Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Κοινωνική βία και γενικευμένος πόλεμος

Το παρόν κείμενο γράφτηκε με αφορμή τα τραγικά γεγονότα βίας που συνέβησαν στο Παρίσι στις 13.11.15 και ιδιαιτέρως αφορμάται από ένα άρθρο του Κ.Τσουκαλά που δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" τη Δευτέρα 16.11.15. Το συγκεκριμένο άρθρο είχε τίτλο «Ένας πόλεμος που πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί».

Δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως θέμα σχετικά με την οπτική από την οποία βλέπει ο συγγραφέας το τραγικό γεγονός που συνέβη στη γαλλική πρωτεύουσα εάν δεν ήταν ένα κείμενο που έχει στην αναλυτική του βάση την εξαιρετικά επικίνδυνη λογική του «πολέμου των πολιτισμών» που εισήγαγε εδώ και περίπου δύο δεκαετίες στη δημόσια συζήτηση ο Σ. Χάντινγκτον. Την άποψη δηλαδή πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα συνεννόησης μεταξύ των διαφορετικών κοινωνιών στον πλανήτη, διότι η αβυσσαλέα διαφορά στο πολιτισμικό τους υπόδειγμα το καθιστά αυτό απολύτως αδύνατο.

Και, καλά, αυτή η άποψη του βαθύτατα συντηρητικού Αμερικάνου διανοούμενου δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά η άποψη ενός διακεκριμένου επιστήμονα που βρίσκεται στον χώρο της ριζοσπαστικής και δημοκρατικής Αριστεράς εδώ και δεκαετίες δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα όταν γράφει: «Η νέα διαφαινόμενη σύγκρουση δεν είναι λοιπόν μια παραδοσιακή αντιπαράθεση συγκροτημένων στρατηγικών, ένας πόλεμος οριοθετημένων 'θέσεων' ή αέναων 'κινήσεων' σε ένα ορισμένο πεδίο. Είναι ένας άμορφος και πανταχού παρών πόλεμος εντυπώσεων, λέξεων, σκιών και φαντασιώσεων, ένας πόλεμος που δεν επιδιώκει καν τη νίκη εναντίον του εχθρού στο πεδίο της μάχης, αλλά αρκείται στην παράλυση της νόησης και της βούλησής του (...) Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τον πόλεμο αυτόν η Δύση δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον κερδίσει».

Από αυτό το μικρό απόσπασμα του εν λόγω άρθρου μπορεί κανείς να συναγάγει το συμπέρασμα πως στην επίθεση στο Παρίσι δεν πήραν μέρος άνθρωποι ως έλλογα όντα, αλλά κάποιοι που έχουν απολέσει την ανθρώπινη ιδιότητα επειδή η πράξη τους είναι εξαιρετικά αποτρόπαιη και εκτός του οποιουδήποτε αξιακού πλαισίου της «Δύσης». Αλλά εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, διότι αυτή η «Δύση», έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες αποτρόπαιες πράξεις όχι μόνο στον Τρίτο Κόσμο (sic) αλλά και στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου, με δύο παγκόσμιους πολέμους μόνο τον περασμένο αιώνα. Τώρα, εάν θέλουμε να τοποθετούμαστε με διαφορετικό τρόπο στα ιστορικά γεγονότα, είναι άλλο θέμα. Και η αναφορά στην κοινωνική καταστροφή που έχει προκύψει δεν είναι νομίζω αρκετή όταν νιώθει ο συγγραφέας την ανάγκη να στοιχηθεί πίσω από τον Φ. Ολάντ, ο οποίος αναφώνησε: «Εκ των πραγμάτων είμαστε σε πόλεμο». Όχι, δεν είμαστε τώρα σε πόλεμο, είμαστε εδώ και δεκαετίες. Με την παράλογη επιβολή του δόγματος ΤΙΝΑ (Τhere Is No Alternative), με τη δημιουργία παγκόσμιων παράκεντρων εξουσίας όπως είναι οι G8 και οι G20, οι οποίοι βάζουν στην άκρη το μόνο λογικό αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον ΟΗΕ, ή τη συνυπογραφή θηριωδών συμφωνιών όπως η ΤΤΙΡ, που φαλκιδεύουν τη δημοκρατική λειτουργία στις σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Είναι απολύτως σαφές πως οι πράξεις των τρομοκρατών είναι απάνθρωπες και καταδικαστέες. Αλλά, ειλικρινά, με ποια λογική πρέπει να είμαστε με την πολιτική που εκφράζει η γαλλική κυβέρνηση όταν στην πραγματικότητα πρέπει να είμαστε με τον λαό της Γαλλίας, που στις τάξεις του περιλαμβάνει χριστιανούς, μουσουλμάνους, άθεους κ.ά.; Αλήθεια, τι έκαναν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Γαλλίας στις συνεχείς εξεγέρσεις των απόκληρων στα προάστια των πόλεών της, παρά μονάχα άγρια καταστολή; Όταν η συντριπτική πλειονότητα αυτών των απόκληρων είναι αραβικής καταγωγής. Για ποιον λόγο μια μέρα μετά τις τραγικές επιθέσεις η απάντησή της ήταν οι μαζικοί βομβαρδισμοί στη Ράκκα, περιοχή που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος; Ποιος όπλισε τους φανατικούς σαλαφιστές;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις δύσκολες. Γιατί αυτός ο πόλεμος που υπονοεί ο Κ. Τσουκαλάς θα κερδηθεί, εάν κερδηθεί, πρώτα στις μητροπόλεις της Δύσης με την ήττα του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού υποδείγματος. Ενός υποδείγματος που δεν μπορεί να θεωρηθεί «τάξη» έναντι οποιασδήποτε «αταξίας». Ενός υποδείγματος που θέλει να εξηγούμε τις κοινωνικές συγκρούσεις ως τυφλές συγκρούσεις πολιτισμών και όχι ως λογικές εξελίξεις της γύρω μας βαρβαρότητας. Ενός υποδείγματος που τέμνει οριζόντια τις κοινωνίες στους πολλούς που βιώνουν την καθημερινή βία της ανεργίας και της φτώχειας και στους λίγους που βιώνουν την κοινωνία ως χώρο «επιχειρηματικών ευκαιριών». Δηλαδή στους «από κάτω» και στους «από πάνω». Και αυτό ισχύει και για τον κόσμο των «φανατικών» της Μέσης Ανατολής. Μόνο που, δυστυχώς για εμάς που αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη, οι δράστες ήταν μεγαλωμένοι στην ήπειρο της «λογικής»!

