Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Νομοθετική ρύθμιση για τα κενά στις διοικήσεις των νοσοκομείων


Νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των κενών σε διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, όσον αφορά τους διοικητές και τους αναπληρωτές διοκητές που μετείχαν σε διοικητικά συμβούλια, κατάρτισε το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαδοχής, καθίσταται νόμιμη η λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου. 

Από τό Left.gr 


 

Γιατί ο ουρανός της Αθήνας βάφτηκε κόκκινος


Ο αττικός ουρανός είχε κέφια το απόγευμα της Τρίτης: ασυνήθιστα, κυματιστά σύννεφα βάφτηκαν κόκκινα και προσέφεραν ίσως το πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα των τελευταίων μηνών. Η εξήγηση για το υπερθέαμα, όμως, είναι μάλλον πεζή.

Οι αναφορές ότι η εντυπωσιακή δύση ήταν αποτέλεσμα γεωμαγνητικής καταιγίδας απλά δεν ευσταθούν.

«Δεν υπήρξε γεωμαγνητική καταιγίδα την Τρίτη. Είναι επομένως αδύνατο να επηρεάστηκε το ηλιοβασίλεμα από την ηλιακή δραστηριότητα» ξεκαθαρίζει στο in.gr ο Ιωάννης Δαγκλής, καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικός στις μαγνητικές καταιγίδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι γεωμαγνητικές καταιγίδες «δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο και δεν αφορούν τα σύννεφα» εξηγεί. Ο βομβαρδισμός της Γης από ηλιακά σωματίδια προκαλεί μεν το γνωστό φαινόμενο του σέλαος, «αυτό όμως εκδηλώνεται πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα, πάνω από τα σύννεφα της τροπόσφαιρας».

Το βόρειο σέλας, εξάλλου, είναι συνήθως ορατό μόνο τη νύχτα και σπάνια είναι τόσο έντονο ώστε να εμφανίζεται στην Ελλάδα -κανονικά περιορίζεται σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, κοντά στον αρκτικό κύκλο. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, μόνο οι βορειότερες περιοχές της Ευρώπης μπορούν να ελπίζουν ότι θα δουν το σέλας την Τετάρτη.

Αν όμως δεν ήταν γεωμαγνητική καταιγίδα, τι ήταν αυτό που έκανε το ηλιοβασίλεμα τόσο εξωτικό; Ένας παράγοντας που είναι γνωστό ότι μπορεί να δώσει θεαματικά χρώματα στο σούρουπο είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Χθες όμως οι τιμές των ρύπων ήταν χαμηλές» επισημαίνει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς. Το πιθανότερο, εκτιμά, είναι ότι επρόκειτο για παιχνίδι ανάμεσα στις τελευταίες ηλιαχτίδες της ημέρας και τα σύννεφα.

Τα συγκεκριμένα σύννεφα (θυσανοσωρείτες, θυσανοστρώματα, φακοειδή σύννεφα) κινούνταν πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα, πάνω από τα 25.000 πόδια, και έμειναν φωτισμένα περισσότερη ώρα από ό,τι αν βρίσκονταν πιο χαμηλά. Αντανακλούσαν επίσης πλούσιο φως που δεν έχει αλλοιωθεί περνώντας από τα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Όπως λέει ο κ. Κολυδάς, τα σύννεφα αυτά περιέχουν παγοκρυστάλλους, οι οποίοι σκεδάζουν το φως και μπορούν έτσι να δώσουν πιο έντονο χρώμα.

Ένα άλλο ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο μετεωρολόγος είναι να έπαιξε ρόλο ο ιονισμός των παγοκρυστάλλων λόγω «βαρυτικών κυμάτων», κυμάτων που εμφανίζονται στην ατμόσφαιρα όταν έρθουν σε επαφή στρώματα αέρα διαφορετικής πυκνότητας (και δεν έχουν καμία σχέση με τα βαρυτικά κύματα της Σχετικότητας του Αϊνστάιν).

Όπως φαίνεται, οι Αθηναίοι χρωστούν την ευχάριστη έκπληξη της Τρίτης στις ασυνήθιστες μετεωρολογικές συνθήκες. 

Από τό Left.gr 


 


Θετικά σημάδια από Σουλτς για προστασία πρώτης κατοικίας και ΦΠΑ στα νησιά

Ισχυρές ενδείξεις επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος καταγράφηκαν κατά την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε ότι διάκειται θετικά και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και στο νέο ζήτημα που έθεσε ο Αλέξη Τσίπρας για να μην ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. 


