της τρέλας που οδήγησε στους πιο φονικούς παγκόσμιους πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Από τό Left.gr 


 

Το Πολυτεχνείο ζει


Παρά και ενάντια στις προσπάθειες για ιστορική και πολιτική λήθη.

Παρά την κατά καιρούς επίμονη προσπάθεια ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη κρατική ιδεολογία.

Το Πολυτεχνείο ζει στο σήμερα ως παράδειγμα του δικαιώματος στην εξέγερση και την ελπίδα.

Και αυτό δεν οφείλεται ούτε σε κόμματα και οργανώσεις ούτε σε μεμονωμένα άτομα.

Το Πολυτεχνείο ζει γιατί κατόρθωσε να ριζώσει στη λαϊκή συνείδηση. 
Και αυτό αποτελεί το ιστορικό επίτευγμα των αγώνων δυο γενιών. 
Δεν είναι και λίγο πράγμα… 



Από τό Left.gr 


 

Τα «αμαρτωλά» κρατικά αυτοκίνητα

Το θέμα που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα μας με τη «μαφία» που λυμαινόταν τα κρατικά αυτοκίνητα είναι κάτι περισσότερο από σοβαρό. 

Δείχνει ότι στην κρατική μηχανή επικρατεί πλήρης διάλυση και ότι η κρατική γραφειοκρατία δεν είναι απλώς πολύπλοκη, πολυπλόκαμη και αναποτελεσματική, αλλά και σαπισμένη ώς εκεί που δεν παίρνει.

Αν ένα κύκλωμα εκμεταλλεύεται τα κρατικά αυτοκίνητα στο υπουργείο Εσωτερικών μ’ αυτόν τον τρόπο, δικαίως αναρωτιέται ο καθένας τι άλλο μπορεί να γίνεται στην υπόλοιπη κρατική μηχανή.

Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι τα κρατικά αυτοκίνητα αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερα αγαπητό θέμα, το οποίο ανακινούσε κάθε κυβέρνηση στο όνομα της εξοικονόμησης δαπανών και του περιορισμού της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Η κυβέρνηση του Κωνστ. Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η κυβέρνηση Κώστα Σημίτη στη συνέχεια και όλες όσες ακολούθησαν συνόδευαν το πρόγραμμά τους με μια βαρύγδουπη εξαγγελία ότι θα έθεταν τέρμα στο αμαρτωλό καθεστώς των κρατικών αυτοκινήτων.

Αλλοτε θα περιόριζαν τον αριθμό των προσώπων που θα μπορούσαν να κινούνται με αυτά κι άλλοτε θα περιόριζαν στο ελάχιστο τις πολυτελείς λιμουζίνες.

Πριν από μερικά χρόνια ο Γιάννης Ραγκούσης -ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου- προχώρησε σε ηχηρές διακηρύξεις για αλλαγή του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων με άλλα νέας τεχνολογίας (υβριδικά), για δραστικό περιορισμό του αριθμού τους συνολικά και του αριθμού όσων ήταν μεγάλου κυβισμού.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα όλων των εξαγγελιών; Μάλλον μηδενικό. Ούτε ένα αυστηρό και διαφανές σύστημα ελέγχου δεν θεμελιώθηκε και έτσι αισίως φτάσαμε στην αποκάλυψη του κυκλώματος που, προφανώς, έκανε χρόνια τώρα ανενόχλητο τη δουλειά του.

Παλιότερα, οι υποθέσεις κρατικής διαφθοράς αξιοποιούνταν για επιθέσεις εναντίον του Δημοσίου και των εργαζομένων του, για προώθηση νεοφιλελεύθερων συνταγών στη δημόσια διοίκηση.

Η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει άλλο δρόμο. Να αξιοποιήσει το γεγονός για πραγματική και σε βάθος εξυγίανση της κρατικής μηχανής με όρους διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εφόσον το επιχειρήσει, η κοινωνία και η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται εντίμως θα τη στηρίξουν. 



 

Με τις βελόνες τους «πλέκουμε αλληλεγγύη»


Καθεμία μόνη στο σαλόνι της και σε μικρές συντροφιές στα καφενεία, σε ΚΑΠΗ και σε σχολεία δίνουν τη μάχη με τις βελόνες τους. Είναι γυναίκες -μαθήτριες, μαμάδες, γιαγιάδες, εργαζόμενες, άνεργες- που καθημερινά κάνουν την αγάπη τους πλεκτό: κουβερτάκια, σκουφάκια, γαντάκια για τα παιδιά των προσφύγων που, φεύγοντας από την Ειδομένη, συνεχίζουν το άγριο ταξίδι τους σε μια ζόρικη Ευρώπη.

Από τις 20 Οκτωβρίου, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, 1.560 γυναίκες κυρίως, αλλά κι αρκετοί άντρες, απαρτίζουν την ομάδα «Πλέκουμε Αλληλεγγύη».

Ολα ξεκίνησαν όταν δύο δημοσιογραφίνες ανέβηκαν στην Ειδομένη για να παραδώσουν βοήθεια για τους πρόσφυγες.

Μέσα στις κούτες που ανέβασαν στα σύνορα είχαν βάλει 4-5 χειροποίητα σκουφάκια.

«Είδαμε τη μεγάλη χαρά που πήραν τα παιδιά. Κι είχαμε δει μια είδηση για κάτι κυρίες που πλέκουν κουβερτούλες. Δεν είχαμε ξαναπιάσει βελόνες, αλλά σκεφτήκαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Κι αν δεν ξέρουμε πλέξιμο, θα μάθουμε», μας λέει η Ρένα Ακριτίδου. Ετσι, δημιούργησαν μια ομάδα στο φέισμπουκ και πέντε άγνωστοι μεταξύ τους πρωτοσυναντήθηκαν σ’ ένα καφέ της Θεσσαλονίκης .......

Διαβάστε ολόκληρο τό άρθρο στήν Εφημερίδα τών Συντακτών