Από τήν Αυγή



ΣτΕ: Διακοπή λειτουργίας όσων βιομηχανιών ρυπαίνουν τον Ασωπό

 
Στην άμεση διακοπή λειτουργίας των βιομηχανικών και άλλων μονάδων στις οποίες δεν λειτουργεί σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό ή αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν τα συναρμόδια Υπουργεία με βάση την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος στον Ασωπό ποταμό.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ ύστερα από προσφυγή που είχαν καταθέσει κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας, Ωρωπού, Νέων Παλατιών και Δηλεσίου. Με αυτή ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργείων να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης βιομηχανικών επεξεργαζόμενων αποβλήτων.

Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι στον Ασωπό ποταμό ημερησίως ρίπτονται 13.000 m3 ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα ή ελλιπώς επεξεργαζόμενα, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων στις περιοχές από όπου διέρχεται ο Ασωπός παρουσιάζει σημαντική αύξηση η οποία φτάνει στο 57%.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται παλαιότερες αποφάσεις τους στις οποίες έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της ανεξέλεγκτης ρύπανσης που έχει δεχθεί εδώ και δεκαετίες ο Ασωπός ποταμός με την παράνομη ρίψη ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων, κλπ.

Το ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στο Ασωπό ποταμό, πέρα από την διατάραξη του οικοσυστήματος, έχει δημιουργήσει και άμεσο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι η Πολιτεία καλείται «να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος». 

Από τό Left.gr 


 

Ένοχη σιωπή ή αλλιώς η βία γεννάει βία

Η βία γεννάει βία και ο κύκλος του αίματος ξαναγράφεται. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο ανθρώπινος πόνος είναι μεγάλος και από τις δύο πλευρές του μετώπου. Πολύ θλιβερά όλα αυτά που συνέβησαν στο αγαπημένο μου Παρίσι, και δεν είναι τυχαία η επιλογή των μη φρουρούμενων στόχων.

Οι Γάλλοι είχαν πληροφορίες, παρακολουθούσαν, αλλά δεν υπολόγισαν την αγριότητα και τον συντονισμό πολλαπλών τρομοκρατικών χτυπημάτων. Οι αθώοι νέοι που σκοτώθηκαν στον χώρο της συναυλίας δεν είχαν καμία σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία. Η ανάλυση, όμως, σε βάθος, θα αποδείξει ότι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν ήταν αμέτοχες στον φόνο.