Μετά την δίωρη σχεδόν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Μ. Σουλτς δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, με τον οποίο όπως αποκάλυψε συναντήθηκε χθες το βράδυ στην Αθήνα, ενώ δεσμεύθηκε να μεταφέρει στις Βρυξέλλες το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και του ΦΠΑ στα νησιά, χαρακτηρίζοντάς τα δίκαια αιτήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού υπερασπίστηκε πλήρως την πολιτική της κυβέρνησης στην προσφυγική κρίση, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διεκδικήσει ως επαίτης κάποια χαλάρωση του προγράμματος. Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός υπάρχει θέμα δίκαιης εφαρμογής των μέτρων και όχι κάποιοι να κάνουν παιχνίδια προσθέτοντας νέα μέτρα, κάτι που όπως είπε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών σημειώνοντας αρχικά ότι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου ενώ αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης, ταυτόχρονα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο προς τους πρόσφυγες. Δεν είναι δυνατό , είπε ο πρωθυπουργός, αυτή την στιγμή να γίνεται λόγος για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά , ενώ για το θέμα της πρώτης κατοικίας, έκανε λόγο για παράλογες πιέσεις, στις οποίες όμως, όπως διαβεβαίωσε, η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αδύνατο να υπολογίσει κάποιος τα πραγματικά ποσά που δαπανά η Ελλάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ που έχει πάρει από την Ε.Ε. είναι ασήμαντο ποσό, καθώς όπως είπε, στο κόστος που έχει η χώρα μας θα πρέπει να υπολογιστούν τα έξοδα για το λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις μεταφορές, τα συσσίτια κλπ.

Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε θα πρέπει να αναλογιστούν κάποιοι στην Ε.Ε. που ήθελαν Grexit, τι θα συνέβαινε σήμερα αν είχαν εισακουστεί. Όσοι ήθελαν Grexit, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σήμερα αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν και αν επιμείνουν θα είναι και επικίνδυνοι 



Ο δεύτερος πυλώνας των θέσεων που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός ήταν ο ρόλος της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν στο τουρκικό έδαφος Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αλλά και να γίνεται η μετεγκατάσταση προς τις ευρωπαϊκές χώρες, απευθείας από την Τουρκία. Τα θέματα αυτά, είπε ο Αλ. Τσίπρας θα τα θέσει στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας κατά την επίσκεψή του στην 'Άγκυρα, το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Στην εισηγητική του δήλωση ο πρωθυπουργός ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. κάνοντας λόγο για την ανάγκη «συλλογικής αφύπνισης και την ανάγκη ευρωπαϊκής στρατηγικής». Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει εδώ και μήνες αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει και ανθρωπιστική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει την τιμή και την υπερηφάνεια να συνεισφέρει στην διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε πιο γρήγορους ρυθμούς από την Ε.Ε., αλλά και λύσεις που να ανταποκρίνονται στο αξιακό υπόβαθρο της Ευρώπης.

Ο Μ. Σούλτς τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν το συντομότερο δυνατό και οι χώρες που θα δέχονται πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιανομής (σήμερα είναι οκτώ χώρες που δέχονται) και να αυξηθεί ο αριθμός όσων μεταφέρονται στις χώρες της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, ότι σήμερα αναχώρησαν 30 άνθρωποι από τους 66.000 που πρόκειται να μετεγκατασταθούν. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι είναι ντροπή για την Ε.Ε., γιατί το πρόβλημα αντί να μειώνεται διογκώνεται

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την Ελλάδα και την Ε.Ε., ενώ σημείωσε και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας ενώ επανέλαβε μετά από σχετική ερώτηση ότι τα ελληνικά αιτήματα για την πρώτη κατοικία και το ΦΠΑ στα νησιά είναι δίκαια. Για την Τουρκία ο Μ. Σουλτς τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μαζί της, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις θεωρήσεις, την οικονομική βοήθεια και την εν γένει συνεργασία στο προσφυγικό συνεχίζονται, αλλά παράλληλα τόνισε την ανάγκη σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων από την Άγκυρα.

Ο Μ. Σουλτς απαντώντας στο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, απάντησε ότι ήδη υπάρχει θετικό κλίμα στο ευρωκοινοβούλιο, πρόσθεσε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον Γιούνκερ και ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδεχομένως θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις..

Γενικότερα ο Μ. Σούλτς σημείωσε την ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει με την τήρηση των προαπαιτούμενων και τις επενδύσεις, ενώ δήλωσε ότι είναι αναγκαίο η Ελλάδα να τηρήσει την συμφωνία που υπέγραψε με τους Θεσμούς. 

