Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Κάτι από τον Κυριάκο

Τα μάθατε τα νέα; Ανάμεσα στον Γιάννη Πανούση και στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει περισσότερο τον πρώτο. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση νομοθέτησε -για τις φυλακές- τα τέσσερα στα πέντε αιτήματα των τρομοκρατών! Τους έκανε το χατίρι δηλαδή τους τρομοκρατών, όπως ακριβώς καταγγέλλει ο πρώην υπουργός προστασίας μας. Όπερ έδει δείξαι.

Μην πείτε τρέχα γύρευε. Ή λέει και μια κουβέντα παραπάνω ο Κυριάκος, για να τσεπώσει κάποια ακροδεξιά ψήφο στις κομματικές εκλογές. Ή να συγκινήσει κάποια γερασμένη δεξιά ψυχή που θεωρεί ότι στις φυλακές πρέπει να έχουμε και όργανα βασανισμού, ιδιαίτερα για τους τρομοκράτες. Διότι αν σκεφτείτε έτσι, τότε θα χάσετε το κύριο.

Και το κύριο είναι ότι η Δεξιά παραμένει, στην Ελλάδα τουλάχιστον, βαθιά αντιδραστική. Και ανόητη. Η Δεξιά είπαμε, όχι οι δεξιοί. Γιατί οι περισσότεροι δεξιοί προχώρησαν πολύ περισσότερο από κείνους που είναι, ή προσπαθούν να γίνουν, επικεφαλής της Ν.Δ. Ακόμα και κείνους που εμφανίζονται ως κεντρώοι, και μετριοπαθείς, και εκφραστές του μεσαίου χώρου.

Ο Κυριάκος θέλει να είναι εξέχων εκπρόσωπος αυτού του ρεύματος. Αλλά δεν είναι σε θέση να πει μια κουβέντα που να ξεφεύγει από τα δεξιά καλούπια. Ενώ είναι σε θέση, όπως απαιτεί η παράδοση της παράταξης, να πετάξει ό,τι μπούρδα του κατέβει, για να πλήξει, υποτίθεται, την Αριστερά. Από τον παλιό αντικομμουνισμό μέχρι τη νέα αντιαριστερή μπουρδολογία, ένας Κυριάκος δρόμος.

Ξέρετε ποια είναι η μέγιστη διαφορά του από το μάτσο των μάτσο δεξιών της εποχής; Ότι προσπαθεί να δώσει μια essence μετριοπάθειας στα στερεότυπα της μπούρδας. Εκείνοι καταγγέλλουν αυτό τον καιρό το αριστερό παρακράτος, τρομάρα τους. Ο Κυριάκος όμως, στην αρχηγική του συνέντευξη στο Mega, καταγγέλλει ότι "χτίζεται συστηματικά κάτι που μοιάζει με παρακράτος"! Όσο να 'ναι, η έκφραση έχει κάτι που μοιάζει με διαφορά.

Κατά τα άλλα, "η παράταξη είναι γερασμένη και δεν μιλάει στην κοινωνία". Και θα παραμένει γερασμένη και εκτός κοινωνίας, προσθέτουμε εμείς, όσο στη θέση της πολιτικής βάζει την καταγγελία και στη θέση της καταγγελίας την μπούρδα. Γιατί, ένα πράγμα στην πολιτική είναι να σέβεσαι τον απλό άνθρωπο και να σκύβεις πάνω από τα προβλήματά του. Άλλο ένα όμως, ακόμα πιο σημαντικό, είναι να σέβεσαι τη νοημοσύνη του... 

Από την Αυγή 



 

"Ή θα ρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ώς τα Χριστούγεννα ή ποτέ"


Σε σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης, με πτώση της κυβέρνησης εν προκειμένω, εντάσσουν συνεργάτες του πρωθυπουργού το νέο σίριαλ που προβάλλουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, την αποκαλούμενη και ως «Πανουσιάδα».

Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει εκπρόσωποι του παλαιού πολιτικού, οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου, που έχει φθάσει στα «αυτιά» της κυβέρνησης, είναι απλό: «Ή θα ρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ώς τα Χριστούγεννα ή ποτέ».

