Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Περισσότεροι αναπληρωτές καθηγητές προσλήφθηκαν φέτος

Αύξηση 21,4% στις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών υπήρξε φέτος, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ιγγλέση για τα κενά στα σχολεία της Χαλκιδικής. 


Ειδικότερα φέτος έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 16.000 αναπληρωτές και τις επόμενες ημέρες θα προσληφθούν άλλοι 5.294, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν άλλοι 1.023 αναπληρωτές ειδικής διδασκαλίας. Συνολικά θα προσληφθούν 22.394, είπε ο Ν. Φίλης. επισημαίνοντας ότι υπάρχει 21,4% αύξηση στις προσλήψεις αναπληρωτών σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν είχαν προσληφθεί 18.469 αναπληρωτές ( συγκεκριμένα φέτος είναι 3.905 περισσότεροι). «Αυτό είναι δείγμα πως η παιδεία, όπως και η υγεία και η δημόσια διοίκηση είναι προτεραιότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

Η Κ. Ιγγλέση παραδέχθηκε πως τα κενά στα σχολεία της Χαλκιδικής καλύφθηκαν από την ημέρα που κατατέθηκε η ερώτησή της.

Από τό Left.gr



Στη Λέσβο Τσίπρας και Σουλτς, χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στο Λιμάνι

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέπτονται τη Λέσβο και τα κέντρα ταυτοποίησης και υποδοχής προσφύγων στο νησί - Πάνω από 15.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου - Σε εξέλιξη κατάληψη στο Δημαρχείο Μυτιλήνη.


Τη Λέσβο επισκέπτονται σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πρόσφυγες (πάνω από 15.000 σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου) παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ που κρατά δεμένα τα πλοία χωρίς εξαίρεση για τους πρόσφυγες.


Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη διαθρησκειακή προσευχή στη μνήμη των αδικοχαμένων προσφύγων, στο πλαίσιο του τριημέρου πένθους που κήρυξε ο Δήμος Λέσβου για τους δεκάδες νεκρούς που πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισκέφθηκε την Τετάρτη το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι. Ο Μ. Σουλτς ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με ενήλικες και παιδιά που διαμένουν προσωρινά εκεί.

Νωρίτερα, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μ. Σουλτς, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι παράλογες οι απαιτήσεις για άρση της προστασίας της α' κατοικίας, την ώρα που ζητείται από την Ελλάδα να παρέχει στέγη στους πρόσφυγες. «Τα αιτήματά σας είναι δίκαια, τα συζητώ με τον επίτροπο Μοσκοβισί και άλλους συνομιλητές μου» απάντησε ο Μάρτιν Σουλτς, ωστόσο επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των θεσμών.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη αναχώρησαν για Λουξεμβούργο οι πρώτοι 30 πρόσφυγες. Πρόκειται για έξι οικογένειες που μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα, ταξίδεψαν στο Λουξεμβούργο έξι οικογένειες με μικρά παιδιά, από τους οποίους οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ. Τους πρόσφυγες συνόδευσαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν, o επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. 

Πλήρες ρεπορτάζ στό Left.gr



Ένα βήμα μπρος

Σε αγώνα δρόμου για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2 δισ. μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας και, παράλληλα, οι λύσεις που θα προκριθούν στο θέμα των πλειστηριασμών και των ισοδυνάμων για να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση να μην εντείνουν τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής επιδίδεται η κυβέρνηση. Η διήμερη επίσκεψη του κοινοτικού επιτρόπου Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα φαίνεται να λειτούργησε προωθητικά σε μια επαναπροσέγγιση κυβέρνησης - δανειστών στα δύο κρίσιμα ζητήματα, όπως επίσης αυτή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς.

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων υπουργών Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο. Στόχος της κυβέρνησης η προστασία των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας σε ποσοστό 70% και η εξεύρεση των ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

* Νέα πρόταση του οικονομικού επιτελείου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οριστικοποιούνται τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

* Μοσκοβισί: "Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε καλούς συμβιβασμούς" 

Από τήν Αυγή Online 


 

Δυο άνισες επισκέψεις

Το ερώτημα είναι κυνικό, αλλά μετά από τόσους μήνες διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την απάντηση στο πίσω μέρος του κεφαλιού της.

Τι βαραίνει πιο πολύ σήμερα στην πλάστιγγα στην Ευρώπη; Η μεγάλη κατανόηση που έδειξε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στις ελληνικές θέσεις, από τον ΦΠΑ μέχρι το προσφυγικό, ή η πιο... συγκρατημένη αντιμετώπιση του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί;

Η απάντηση είναι, να μην γελιόμαστε, ότι εδώ και τώρα μετράει περισσότερο η στάση του Μοσκοβισί, της Κομισιόν δηλαδή. Η οποία ναι μεν αντιμετωπίζει με περισσότερη ευελιξία απ' ό,τι οι "σκληροί" του Eurogroup τις "κόκκινες γραμμές" της ελληνικής κυβέρνησης και αφήνει περιθώρια "καλών συμβιβασμών", όπως έλεγε χθες ο Μοσκοβισί, αλλά ταυτόχρονα την πιέζει να εφαρμόσει εντός των προθεσμιών όλα τα προαπαιτούμενα.

Ο Γάλλος επίτροπος ήρθε να κάνει συγκεκριμένη δουλειά στην Αθήνα. Ήρθε για να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια στα ακανθώδη ζητήματα, ώστε να μην εξελιχθεί σε θρίλερ το Eurogroup της Δευτέρας, αλλά να κλείσουν όλα πριν καθίσουν στο τραπέζι οι υπουργοί των Οικονομικών. Αυτό το επιθυμούν εξίσου διακαώς και η κυβέρνηση και η Κομισιόν, οπότε οι πιθανότητες να επιτευχθεί ο στόχος ενός έντιμου συμβιβασμού -όσο κι αν έχει ταλαιπωρηθεί το εν λόγω επίθετο- είναι μεγάλες.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής ήρθε στην Ελλάδα για τα σύμβολα. Ήρθε για να δείξει ότι η Ευρώπη, που σέρνεται από σύνοδο σε σύνοδο για το προσφυγικό, χωρίς να βρίσκει λύσεις, τουλάχιστον το προσπαθεί. Κι όποιος θέλει το πιστεύει, έστω κι αν η... συμβολική μετεγκατάσταση 30 (!) προσφύγων δεν τον διευκολύνει.

Κατά τα άλλα, μπορεί ο Σουλτς να εκφράζει δημοσίως και με θέρμη την κατανόησή του για την Ελλάδα, που "έχει πληγεί από δύο θεμελιώδη προβλήματα" -την οικονομική και την προσφυγική κρίση-, μπορεί να μιλάει για "χαλάρωση" του ελληνικού προγράμματος και να υπόσχεται ότι θα... βάλει πλάτη για τον ΦΠΑ και την προστασία της πρώτης κατοικίας, πλην όμως δεν είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Ούτε έχει υλοποιηθεί ακόμη η ελληνική πρόταση να γίνει το κουαρτέτο... κουιντέτο με την προσθήκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Από τήν Αυγή Online