Οι νέοι πλήρωσαν τα αμαρτήματα των γονέων και των κυβερνώντων τους. Κρυφά ή φανερά, άμεσα ή έμμεσα, οι Γάλλοι βοήθησαν και στήριξαν αυτόν τον τετραετή πόλεμο. Οι Δυτικοί κέρδισαν τροφοδοτώντας διχόνοιες και εμφυλίους. Δεν είναι θρησκευτικός πόλεμος, αλλά πόλεμος συμφερόντων. Ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις σε πολιτισμικό επίπεδο στη Γαλλία; Το παράδειγμα του κατεστραμμένου Ιράκ έπεισε τους καιροσκόπους ότι μπορούν να βάλουν χέρι και όπλα για να βγάλουν πολλά κέρδη. Ποιος θα τους σταματήσει;

Και εκεί, στη Συρία, σκοτώθηκαν κυρίως νέοι, και εκεί έκλεισαν σπίτια. Ο καμικάζι (πολεμιστής αυτοκτονίας) είναι θρησκευτικός ήρωας στα μάτια των γονιών του, ασχέτως αν παίρνει μαζί του πολλούς αθώους. Πόσο διαφορετικά ηχεί το Allah Akbar (Ο Θεός είναι μεγάλος) όταν προσεύχεσαι μόνος σου, σαν καλός μουσουλμάνος, από όταν είσαι ζωσμένος με πυρομαχικά και παίρνεις στον λαιμό σου και άοπλο πληθυσμό...

Μέσα στη συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητάς του, ο πρόεδρος Ολάντ (η Μ. Λεπέν της Ακροδεξιάς έχει 26% δημοτικότητα) συμπεριφέρεται ως ο μέγας άρχοντας του παιχνιδιού. Αυτός έχει κάνει, αυτός σκέφτηκε και μόνο αυτός διαχειρίζεται, και όχι η κυβέρνησή του. Η Γαλλία έχει καταγράψει στο ιστορικό της πολλές εισβολές σε ξένες χώρες. Στη δική του χώρα πλησιάζουν οι εκλογές και η Ακροδεξιά αύξησε ανησυχητικά τα ποσοστά της. "Το παιχνίδι" παίζεται από μέσα και όχι απ' έξω! Γάλλοι υπήκοοι, όπως και Άγγλοι υπήκοοι, στρατολογούνται και φεύγουν κατά εκατοντάδες για να ενταχθούν στις γραμμές του Τζιχάντ και του ISIS. Επιστρέφουν κρατώντας ένα μαχαίρι στις αποσκευές τους για τον ιερό πόλεμο. Ελάχιστα είναι τα άτομα που προέρχονται από τις μεταναστευτικές ροές που πνίγονται στη Μεσόγειο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης (σαν αυτή που βίωσαν οι ΗΠΑ μετά τις 11 Σεπτεμβρίου) θα παραταθεί, αλλά αυτό θα ωφελήσει; Πόσο θα κρύβονται στα σπίτια τους οι τρομαγμένοι Γάλλοι; Η καρδιά της Γαλλίας έζησε στιγμές φρίκης, πανικού, φόβου, συναισθημάτων που τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν. Η βία γεννάει βία και ο εφιάλτης δεν θα φύγει εν μια νυκτί! 

Από τήν Αυγή 


 