Το σχέδιο έχει το εξής σκεπτικό: Η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης θα κλείσει ομαλά, εκτός απροόπτου, για να ακολουθήσει ένα δύσκολο σαρανταήμερο. Από το 2016 όμως και μετά τα πράγματα αλλάζουν, πολύ περισσότερο όταν καταλήξει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος και ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης.

Το οργανωμένο σχέδιο αποδόμησης της κυβέρνησης είχε και θα έχει, ως φαίνεται, πολλά επεισόδια ακόμη. Ξεκίνησε από την επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Όταν αυτή δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα, τότε ο στόχος άλλαξε: Πάνος Λάμπρου και οι βουλευτές (που δεν έχουν κατονομαστεί ακόμη) οι οποίοι έχουν σχέση, τάχα, με την τρομοκρατία.



Το... ξαναζεσταμένο φαγητό της τρομοκρατίας

Παλαιά σχέδια με παλαιά υλικά, καθώς, όπως θύμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου (μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι»), από το 2012 ακόμη, διάφοροι κύκλοι και δυνάμεις με προεξάρχουσα τη Ν.Δ. «προσπαθούσαν να αποδείξουν τις δήθεν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία».

Όπως μεταδίδει εξάλλου ο απεσταλμένος μας στη Μάλτα Νίκος Λιονάκης, κυβερνητικές πηγές έθεταν τα εξής ερωτήματα: «Αφού ο κ. Πανούσης είχε στοιχεία, όταν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ότι κινδυνεύει η ζωή του, γιατί δεν έκανε κινήσεις τότε που ήταν υπουργός; Και πώς γίνεται να είναι στην κατοχή του κ. Πανούση απόρρητα έγγραφα, αφού δεν είναι πλέον υπουργός;».

Επιπλέον οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση σχετικά με τον Πάνο Λάμπρου, παραπέμποντας συγχρόνως στη σχετική δήλωση που έκανε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την πολύχρονη ενασχόλησή του με τα δικαιώματα των φυλακισμένων.



Π. Λάμπρου: Κατασκευασμένοι διάλογοι

Ο ίδιος ο Π. Λάμπρου, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του σημείωσε πως σε διάλογο που να γίνεται αναφορά σε τοποθέτηση βόμβας εναντίον του Γ. Πανούση (και όποιου άλλου, υπονοείται ασφαλώς) ουδέποτε έχει πάρει μέρος. Και επαναλαμβάνει: «Ο δρόμος της δικαιοσύνης είναι ανοιχτός».



Έστησαν θέμα Μουζάλα και διαψεύστηκαν

Εμβόλιμα, όμως, στην «Πανουσιάδα», χθες συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης (κυρίως του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη)... έπαιξαν με μια είδηση που γρήγορα διαψεύστηκε. Την παραίτηση του επιτυχημένου, αναμφίβολα, αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, επειδή ήταν, τάχα, απαυδισμένος με τις συμπεριφορές συναδέλφων του.

Η πρώτη αντίδραση του Γιάννη Μουζάλα -ο οποίος βρίσκεται στη Μάλτα με τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς για τη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό / προσφυγικό- ήταν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η εξής: «Ούτε για αστείο (δεν παραιτούμαι)». Άλλωστε και ο ίδιος, χρόνια τώρα, δίνει σκληρές μάχες υπέρ των ξένων -και το ίδιο κάνει και τώρα. Για να ακολουθήσει η γραπτή ανακοίνωσή του, στην οποία έκανε λόγο για «ανυπόστατες φήμες», για «δημοσιεύματα που κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα».



Όλγα Γεροβασίλη: «Επικίνδυνα σενάρια»

Το σκοτεινό σχέδιο υπαινίχθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της χθες στην ΕΡΤ-1, κάνοντας μάλιστα λόγο για «επικίνδυνα σενάρια». Ολόκληρο το απόσπασμα της συνέντευξης έχει ως εξής: «Κάποια γεγονότα και ο τρόπος με τον οποίο κάποιος τα εκμεταλλεύεται δείχνει και τον στόχο. Τώρα, σε μια στιγμή ιδιαίτερη για τη χώρα και ιδιαίτερη για τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια που γίνεται αυτόν τον καιρό και που ξέρουμε όλοι ότι είναι πάρα πολύ έντονη και καθοριστική. Υπάρχουν κάποιοι, λοιπόν, οι οποίοι θέλουν να πλήξουν και την προσπάθεια, αλλά και τη χώρα, προκειμένου οι ίδιοι να επιβληθούν ξανά στην εξουσία. Υπάρχουν τέτοια σενάρια σε κάποιους κύκλους» κατήγγειλε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Και συνέχισε: «Αυτό δεν είναι καινούργιο, έρχεται από παλιά και κάθε φορά με μια αφορμή εμφανίζεται και συμβαίνουν όλα αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν. Και είναι επικίνδυνα παιχνίδια, όχι γιατί κινδυνεύει και απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση απ' αυτά, αλλά γιατί απειλείται η ίδια η πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Και θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι απέναντι σ' αυτό και τον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουμε τον πολιτικό μας λόγο... Αυτά είναι επικίνδυνα σενάρια».