Από τήν Αυγή 


 

Η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ και η στάση του ΚΚΕ

Η Αριστερά σήμερα καλείται να επαναπροσδιορίσει το όραμα του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία και του τρόπου μετάβασης σε μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης. Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα της επιδίωξης για συμπόρευση όλων των αριστερών δυνάμεων, με ζωντανό και δημιουργικό διάλογο και κοινή δράση. Έδειξε ότι, παρά τις διαφωνίες, η ενότητα της Αριστεράς μπορεί να επιτευχθεί. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Φαράκο, μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της Αριστεράς είναι η έλλειψη κουλτούρας διαλόγου, που οδήγησε σε διασπάσεις.

Το ΚΚΕ από την αρχή της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε αντίθετο προσπαθώντας να περιχαρακώσει την "ιδεολογική του καθαρότητα". Τελευταία όμως, η στάση του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει πλέον σε άλλα επίπεδα. Από την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση πέρασε στην πρακτική, που μόνο σε δημοκρατικές διαδικασίες δεν παραπέμπει. Οι διαδηλώσεις τύπου "κατσαρόλας" για τους "προδότες" που πρέπει να καταδικαστούν δείχνουν πως οι λέξεις πολιτικός διάλογος, σεβασμός του πολιτικού αντιπάλου, στοιχειώδης ευπρέπεια, διαλεκτική σκέψη, είναι άγνωστες στα μέλη και τα στελέχη του, που προτιμούν τον φανατισμό και το μίσος. Μας παραπέμπουν σε σταλινικές πρακτικές, όπου ο πολιτικός αντίπαλος χαρακτηρίζεται ως προδότης και πρέπει να εξοντωθεί, ηθικά, πολιτικά, αλλά και (γιατί όχι) φυσικά.

Πού είναι οι εποχές που το ΚΚΕ μιλούσε για την ενότητα της Αριστεράς, που επεδίωκε να βρει τη γλώσσα που ενώνει τον κόσμο, αντ' αυτού (ιδιαίτερα μετά το 2008) έχουμε μια παλινόρθωση του σταλινισμού (που παραπέμπει σε εποχές πριν το 1953) και χρήση μεθόδων μεσαιωνικού φανατισμού (όπου οι "μάγισσες" έπρεπε να καούν στην πυρά). Κατά το ΚΚΕ, αυτό κατέχει την απόλυτη αλήθεια, το κόμμα είναι το ιδανικό, και η υπόλοιπη κοινωνική πλειοψηφία, μαζί και οποιαδήποτε άλλη άποψη, ιδιαίτερα αν προέρχεται από αριστερό κόμμα, απαξιώνεται.

Η στάση του ΚΚΕ δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται από τις εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ας σημειώσουμε ότι ακόμα και το ΚΚ Πορτογαλίας (το "αδελφό" κόμμα για το ΚΚΕ) πρόσφατα πήρε απόφαση μαζί με το Μπλόκο της Αριστεράς να συνεργαστούν με τους σοσιαλιστές, με σκοπό την απαλλαγή της Πορτογαλίας από τις πολιτικές λιτότητας. Δείχνει επίσης ότι δεν συγχωρεί τους παλιούς "συντρόφους" που ξέφυγαν από τα αρτηριοσκληρωτικά στερεότυπα και αναζήτησαν μια Αριστερά του 21ου αιώνα. 

Από τήν Αυγή 

 

Η γαλατική αβρότητα και ο γόρδιος δεσμός

Φθάνοντας στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές γίνεται όλο και πιο φανερό πόσο δύσκολο είναι να επιβάλεις τους δικούς σου όρους προκειμένου να υπάρξει πραγματική ασπίδα προστασίας σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, που έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος της κρίσης που ξέσπασε το 2010.

Για να μιλάμε με πραγματικούς όρους, το μεγαλύτερο θέμα σ' αυτή τη φάση είναι οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση, από την αρχή των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, έχει τραβήξει μία κόκκινη γραμμή διαρκείας στο ζήτημα αυτό και έχει κερδίσει υποστηρικτές. Ο Ολάντ και ο Μοσκοβισί είναι σε αυτή τη λογική: ότι πρέπει να μπει ένα όριο που θα συμπεριλαμβάνει και την κοινωνική συνοχή.

Από την κατανόηση, όμως, μέχρι την επίτευξη του στόχου, αν και μας χωρίζουν λιγότερο από έξι ημέρες, μοιάζει να είναι αιώνας. Και είναι πολλοί ακόμη μέσα στην Ευρώπη που προτάσσουν την αδιαλλαξία στο ζήτημα αυτό ελπίζοντας σε αποτυχία της Ελλάδας.

Πίσω από τη γαλατική αβρότητα του Μοσκοβισί περί "σημαντικής προόδου" και προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης που "κινούνται στη σωστή κατεύθυνση", κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο. "Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή, πριν από το Eurogroup, γιατί αλλιώς όλα θα είναι πολύ δύσκολα από τη Δευτέρα". Και όντως έτσι είναι, σε σχέση με τη μεγάλη μερίδα των δανειστών, που από τη μια κρατούν το "μαστίγιο" με τις πιέσεις και από την άλλη προσφέρουν το "καρότο" με το χρέος.