Αποχαιρετισμός στα όπλα

Αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, ο τότε διευθυντής της "Αυγής" Νίκος Φίλης με κάλεσε εσπευσμένα στο γραφείο του. «Γράψε, βρε ακαμάτη, κανένα κείμενο να βοηθήσεις την εφημερίδα». Θα γράφω, του είπα, αλλά μέχρι την ημέρα που θα γίνει κυβέρνηση η Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση σε πέντε βδομάδες, σκέφτηκα πονηρά. Ας γράψω, λοιπόν, καμιά εικοσιπενταριά κειμενάκια για να μη λένε ότι δεν βοήθησα και μετά θα κάθομαι.
Τα έγραψα τα κείμενα υπό τον τίτλο «Εκλογομαγειρέματα», ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τις έχασε τις εκλογές και εγώ έμεινα με την υπόσχεση ανά χείρας. Pacta sunt servanda. Τα «Εκλογομαγειρέματα» έγιναν «Στον Αφρό» και δώσ' του, εκεί, μεροδούλι μεροφάι στιχουργική. Πόσο θα αντέξουν, άλλωστε, αυτοί οι ερίφηδες, σε έξι μήνες θα έχουν πέσει. Έλα μου που δεν έπεσαν. Δυόμισι χρόνια έμειναν οι Σαμαροβενιζέλοι και μετά ήρθε ο έρωτας, η μεγάλη και σταθερή κυβέρνηση της Αριστεράς. Σιγά τη σταθερότητα. Από εκατό μεριές τη βαράγανε και οι έξω, και οι μέσα, και οι παραμέσα, βάραγε και η ίδια, κάπου - κάπου, τον εαυτό της. Πού να σταματήσεις να γράφεις, θα σε πούνε ρίψασπι και άλλα χειρότερα. Αφρίσαμε άλλους οκτώ μήνες, μέχρι που έγιναν εκλογές και την πετύχαμε τη ρημάδα τη σταθερότητα. Αφράτη σαν ηπειρώτικη πίτα ήταν η νέα κυβέρνηση. Λίγο καμένη στις άκρες, ενδεχομένως, σκέψου όμως, φίλε μου, πώς θα ήταν τα πράγματα, αν είχες πέσει στην ανάγκη της Φώφης και του Σταύρου.
Σπατσάραμε, λοιπόν. Η αποστολή εξετελέσθη και ο «Αφρός» εξεμέτρησε τον βίον του: Σαράντα ένας μήνες, χίλια κείμενα, πεντακόσιες χιλιάδες λέξεις, που δημοσιεύτηκαν στην "Αυγή" και στο avgi.gr και αναδημοσιεύτηκαν σε δεκάδες άλλα σάιτ και μπλοκ. Κοντά στα τριακόσια τα έβγαλε η αναζήτηση μέσω του Google. Ευχαριστώ, κατ' αρχάς, όσους μου έδωσαν άφθονο υλικό, τον Βενιζέλο, τον Σαμαρά, τον Σταύρο, τον Ψαριανό, τη Ζωή, τον Κώστα Μητσοτάκη, τον Μεϊμαράκη, τον Φαήλο, την Τρέμη, τον Τράγκα, τον Πορτοσάλτε, τον Μπάμπη, τον Πρετεντέρη. Ευχαριστώ και όσους με έσυραν στα δικαστήρια, πρωτίστως τον Πειραιώς Σεραφείμ, που με μήνυσε επειδή έγραψα ότι είπε πως η πεολειχία προκαλεί καρκίνο, ενώ εκείνος είχε πει ότι καρκίνο προκαλεί ο στοματικός έρωτας. Ποια είναι, άραγε, η διαφορά της πεολειχίας από τον στοματικό έρωτα; Αυτό το υπαρξιακό ερώτημα, σεβασμιότατε, μόνο η ίδια η ζωή μπορεί να το απαντήσει.
Ευχαριστώ από βάθους καρδίας τους διοικούντες και τους διευθύνοντες την "Αυγή" και το avgi.gr, τον Βασίλη Μουλόπουλο, τον Δημήτρη Στούμπο, τον Νίκο Φίλη, τον Κωστή Νικολακάκο, τον Γιώργο Κυρίτση, για τον χώρο και τη στήριξη που μου παρείχαν. Ευχαριστώ και τα σάιτ που αναδημοσίευαν συστηματικά τα κείμενα του «Αφρού», κάποια εξ αυτών σε καθημερινή βάση: το stokokkino.gr, το left.gr, το alterthess.gr, το koutipandoras.gr, το alfavita.gr, το tvxs.gr, τον λατρεμένο Χάρρυ Κλυνν.
Ευχαριστώ πιο πολύ απ' όλους εσάς που μου κάνατε παρέα αυτά τα τρεισήμισι χρόνια κι αν είπαμε και καμιά κουβέντα παραπάνω, νερό κι αλάτσι.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, με αυτό το άρθρο, ο Γ. Ανανδρανιστάκης αποχαιρετούσε τους αναγνώστες της "Αυγής". Και χθες ήταν η δική μας σειρά να αποχαιρετήσουμε τον ίδιο, πολύ πρόωρα και με ανείπωτο πόνο. 

Από τήν Αυγή 



 

Σουβλάκι με πίτα

Να σας πω την αμαρτία μου, δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ τους συμπαθώ τους «διάφορους εξοργισμένους συριζαίους». Έτσι, όταν διάβασα ότι κατάγγειλαν στον "γαμώ και δέρνω" "Βηματοδότη" του Ψυχάρη τις πομπές δύο υπουργών, μου μπήκαν ψύλλοι στ' αφτιά. Που έγιναν ναααα με το συμπάθιο, όταν είδα να παίρνει το δημοσίευμα ο "γαμώ και δεν πληρώνω" -λόγω ασυλίας- Αυγενάκης της Ν.Δ. και να το κάνει ερώτηση στη Βουλή. Και έγιναν κοριοί όταν είδα να παίρνει την ερώτηση Αυγενάκη ο "γαμώ και δεν τα παίρνω" Παπαχρήστος των "Νέων" και να προσθέτει τα ονόματα των δύο δραστών.