Η Όλγα Γεροβασίλη, που έπεσε θύμα της λογοκρισίας εκ μέρους της διεύθυνσης του Mega, αρνήθηκε, όπως ήταν αυτονόητο, τη χθεσινή πρόσκληση του «μεγάλου» καναλιού να δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο.



Η επιστροφή των Σαμαρά - Βενιζέλου

Η επιθυμία όσων ορέγονται «επιστροφή» δεν κρύβεται ενίοτε. Θυμίζουμε όσα είχε πει ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στο ισπανικό μέσο ενημέρωσης "La Razon" στις 2 Νοεμβρίου, θέμα που η «Αυγή» είχε αναδείξει ως βασικό: «Σαμαράς προς Σόιμπλε: Τράβα το χαλί στον Τσίπρα!». Ή, με τα δικά του λόγια (του κ. Σαμαρά): «Όταν δίνουμε την εντύπωση ότι 'διευκολύνουμε' τους λαϊκιστές, ενώ 'τραβάμε το χαλί' κάτω από τα πόδια μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων, αυτό μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα».

Ενώ και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και στελέχη του Ποταμιού έβγαζαν την ίδια ημέρα από το... συρτάρι το σενάριο κυβέρνησης δήθεν «εθνικής ενότητας», σενάριο που, όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια... μπαινοβγαίνει.



Τα 'λεγε και ο Πρετεντέρης

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σημειωτέον, ακριβέστερα στις 29 Οκτωβρίου, ο αρθρογράφος Γιάννης Πρετεντέρης έγραφε από τη στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Με όποιον παράγοντα της αντιπολίτευσης και αν συζητήσεις, θα ακούσεις την εκτίμηση ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα δεν έχει πολλούς μήνες ζωής». Για να προσθέσει: «Η απλή λογική λέει πως, από τη στιγμή που προεξοφλούν (σ.σ.: οι της αντιπολίτευσης) την ανάγκη του Σχεδίου Βήτα, δεν γίνεται να μην το επεξεργάζονται».

Στη συνέχεια του άρθρου του, ο Γ. Πρετεντέρης έθετε και ορισμένα ερωτήματα, που είναι προφανές ότι είναι στο μυαλό κάποιων: «Θα φτιαχτεί μια άλλη κυβέρνηση από την ίδια Βουλή; Με ποια κόμματα; Με ποιον πρωθυπουργό; Με ποιους όρους και ποιες συμφωνίες; Θα είναι κυβέρνηση όλων, θα είναι κυβέρνηση κάποιων ή θα είναι απλώς κυβέρνηση κάποιων άλλων;». 

Από τήν Αυγή online 


 

Μεγα-δόση υπονόμευσης

Σχέδιο αποσταθεροποίησης από το διαπλεκόμενο πολιτικο-εκδοτικό κατεστημένο, ώστε να εκτροχιαστεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας και να παραταθεί η δική του βασιλεία επί των ερειπίων, καταγγέλλει η κυβέρνηση, με αφορμή τη λεγόμενη "Πανουσιάδα".

Η εν εξελίξει επιχείρηση επενδύει σε "ατύχημα" της κυβέρνησης πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους δανειστές για τις κρίσιμες αλλά και δύσκολες μεταρρυθμίσεις και προχωρήσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους, πριν δηλαδή χαράξει η "επόμενη ημέρα" για τη χώρα. Το "Plan B", όπως έχει ήδη καταγραφεί στον Τύπο, προανήγγειλαν πριν από μερικές ημέρες οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.

