Με τη δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα για την αύξηση του κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας κατά 300 εκ.ευρώ που ξεκινά σήμερα και λήγει την Τετάρτη ολοκληρώνεται το πρωτο στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Απομένουν η Atticabank και οι συνεταιριστικές.
Εξηγήσαμε με εκτεταμένη αρθρογραφία την περασμένη εβδομάδα γιατί είναι λάθος οι ισχυρισμοί περί ξεπουλήματος κλπ. Όμως το ίδιο λανθασμένη είναι και η επιχειρηματολογία περί αφελληνισμού και πλήρους ιδιωτικοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Καταρχήν οι μετοχικοί συσχετισμοί δεν θεωρούνται ολοκληρωτικά διαμορφωμένοι.Υπάρχουν ακόμη οι εξής διαδικασίες για να συμβεί αυτό μες την επόμενη διετία:
Πρώτον: η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών (της εποχής Αλογοσκούφη) σε δύο από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες Εθνική και Eurobank, σε νέες κοινές μετοχές κάτι που θα ενισχύσει τη συμμετοχή του Δημοσίου
Δεύτερον: Η μετατροπή των CoCo’s σε κοινές μετοχές μετά από μια διετία δυνητικά σε Εθνική και Πειραιώς (στην περίπτωση της Εθνικής έχει ανακοινωθεί ότι θα αγοραστούν με το προϊόν της πώλησης της Financebank)
Τρίτον: Η έκδοση νέων κοινών μετοχών υπέρ του Δημοσίου από τη σταδιακή εφαρμογή της απόφασης για τον αναβαλλόμενο φόρο σε βαθος μερικών χρόνων (δηλαδή για το ποσόν του αναβαλλόμενου φόρου που θα προστίθεται καθε χρόνο στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών ο αντιστοιχος αριθμός μετοχών ισόποσης ονομαστικής με τον αναβαλλόμενο φόρο αξίας).
Και οι τρεις αυτές διαδικασίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό του Δημοσίου και του ΤΧΣ.Ειδικά στην Εθνική ήδη το ποσοστό του Δημοσίου υπερβαίνει το 43%.
Όμως και τα ποσοσστά του ΤΧΣ σε Alpha και Πειραιώς είναι τέτοια που το καθιστούν τον σχετικώς πλειοψηφούντα μέτοχο.Δηλαδή δεν έχει μεν το 50%+1 ψήφο αλλά τις περισσότερες μετοχές από κάθε άλλον ξεχωριστά. Μόνο στην Eurobank η ομάδα των ιδιωτών μετόχων είχε και αύξησε την απόλυτη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια η δυνατότητα ελέγχου των διοικήσεων μετοχικά υπάρχει ακόμη. Να θυμίσουμε ότι ο Γ.Κωστόπουλος αλλά και ο Μ.Σάλλας «κυβερνούσαν» σε Alpha και Πειραιώς με μονοψήφια ποσοστά. Το Δημόσιο έχει διψήφια ποσοστά σε 3 από τις 4 τράπεζες (έτσι κι αλλιώς την πλειοψηφία στην Eurobank την είχε χάσει στην προηγούμενη επί Σαμαρά ανακεφαλαιοποίηση).
Αλλά το τι θα γίνει με τις σημερινές διοικήσεις των τραπεζών θα φανεί σύντομα.΄Οταν η ΕΚΤ ζητήσει την επανάκριση των διοικήσεων όλων των συστημικών τραπεζών στην Ευρώπη. Και τότε δεν είναι απίθανο να ακουστεί ότι η κυβέρνηση μετατρέπει τις τράπεζες σε κυβερνητικό φέουδο!!!! Μιας και ήδη έχει κατακτήσει το δικαίωμα μεσω των εκπροσώπων της στο ΤΧΣ να προτείνει αυτή τις νέες διοικήσεις.
Τού Στάθη Σχινά από τό stokokkino.gr