Ο πρώτος δηλαδή διέπραξε δημοσίευμα ότι δύο υπουργοί, χωρίς ονόματα, έχουν κοινό γραφείο στη Συγγρού και χρηματίζονται για να κάνουν εξυπηρετήσεις. Με βάση μάλιστα τους λογαριασμούς των ανώνυμων εξοργισμένων, υπολόγισε ότι το μαγαζί κόβει πενήντα χιλιάρικα τη μέρα. Ο δεύτερος διέπραξε ερώτηση βασισμένος στον πρώτο. Και ο τρίτος διέπραξε νέο δημοσίευμα -στα "Νέα" αυτή τη φορά- βασισμένος στον δεύτερο. Προσθέτοντας τα ονόματα των Παππά και Σπίρτζη, αλλά χωρίς να φαίνεται και ότι υιοθετεί τις κατηγορίες. Ψυλλιάζεσαι ή δεν ψυλλιάζεσαι μπροστά σε τέτοιο καταμερισμό;

Ψυλλιάζεσαι βέβαια, άμα οι ανώνυμοι εξοργισμένοι υιοθετούνται από κοτζάμ "Βηματοδότη", αυτός από κοτζάμ - κοτζάμ Αυγενάκη κι αυτός από κοτζάμ - κοτζάμ - κοτζάμ Παπαχρήστο. Πήγα κι εγώ λοιπόν στο επί της οδού Συγγρού γραφείο της αμαρτίας να δω ιδίοις όμμασι τι γίνεται. Αυτοψία! Πήγα, αλήθεια σας λέω, να, μα τον Μαρξ. Και οποία απογοήτευση! Το interior design του Παπαχρήστου είναι κάτι καφετιά γραφεία της συμφοράς. Οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στη λοβιτούρα είναι κάνα δυο συριζαίες που μόλις ακούσουν τη λέξη λάδωμα σου χώνουν τη χτένα στο μάτι. Και ο Παππάς, αχ ο Παππάς!

Ο Παππάς όντως τα είχε μόλις πάρει. Κάτι σουβλάκια ντελίβερι με πίτες. Θυμήθηκα τον Μαυρογιαλούρο: "Φάγανε, φάγανε, φάγανε". Κι αυτός άρχισε να τρώει, να τρώει, να τρώει. Μπροστά μου. Μου πρόσφερε μάλιστα ένα καλαμάκι, αλλά αρνήθηκα. Θες να βρεθώ συνένοχος, σκέφτηκα, ότι μαζί τα φάγαμε; Όσο για τον Σπίρτζη, δεν τον βρήκα και οι κοπέλες μού είπαν ότι μάλλον είναι στη Βουλή. Ίσως είχε πάει να κρύψει τα πενήντα χιλιάρικα της μέρας, ποιος ξέρει. Το έγκλημα όμως συντελέστηκε μπροστά στα μάτια μου: Σουβλάκι με πίτα... 

Από τήν Αυγή 



Σε ηλεκτρονική απογραφή καλεί όλους τους έμμεσα ασφαλισμένους το ΙΚΑ


Κάλεσμα για απογραφή μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του κάνει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε όλους τους εργαζομένους, συνταξιούχους και ανέργους, οι οποίοι δεν έχουν απογράψει τα προστατευόμενα μέλη τους (σύζυγο και τέκνα), που είναι καταχωρημένα στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, ενόψει του νέου ασφαλιστικού έτους και προς αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

Όπως αναφέρει το ΙΚΑ στην ανακοίνωσή του, η ηλεκτρονική διαδικασία απογραφής είναι απλή και απαλλάσσει από την υποχρέωση να επισκεφθούν τα υποκαταστήματά του και την προσκόμιση δικαιολογητικών, που απαιτεί η χειρόγραφη διαδικασία.

Η εν λόγω απογραφή πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής / διαλειτουργικής υπηρεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τίτλο «Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων», που είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ( IKA / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους )

Από τό Left.gr



Προστασία για μικρά και μεσαία εισοδήματα

Πλήρη ή ενισχυμένη κάλυψη στο 60% των δανειοληπτών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες προσφέρει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τα κόκκινα δάνεια, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με τη ρύθμιση απομακρύνεται ο κίνδυνος πλειστηριασμού για οικογενειακά εισοδήματα έως 35.000 και αντικειμενικής αξίας σπιτιού έως 230.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα τυγχάνει πλήρους προστασίας κατοικία αξίας έως 170.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με εισόδημα έως 20.500 ευρώ και παρέχεται δυνατότητα επαναδιακανονισμού του δανείου με βάση την εμπορική (σημερινή) αξία οικίας έως 230.000 ευρώ για οικογένεια με εισόδημα έως 35.000 ευρώ. Δεν παρέχεται κάλυψη στο 40% των δανείων που αντιστοιχούν σε εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

*Υπό την ομπρέλα του νόμου το 60% των στεγαστικών 

Από τήν Αυγή 


 

Να βοηθήσουμε όλοι τον Κιουσάι

Είναι χιλιάδες οι ιστορίες των προσφύγων. 
Αυτών που έρχονται. 
Αυτών που φεύγουν κι αυτών που χάνονται. 
Ιστορίες βουτηγμένες στο αίμα και στη στάχτη ενός πολέμου. 
Ιστορίες που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, περνώντας μέσα από θάλλασες και συρματοπλέγματα. 
Ιστορίες που δακρύζουν μέσα σε βάρκες, τρένα και ατέλειωτους δρόμους.