Πολλοί από τους μιντιάρχες ασφυκτιούν υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα για την έρευνα για τα θαλασσοδάνεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σήμερα καταθέτει στους οικονομικούς εισαγγελείς ο βασικός μέτοχος του ΔΟΛ και του Mega Στ. Ψυχάρης, ενώ τις επόμενες μέρες παίρνουν σειρά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θ. Αναστασιάδης και Γ. Αλαφούζος.


Από τήν Αυγή online



Το φάντασμα της Γερμανίας

 Πολλοί αναλυτές διεθνών σχέσεων, όπως και οικονομολόγοι, τα τελευταία δέκα χρόνια έθεσαν θέμα γερμανικής ηγεσίας στην Ευρώπη, ως το Δ΄ Ράιχ, όπως και την απειλητική εμφάνιση μιας γερμανικής Ευρώπης.

Η Γερμανία με μια σταθερή οικονομική άνοδο, με μια εύρυθμη πολιτική κατάσταση και με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη έμοιαζε ένα συμπαγές σύνολο, το οποίο και ήξερε και μπορούσε να επιτύχει τους στόχους του.

Αυτό που είχαν βέβαια ξεχάσει οι αναλυτές και ειδικοί ήταν η Ιστορία της Γερμανίας. Βέβαια για την απρονοησία αυτή υπάρχει δικαιολογία.

Μετά την αναγνώριση της άρνησης των μεγάλων διηγήσεων και της αποδοχής σχεδόν αμαχητί της θέσης πως ο άνθρωπος μπορεί να αναπεριγράφει μόνος του κατά βούληση τον εαυτό του και την Ιστορία ήταν επόμενο οι αποδομητές των κειμένων, της Ιστορίας και των μύθων να θεωρήσουν πως και η Γερμανία μπορούσε να ξεφύγει από το παρελθόν της και να γράψει μια καινούργια διήγηση.

Με την οικονομική κρίση το έκανε με τον δικό της τρόπο περισώζοντας τη ζώνη του ευρώ.

Το έκανε όμως μέσα από την προοπτική της γερμανικής αντίληψης της οικονομίας και της ασφυκτικής πίεσης χωρών όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία για να επανέλθουν στο ενάρετο μονοπάτι της γερμανικής σχολής.

Βέβαια αυτή η πολιτική πέτυχε να βγει στην επιφάνεια η θεωρία του Δ΄ Ράιχ και της γερμανικής Ευρώπης, της παντοδυναμίας μιας γερμανικής μονολιθικής νοοτροπίας.

Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη θετική προσπάθειά της να επιβάλει κανόνες αλλαγής στο ζήτημα της ενέργειας, καταργώντας τα πυρηνικά της εργοστάσια.

Η Γερμανία υπήρξε η κινητήρια δύναμη για την εξάπλωση ανεμογεννητριών, πάνελ ηλιακής ενέργειας και βιοκαυσίμων. Υποστήριξε ενεργά τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Και εξαίφνης, δύο χρόνια πριν, ο Γερμανός υπΕξ βρέθηκε στη πλατεία Μεϊντάν της Ουκρανίας συντροφιά με τους αντιρώσους διαδηλωτές.

Και, ω του θαύματος, στις διεθνείς σχέσεις, μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας και τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία, η Γερμανία πρωτοστάτησε στην επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία και η κ. Μέρκελ έβγαλε πύρινους λόγους κατά του Πούτιν, τον οποίον κατηγόρησε για τρελό και εκτός πραγματικότητας!

Η Γερμανία λοιπόν έχοντας μια οικονομία, η οποία ξεπέρασε κάθε άλλη στην Ευρώπη και επιβάλλοντας κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας σε χώρες οι οποίες, για να λέμε την αλήθεια, ήταν πτωχευμένες, εμφανίστηκε στο διεθνές προσκήνιο ως μετέχουσα ενεργά στις διεθνείς εξελίξεις, εγείροντας το ζήτημα της Ρωσίας σε σχέση με την Ε.Ε. και διαφωνώντας ακόμη και με τις ΗΠΑ για θέματα λιτότητας ή ποσοτικής χαλάρωσης.

Μέσα σε ένα διάστημα λίγων ετών φάνηκε πως η Γερμανία βρισκόταν στο παγκόσμιο προσκήνιο ως μια μεγάλη δύναμη, η οποία θα διαμόρφωνε σε κάποια σημεία την Ιστορία.

