Το ερώτημα είναι κυνικό, αλλά μετά από τόσους μήνες διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την απάντηση στο πίσω μέρος του κεφαλιού της.
Τι βαραίνει πιο πολύ σήμερα στην πλάστιγγα στην Ευρώπη; Η μεγάλη κατανόηση που έδειξε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στις ελληνικές θέσεις, από τον ΦΠΑ μέχρι το προσφυγικό, ή η πιο... συγκρατημένη αντιμετώπιση του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί;
Η απάντηση είναι, να μην γελιόμαστε, ότι εδώ και τώρα μετράει περισσότερο η στάση του Μοσκοβισί, της Κομισιόν δηλαδή. Η οποία ναι μεν αντιμετωπίζει με περισσότερη ευελιξία απ' ό,τι οι "σκληροί" του Eurogroup τις "κόκκινες γραμμές" της ελληνικής κυβέρνησης και αφήνει περιθώρια "καλών συμβιβασμών", όπως έλεγε χθες ο Μοσκοβισί, αλλά ταυτόχρονα την πιέζει να εφαρμόσει εντός των προθεσμιών όλα τα προαπαιτούμενα.
Ο Γάλλος επίτροπος ήρθε να κάνει συγκεκριμένη δουλειά στην Αθήνα. Ήρθε για να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια στα ακανθώδη ζητήματα, ώστε να μην εξελιχθεί σε θρίλερ το Eurogroup της Δευτέρας, αλλά να κλείσουν όλα πριν καθίσουν στο τραπέζι οι υπουργοί των Οικονομικών. Αυτό το επιθυμούν εξίσου διακαώς και η κυβέρνηση και η Κομισιόν, οπότε οι πιθανότητες να επιτευχθεί ο στόχος ενός έντιμου συμβιβασμού -όσο κι αν έχει ταλαιπωρηθεί το εν λόγω επίθετο- είναι μεγάλες.
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής ήρθε στην Ελλάδα για τα σύμβολα. Ήρθε για να δείξει ότι η Ευρώπη, που σέρνεται από σύνοδο σε σύνοδο για το προσφυγικό, χωρίς να βρίσκει λύσεις, τουλάχιστον το προσπαθεί. Κι όποιος θέλει το πιστεύει, έστω κι αν η... συμβολική μετεγκατάσταση 30 (!) προσφύγων δεν τον διευκολύνει.
Κατά τα άλλα, μπορεί ο Σουλτς να εκφράζει δημοσίως και με θέρμη την κατανόησή του για την Ελλάδα, που "έχει πληγεί από δύο θεμελιώδη προβλήματα" -την οικονομική και την προσφυγική κρίση-, μπορεί να μιλάει για "χαλάρωση" του ελληνικού προγράμματος και να υπόσχεται ότι θα... βάλει πλάτη για τον ΦΠΑ και την προστασία της πρώτης κατοικίας, πλην όμως δεν είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Ούτε έχει υλοποιηθεί ακόμη η ελληνική πρόταση να γίνει το κουαρτέτο... κουιντέτο με την προσθήκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.