Σήμερα θέλω να σταθώ στην ξεχωριστή ιστορία ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Ήρωας της ιστορίας αυτής είναι ο Κιουσάι. Ένας 28χρονος άντρας από τη Συρία, που, από την ημέρα που γεννήθηκε, καταδικάστηκε να ζει σε ένα αναπηρικό καρότσι εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας των οστών που, όπως λένε οι φίλοι του, «τον κάνει εύθραυστο σε τρομακτικό επίπεδο για την κοινή μας λογική».

Ο Κιουσάι είναι ένας πρόσφυγας που εγκατέλειψε μόνος τη Συρία και με τη βοήθεια φίλων του διέσχισε με το καροτσάκι του την Τουρκία αναζητώντας καταφύγιο κάπου στη Δύση. Κάποια μέρα βρέθηκε μέσα σε μια βάρκα για να περάσει στη Σάμο. Κανείς δεν μπόρεσε να τον προστατέψει από τις κακουχίες του δύσκολου αυτού ταξιδιού με αποτέλεσμα να φτάσει στην Ελλάδα με σοβαρά κατάγματα στα έτσι κι αλλιώς εύθραυστα πόδια του. Στη διάρκεια του μεγάλου αυτού ταξιδιού, ο Κιουσάι απέκτησε έναν καλό φίλο, τον Aχμέντ, που από τη Σάμο τον έφερε σχεδόν στα χέρια του ως τον Πειραιά μια και το καροτσάκι του βρίσκεται στον βυθό του Αιγαίου.

Ο επόμενος σταθμός για τον Κιουσάι ήταν το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού και στη συνέχεια ο προσφυγικός καταυλισμός του Ελαιώνα. Εκεί, κάποιοι φρόντισαν για τον 28χρονο πρόσφυγα. «Τον είδανε γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, μεταφραστές, του έστειλαν καροτσάκια. Το πρώτο από Κοζάνη μάλιστα και το δεύτερο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα» αναφέρει σε επιστολή της η ψυχολόγος Κ. Καβαλίδου, συμπληρώνοντας ότι «άνθρωποι καλοί το έκαναν αυτό, αυτοί που δεν τρομάζουν όταν βλέπουν άνθρωπο σε ανάγκη κι ούτε νιώθουν οίκτο αντικρίζοντας κάποιον με αναπηρία, μικρή, μεγάλη, αδιάφορο γι' αυτούς».

Ο Κιουσάι ονειρεύεται να πάει στην Ολλανδία. Εκεί ξέρει πως έχουν βρει καταφύγιο κάποιοι παλιοί του φίλοι από τη Συρία και ένας μακρινός συγγενής του. Εκεί ξέρει πως υπάρχει μια κλινική που ειδικεύεται σε περιπτώσεις σαν τη δική του. Εκεί πιστεύει πως θα αποκτήσει ξανά ένα μερίδιο αξιοπρεπούς ζωής. «Να έχει κάποιον να μιλάει, να γελάει, να διαβάζουν μαζί και να μαθαίνει. Λατρεύει να μαθαίνει καινούργια πράγματα. Ο Κιουσάι θέλει φίλους, θέλει αγάπη και απαιτεί να ζήσει» γράφει η Κ. Καβαλίδου, μεταφέροντας το αίτημα του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου σε όλους εμάς.

Με την ελπίδα πως το μήνυμα του Κιουσάι θα περάσει την περίφραξη του Ελαιώνα και θα φτάσει σε όσους μπορούν είτε να συμπαρασταθούν είτε να δράσουν ώστε η ασφαλής μεταφορά του στην Ολλανδία να γίνει σύντομα πραγματικότητα, θα θέλαμε κι εμείς με τη σειρά μας να ζητήσουμε από τις αρχές να τον συμπεριλάβουν στο επόμενο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τον ξεχωριστό αυτό άνθρωπο.

Από τήν Αυγή 


Μια ισορροπημένη λύση

Ποια είναι η ευθύνη μιας κυβέρνησης με κοινωνικές ευαισθησίες και με στόχο να αφήσει το αριστερό χνάρι της στον τόπο, πάντα στο δεδομένο πλαίσιο της εξάρτησης της χώρας από την έξωθεν χρηματοδότηση;

Να υπερασπιστεί τους πιο αδύναμους, να μην αφήσει να βγει στο σφυρί το "κεραμίδι" του φτωχού, να μην επιτρέψει να δημιουργηθεί μια στρατιά αστέγων. Και ταυτόχρονα να μην φορτώσει άλλη μια φορά στο σύνολο των πολιτών -όλοι μας δανειζόμαστε για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- είτε τις λάθος επιλογές μεμονωμένων νοικοκυριών είτε, πολύ παραπάνω, την ασυλία των καθ' έξιν κακοπληρωτών.