Αλλά από τον περασμένο Αύγουστο τα πράγματα άλλαξαν με την ξαφνική μεταστροφή της κ. Μέρκελ για τους πρόσφυγες από τη Μ. Ανατολή μέσω Τουρκίας προς την ίδια τη Γερμανία.

Εκείνη η απόφαση ήταν η ριζική στροφή της Γερμανίας προς την πλέον ανθρωπιστική πλευρά της Ιστορίας της.

Η πολιτική ανοιχτών θυρών άρχισε να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην κοινή γνώμη, η οποία εμπιστεύονταν τη μαμά Μέρκελ ως μια πολιτικό με κοινή λογική και πραγματιστικούς στόχους.

Οι φωνές εναντίον της πληθαίνουν και μέσα στο κόμμα της με αναλύσεις οι οποίες αποφαίνονται πως «η καγκελάριος έχει ψυχολογικό πρόβλημα ως κόρη Λουθηρανού πάστορα».

Αφήνοντας το ζήτημα της αντιπαράθεσης με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης πάνω στο προσφυγικό, στον οικονομικό τομέα, το πρόγραμμα Σόιμπλε για πλεόνασμα στον επόμενο προϋπολογισμό πλέον ακυρώνεται λόγω του κόστους διαχείρισης των προσφύγων.

Η Γερμανία έχει εμπλακεί στο ζήτημα της Συρίας, στο οποίο δεν μπορεί να κάνει τίποτα παρά να παρακαλεί την Τουρκία να συγκρατήσει το προσφυγικό κύμα.

Βρέθηκε δε μπροστά στη ρωσική επέμβαση στη Συρία, έχοντας ήδη επιβάλει εμπάργκο στην αρκούδα. Και έτσι φτάσαμε στο σουρεαλιστικό σημείο να ζητά η Μέρκελ να πιέσει η Κίνα τη Ρωσία για λύση στη Συρία.

Κατ’ αρχάς το πρόβλημα της Γερμανίας γίνεται εσωτερικό. Θα επιβιώσει η κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητά της;

Αν στις προσεχείς εκλογές αριστερά και δεξιά κόμματα, ευρωσκεπτιστικά και ακραία, αυξήσουν τα ποσοστά τους και υπάρξουν συγκρούσεις με τους πρόσφυγες πώς θα λειτουργήσει η γερμανική πολιτική εσωτερικά;

Από την άλλη πλευρά, αν η Γερμανία επιδείξει εσωτερική αστάθεια, τι θα σημάνει αυτό για την υπόλοιπη Ευρώπη;

Πώς θα αντιδράσει η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία;

Η αποσταθεροποίηση της Γερμανίας θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την υπόλοιπη Ευρώπη με αρνητικά αποτελέσματα για την Ε.Ε. και το ευρώ.

Η Γερμανία, μια μικρή χώρα σε έκταση, δίχως πλουτοπαραγωγικούς πόρους, σε σχέση με παίκτες όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδίες και το ανελέητο παιχνίδι του ισλαμικού κόσμου, έκανε ακριβώς αυτό το οποίο είχε κάνει πάντα στην Ιστορία της.

Είχε απλώσει τα πόδια της πέρα από το πάπλωμά της θεωρώντας πως οι κάποιες αρετές της της έδιναν τη δυνατότητα να παίξει τον ρόλο της μεγάλης δύναμης.

Και οι επιπτώσεις υπήρξαν πάντα καταστροφικές και για την ίδια και για την Ευρώπη. 




Αλίμονο...

Τι ακριβώς γίνεται στα Γιάννενα; Τι ρόλο παίζουν η Δικαιοσύνη και η αστυνομία και πώς αντιμετωπίζουν την απεργία μιας ομάδας εργαζομένων που απειλούνται με απολύσεις; Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου το πρωί, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Γενικής Ανακύκλωσης» κρίθηκαν παράνομες από το Δικαστήριο Ιωαννίνων, μετά από σχετική αίτηση της εργοδοσίας. Λίγο αργότερα τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και προχώρησαν σε προσαγωγές εργαζομένων προκειμένου να διαλύσουν την περιφρούρηση της απεργίας στις εγκαταστάσεις της «Γενικής Ανακύκλωσης Α.Ε.». Και όλα αυτά σε ένα εργοστάσιο, ιδιοκτησίας του ανθρώπου που το καλοκαίρι λίγο έλειψε να πνίξει την Αθήνα με το δηλητηριώδες νέφος που προκλήθηκε από την ύποπτη πυρκαγιά που έκανε στάχτη τις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του στον Ασπρόπυργο. Η «εργοδοσία» που χθες προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά των εργαζομένων της είναι η ίδια «εργοδοσία» που πριν λίγους μήνες οι αστυνομικές αρχές την έψαχναν στη γειτονική Βουλγαρία, εκεί όπου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε τότε καταφύγει προκειμένου να αποφύγει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς τις Αρχές.