Όμως, από την άλλη, υπάρχει και η οπτική γωνία της κοινωνίας, που αντιλαμβάνεται μεν την αναγκαιότητα και τον μονόδρομο της ρύθμισης του χρέους, όμως ταυτόχρονα μπορεί να δεχθεί μία λύση στα κόκκινα δάνεια μόνο αν προστατεύεται αποτελεσματικά η πρώτη κατοικία. Διότι η συζήτηση περί προόδου, σταθεροποίησης και ανάπτυξης, αν ξεσπιτώνεται κόσμος, θα μοιάζει με ανέκδοτο.

Η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι μεγάλη και ο χρόνος είναι λίγος. 

Από τήν Αυγή 


 

Νυν υπέρ Ποντίων ο αγών

Πω, πω έκρηξη. Ποντιοπατέρες, ποντιοπροστάτες, άδολοι πατριώτες, κομματικοί ιστοριογράφοι ξεσηκώθηκαν σαν ένας άνθρωπος. Κάτω τα χέρια από τη γενοκτονία μας! Υπάρχει απόφαση της Βουλής που την κατοχυρώνει! Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί την απόλυτη και ιερή αλήθεια!!! Διότι δεν έγινε ούτε αιματηρή εθνοκάθαρση που είπε ο Φίλης, ούτε καταστροφή που μάθαμε στο σχολείο, ούτε σφαγή που μας έλεγε κάποτε στη Σαλονίκη η κυρία Ουρανίτζα.

Έγινε γενοκτονία. Και όποιος χρησιμοποιεί άλλον όρο είναι Εφιάλτης και ανοίγει την Κερκόπορτα, όπως είπε ένας ποντιοπατέρας. Διαπράττει αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, όπως είπε ο Μεϊμαράκης, ο οποίος ανακάλυψε ιδεοληψίες πίσω από την αιρετική άποψη. Πρέπει να φύγει ο δράστης από την κυβέρνηση, όπως ζητούν -πότε πρόλαβαν;- 45 βουλευτές της Ν.Δ. Διότι δεν μπορεί να έχουμε υπουργό ο οποίος κινείται στα όρια της προδοσίας -κι αυτό ένας ποντιοπατέρας το ξεστόμισε.

Αν είχαν καλύτερα οργανωμένες τις μονταζιέρες τους, βέβαια, θα είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο πολύ νωρίτερα, γιατί ο Φίλης τα έχει δημοσιεύσει αυτά από πέρσι τον Αύγουστο. Κάλλιο αργά όμως. Αλλά τι ακριβώς συζητάμε; Αν έγινε γενοκτονία ή αιματηρή εθνοκάθαρση; Όχι βέβαια. Αυτό που συζητάμε είναι αν επιτρέπεται να συζητάμε τις επίσημες και ιερές εθνικές αλήθειες. Και αν επιτρέπεται να αμφισβητούμε ότι πετάει ο γάιδαρος, που διαθέτει επαρκώς ελληνικά φτερά.

Αν όμως αυτό είναι το θέμα μας, τότε έχουμε άλλη μια απόπειρα ιδεοκτονίας. Που κίνητρό της δεν είναι μόνο η εθνικιστική ιδεοληψία. Αλλά και η κομματική αιμοληψία. Διότι μεγάλη εκλογική πελατεία είναι οι ποντιακής καταγωγής. Αούτηδες προφανώς τους θεωρούν. Κι έτσι σκαρώνουν άλλο ένα (αντι)ποντιακό ανέκδοτο. Ότι η Αριστερά υποτιμά και αδικεί τους Πόντιους. Θέλει σοφία για να καταλάβεις ποιος τους υποτιμά και τους αδικεί με αυτόν τον νυν υπέρ Ποντίων αγώνα;

Θα είχε ενδιαφέρον να θυμηθούμε ποιοι ευθύνονται για τη συμφορά εκείνη. Ποιοι και πώς συμπεριφέρθηκαν τότε στους πρόσφυγες. Ποιοι τους θεωρούσαν τουρκόσπορους -ακόμα το ακούμε. Ποιοι τους μετέτρεψαν σε φτηνό εργατικό δυναμικό για την... άνθηση της ελληνικής βιομηχανίας. Ποιοι τους εκμεταλλεύτηκαν με κάθε τρόπο. Και τι έκανε το εργατικό κίνημα, η Αριστερά, για την προσφυγιά. Αλλά με παλιούς δεξιούς εφιάλτες θα ασχολούμαστε τώρα; Ή με τον Εφιάλτη Φίλη; 

Από τήν Αυγή