Δεν είναι δουλειά καμιάς κυβέρνησης και πολύ περισσότερο κανενός φορολογούμενου να προστατεύσει το καλοστεκούμενο νοικοκυριό που δεν πληρώνει τα χρέη του, καλυμμένο πίσω από τα πραγματικά θύματα της κρίσης, που μετά βίας επιβιώνουν.

Με αυτό το... προαπαιτούμενο, η λύση που δόθηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά από μια ακόμη διαπραγμάτευση - θρίλερ είναι τουλάχιστον ισορροπημένη. Αυτοί που πραγματικά απειλούνται, λόγω κατακόρυφης μείωσης του εισοδήματός τους, να μείνουν στον δρόμο προστατεύονται. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε την ελάχιστη δόση του δανείου τους, θα βάζει πλάτη το Δημόσιο. Σε μια άλλη χώρα με ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος αυτή η κατηγορία των συμπολιτών μας θα είχε επιδότηση ενοικίου. Στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, στο απόλυτο απυρόβλητο των πλειστηριασμών βρίσκεται το 25% των κατόχων κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Η ομπρέλα προστασίας απλώνεται υπό όρους σε άλλο ένα 35% των δανειοληπτών -με ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια-, οι οποίοι αφενός πρέπει να αποδείξουν ότι παλεύουν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, αφετέρου θα διευκολύνονται από την τράπεζα να διαμορφώσουν τη δόση, βάσει και της πραγματικής σημερινής αξίας του σπιτιού τους, η οποία κατά κανόνα είναι χαμηλότερη από την τιμή στην οποία το απέκτησαν. Έτσι ένα μέρος από τα στεγαστικά βάσανα της μεσαίας τάξης επωμίζονται και οι τράπεζες, που αφειδώς και επί χρόνια με το πλούσιο αζημίωτο έδιναν δάνεια.

Όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, αλλά όχι αρκετό για να εξυπηρετήσουν τις επιλογές που έκαναν σε καλύτερες εποχές, θα πρέπει να προσαρμόσουν τη ζωή τους στις νέες συνθήκες. 

Tό κύριο άρθρο τής Αυγής 


 

Νοβότνι: Είναι ώρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους


Δεν τίθεται πλέον θέμα ενός Grexit, μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά εκείνο που τώρα έχει σημασία, είναι να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

Επισήμανε την πρόοδο κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την επόμενη δόση από το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσα σε αυτή τη χρονιά, ώστε να παραμείνει λειτουργικός ο τραπεζικός τομέας.

Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια σίγουρη "κοινωνική εξασφάλιση" για τις οικογένειες που θίγονται κατά τους πλειστηριασμούς κατοικιών από ελληνικές τράπεζες.

Κατά την άποψή του, μια ελάφρυνση του χρέους μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων, είναι λογική, για να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει και πάλι τις δομές στην πραγματική οικονομία, και προς τούτο γίνονται, όπως είπε, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Από τήν Αυγή 



 

"Ναι" στην προστασία της πρώτης κατοικίας, "όχι" στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση


Ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται και αντικαθίσταται από το ισοδύναμο μέτρο της αύξησης του τέλους στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ αλλά και από ένα ακόμη που θα είναι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά τα οποία εξαιρούνταν μέχρι σήμερα.

Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, αυτό προβλέπεται στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για να καλυφθούν 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των απωλειών εσόδων 300 εκατ. που θα προκύψουν από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Για το μέτρο έχει γίνει συζήτηση με τους δανειστές, έχουν γίνει και οι εκτιμήσεις για την απόδοσή του αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι οδηγεί σε επιβάρυνση κατά 30 λεπτά του ευρώ ανά φιάλη.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, εξετάζονται από ένα ως τρία ισοδύναμα για την κάλυψη των 100 εκατ. αλλά δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή να μην προβλέπεται η ρύθμιση για τα ισοδύναμα αυτά προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να περιληφθούν τελικά στον προϋπολογισμό.

Για το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων, ο υπουργός διευκρίνισε ότι επήλθε συμφωνία να μειωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια το χρονικό περιθώριο που θα έχει στη διαθεσή του ο δανειολήπτης να αποπληρώσει τη δόση μετά την ημερομηνία λήξης της για να μην χάνει το δικαίωμα της ρύθμισης.