Οι μήνες πέρασαν, η στάχτη στον Ασπρόπυργο κατακάθισε, τα ερωτήματα προς τον κ. Δημήτρη Λαζόπουλο έμειναν αναπάντητα και νά τώρα που ο εν λόγω επιχειρηματίας χρησιμοποιεί όλα τα «μέσα» που του προσφέρει η Πολιτεία ώστε να προωθήσει μαζικές απολύσεις στη μονάδα ανακύκλωσης των Ιωαννίνων. Από την πλευρά τους, οι απεργοί υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους πως «το πραγματικό αφεντικό, ο Δ. Λαζόπουλος, είναι ο βασιλιάς της ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Έχει εκατομμύρια, επιδοτήθηκε με εκατομμύρια, έχει κονέ με την κυβέρνηση, με υπουργούς, με δημάρχους και περιφερειάρχες σε... όλη την Ελλάδα. Βγάζει τρελά λεφτά. Και θέλει να βγάλει περισσότερα. Μόνο από τη Spider πέρυσι με μια μόνο βάρδια έβγαλε 190.000 ευρώ». Στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Αθήνα έχουν σκοτωθεί ήδη δύο εργαζόμενοι και άλλοι τόσοι έχουν ακρωτηριασθεί. Με την πυρκαγιά το καλοκαίρι στον Ασπρόπυργο, το τοξικό νέφος που προκλήθηκε απείλησε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Μόλις πριν 10 μέρες κινδύνεψαν, σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου, να σκοτωθούν εργάτες στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων και ο επιχειρηματίας όχι μόνο δεν έχει απολογηθεί μέχρι σήμερα για όσα οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Αττικής του καταμαρτυρούν αλλά αντιθέτως έχει την άνεση να επιτίθεται μέσω των δικαστηρίων και της αστυνομίας σε εργαζόμενους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Αλίμονο αν στο όνομα του επιχειρηματία που έπνιξε τον Ιούνιο την Αθήνα με τα αποκαΐδια του Ασπρόπυργου πνίγει σήμερα η αστυνομία με χημικά και δακρυγόνα αυτούς που απειλούνται να βρεθούν στον δρόμο και την ανεργία. Αλίμονο αν ο «βασιλιάς της ανακύκλωσης», για τον οποίον το καλοκαίρι τόσα και τόσα είδαν το φως της δημοσιότητας υπό την μορφή αποκαλύψεων και καταγγελιών, μπορεί σήμερα να στρέφεται με τόση άνεση κατά των απεργών που διεκδικούν τα δεδουλευμένα μηνών, καθώς και την επαναπρόσληψη συναδέλφων τους που έχουν απολυθεί. Αλίμονο... 

Από τήν Αυγή online


 

Νινανάι γιαβρούμ

Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας, αλλά να κάνουμε βαθιές αλλαγές. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Και θέλοντας προφανώς να δείξει στους υπουργούς του -και σε μας- ότι αυτό που έχει σημασία είναι η παραγωγή έργου και όχι η κατανάλωση ιδεών και ανθρώπων στα ΜΜΕ.

Σωστή άποψη, ε; Αυτό που προέχει είναι η ουσία της πολιτικής και όχι η επικοινωνία. Από την άλλη όμως, αν πιστεύει κανείς σήμερα ότι αρκεί το έργο, και η αλήθεια θα λάμψει από μόνη της, και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του έτσι νέτα σκέτα, σφάλλει. Και μια τέτοια αυταπάτη θα την πληρώσει η κυβέρνηση ακριβά, αν επικρατήσει.