Το διάστημα αυτό είναι σήμερα 30 ημέρες και όπως διευκρίνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αυτό θα σβήσει σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Επίσης όπως διευκρινίστηκε, οι δανειστές δέχτηκαν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μπορεί ένας φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων να υπάγεται και στη ρύθμιση των 12 δόσεων που αφορά νέες οφειλές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εντάσσεται πριν γίνει ληξιπρόθεσμη η νέα οφειλή του.



Στεγαστικά δάνεια και πρώτη κατοικία

Στη συμφωνία προβλέπεται η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και διαγραφή μέρους των οφειλών για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 35.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 230.000 ευρώ.

Η ρύθμιση αφορά το 25% και 35% των δανειοληπτών αντίστοιχα ενώ η διαπραγμάτευση ξεκίνησε, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος με τους θεσμούς να θέλουν την προστασία μόνο του 16%-20% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 170.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτου, για 4μελή οικογένεια, θα υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς στην κατηγορία αυτή το όποιο έλλειμμα εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του δανείου θα καλύπτεται από το δημόσιο.

Για την επόμενη κατηγορία των νοικοκυριών, με εισόδημα έως 35.500 ευρώ ο προσδιορισμός της δόσης που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά θα γίνονται από το δικαστήριο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας.

Αν για κάποιο λόγο, οι δανειολήπτες δεν μπορούν παρ' όλα αυτά, να εξυπηρετήσουν την εξόφληση του δανείου, με βάση την τρέχουσα αξία, τότε το δάνειο θα παραπέμπεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα στεγαστικά δάνεια είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και ότι οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς καθώς οι αξίες είναι χαμηλές και υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθούν.

Όπως ανέφερε, ο νόμος Κατσέλη ήταν καλός στην περίοδο της πτώσης της οικονομίας αλλά δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, θα ισχύσει για τρία χρόνια και στη λήξη αυτής της περιόδου θα υπάρξει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι οι αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί για ένταξη στο νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν με βάση το παλιό θεσμικό πλαίσιο.

Στη συνέντευξη τονίστηκε τέλος ότι με τη συμφωνία γίνεται το πρώτο βήμα προκειμένου να επεκταθεί στη συνέχεια η κρατική στεγαστική πολιτική αλλά και για να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαγούν από το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ώστε να μπορέσουν να ξαναδώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα κόκκινα δάνεια σήμερα διαμορφώνονται στο 40% του συνόλου έναντι 5%-7% στην ΕΕ.

Τέλος στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης θα εξεταστεί η στρατηγική για την αντιμετώπιση συνολικά των κόκκινων δανείων που δεν θα είναι ενιαία αλλά θα περιλαμβάνει διαφορετικές λύσεις για τις διάφορες κατηγορίες δανείων (μεγάλα επιχειρηματικά, μικρομεσαίους, στεγαστικά, καταναλωτικά).

Οι επιλογές, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, περιλαμβάνουν τόσο υπάρχοντα εργαλεία , όπως ο νόμος Δένδια όσο και τη συζήτηση για το αν θα υπάρξει "αγορά κόκκινων δανείων".

Ο κ. Τσακαλώτος τέλος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εταίρων συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή και τότε θα γίνει νέο Euro Working Group για να εξεταστεί το κείμενο που θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή την Πέμπτη ώστε να προχωρήσει και η εκταμίευση των πρώτων δυο δις ευρώ


Μεγαλύτερη η προστασία για την πρώτη κατοικία

Προστασία μεγαλύτερη, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις του παρελθόντος διασφαλίζει η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την πρώτη κατοικία, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ξεκίνησε με τους θεσμούς να απαιτούν να καλυφθεί μόλις το 16% των δανειοληπτών και σήμερα η συμφωνία κλείνει με πρόνοιες που θα προστατεύουν το 60%.

Από το ποσοστό αυτό, το 25%, δηλαδή οι πλέον αδύναμοι δανειολήπτες, θα απολαμβάνουν προστασίας μεγαλύτερης του νόμου Κατσέλη, ενώ για το υπόλοιπο 35% θα απολαμβάνει προστασία αντίστοιχη με εκείνη που παρείχαν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Οι προϋποθέσεις, γι΄αυτό, είναι να μπει ο δανειολήπτης σε διαδικασία διακανονισμού του δανείου του με την τράπεζα. Με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση ο διακανονισμός αυτός θα γίνεται με βάση τη σημερινή αγοραία τιμή του ακινήτου και με βάση τα τρέχοντα εισοδήματα του δανειολήπτη και έτσι θα καθορίζεται η δόση.

«Πρόκειται για σημαντική βελτίωση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν, και σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές και υπενθυμίζουν ότι η σχετική αποκάλυψη είχε γίνει με έγγραφη απάντηση του επιτρόπου Κατάινεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο

Από τήν Αυγή