Διότι η πόρνη που οι νταβατζήδες εκμεταλλεύονται και αποκαλούν επικοινωνία δεν αφήνει τίποτε και κανέναν αλώβητο. Το όποιο κυβερνητικό έργο εξαφανίζεται πίσω από τα κουνήματά της. Νινανάι γιαβρούμ, η υπόθεση. Το τελευταίο παιγνίδι των κοριών, σε σκηνοθεσία βαρόνων, και με πρωταγωνιστή -πάλι- έναν πρώην "δικό μας", κάτι λέει.

Αλλά και συνολικά οι μήνες της διακυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Τα κύματα προβοκάτσιας και τα νινανάι δεν φθείρουν μόνο την εικόνα της κυβέρνησης. Την υποχρεώνουν και σε υποχωρήσεις που ρηχαίνουν τις βαθιές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Τη σπρώχνουν εν ολίγοις με το επικοινωνιακό νταβατζηλίκι σε πολιτικές υποχωρήσεις.

Αμφιβάλλετε; Δείτε τι πέτυχαν τα εχθρικά προπαγανδιστικά πυρά. Όχι μόνο στη φθορά κάποιων υπουργών. Αλλά και στη φθορά κάποιων θέσεων, απόψεων, πολιτικών στόχων. Σε πόσα ζητήματα η κυβέρνηση βάζει νερό στο κρασί της κάτω από μια πρωτοφανή επικοινωνιακή, συχνά εμπρηστική, πίεση όσων βάζουν την προπαγάνδα πάνω από κάθε αλήθεια.

Συμπέρασμα; Αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα, θα την πατήσει. Μια Γεροβασίλη δεν φέρνει την άνοιξη. Το κατέχουν το αριστερό know how της επαφής με τον απλό κόσμο, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουν την Αμερική. Μανούλες ήμασταν σ' αυτό, αλλά τώρα νομίζουν ορισμένοι ότι αρκούν για τη δουλειά τα υπουργικά γραφεία και τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Δεν αρκούν λοιπόν. Και για το τελευταίο: Πότε επιτέλους θα σταματήσει η ντροπιαστική παρέλαση υπουργών από τους πάγκους των τηλεοπτικών εκπτώσεων; Ποιος ακόμα πιστεύει ότι έτσι βοηθάει τον εαυτό του, την κυβέρνηση ή την αλήθεια; 

Από τήν Αυγή online 


 

Οι... επιχειρήσεις της διαπλοκής

Το θέμα Πανούση χρησιμοποιεί σήμερα το παλαιό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο για να εμποδίσει την κυβέρνηση και τις μεταρρυθμιστικές τομές που χρειάζονται η χώρα και οι πολίτες, αλλά θίγουν τα συμφέροντά τους και την ασυλία τους. Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρούν να γκαζώσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης. Την προηγούμενη είχαν βγει μπροστά Σαμαράς, Βενιζέλος και Ψαριανός προβλέποντας πτώση της κυβέρνησης το πολύ έως τα Χριστούγεννα.

Ανεξαρτήτως των ισχυρισμών του τέως υπουργού Δημόσιας Τάξης, αυτό που κυνηγούν τα ΜΜΕ της διαπλοκής δεν είναι η ουσία του ζητήματος, εάν και κατά πόσον οι χειρισμοί ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα δικαιωμάτων είναι λανθασμένοι. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η κατασκευή ατμόσφαιρας κρίσης, γι' αυτό καλά θα κάνουν όλοι όσοι ομιλούν στο όνομα της Δημοκρατίας να είναι προσεκτικοί και υποψιασμένοι.

Άλλωστε ποτέ οι δυνάμεις αυτές, που κινούν σήμερα τα νήματα, δεν επέδειξαν ευαισθησία σε δημοκρατικές αξίες και διαφανείς κανόνες. Καθώς λοιπόν πλησιάζει το τέλος της ασυλίας και, κυρίως, η διακοπή των θαλασσοδανείων απειλεί την ύπαρξή τους, παίζουν τα ρέστα τους. Μα μπορούν από ένα θέμα σαν αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Πανούσης να πέσει μια κυβέρνηση; Δεν είναι εύκολο αυτό να συμβεί, αλλά επιχειρούν να το κάνουν μια σταγόνα για να ξεχειλίσουν το ποτήρι. Μόνο που το ποτήρι, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν είναι γεμάτο και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να μη γεμίσει. 

Από την Αυγή online