Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τους πλειστηριασμούς


Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία για τους πλειστηριασμούς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει πίσω στις θέσεις της σχετικά με τα όρια. 

Άλλες πηγές αναδείκνυαν ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την τελική συμφωνία, το θέμα των πλειστηριασμών. Κυβερνητικοί παράγοντες διαμήνυαν πάντως ότι εάν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο δεν καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε η Αθήνα θα επιδιώξει η λύση να δοθεί σε πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο, ήτοι σε επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ομολόγους του Μέρκελ-Ολάντ.

Διαφορετική προσέγγιση

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονταν από την κυβέρνηση, οι Θεσμοί δεν συμφωνούσαν ούτε με την υποτιθέμεη τελευταία ελληνική πρόταση η οποία προβλέπει περιουσιακό κριτήριο 180.000 ευρώ. Ωστόσο η κύρια διαφωνία αφορά το ύψος του εισοδηματικού κριτηρίου με την Ελλάδα να επιμένει στις 35.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και τους δανειστές να ζητούν να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι η δυσκολία στην εξεύρεση λύσης έγκειται στη διαφορετική προσέγγιση που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών για το χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Πάντως, μετά τη σαφή τοποθέτηση από τους δανειστές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσκομίσει στο Eurogroup τουλάχιστον το πλαίσιο της λύσης για το θέμα των πλειστηριασμών, ο χρόνος είναι ασφυκτικός.

Οι προτάσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε ένα συμβιβασμό. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο φέρεται από κάποιες πηγές (σ.σ δεν το επιβεβαίωσε η κυβέρνηση ούτε αρμόδια στελέχη) υποχώρησε από την αρχική θέση της κυβέρνησης για προστασία του 72,4% των δανειοληπτών και όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση να καταλήγει περίπου στο 60%.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ , να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.

Από τήν Αυγή



Ιδιωτικό χρέος - κόκκινα δάνεια - Distress Funds

Τα κόκκινα δάνεια εξελίσσονται σε μείζον θέμα της κυβερνητικής πολιτικής. Όμως είναι ένα μόνο μέρος του συνολικού προβλήματος του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών, το οποίο σαν ωρολογιακή βόμβα υποσκάπτει τα θεμέλια οποιασδήποτε προσπάθειας ανάκαμψης.

Με βάση τα δημοσιεύματα, στις συζητήσεις που διεξάγονται, δεν έχουν τεθεί σημαντικά στοιχεία που δημιουργούν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα στα νοικοκυριά.

Η εξαγγελία μας, για τη σύνδεση της αποπληρωμής των χρεών ως ποσοστό του εισοδήματος, ήταν σωστή, διότι ελάμβανε υπόψη τις ειδικές συνθήκες στις οποίες λόγω κρίσης έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά (είναι αντίστοιχο με τη ρήτρα ανάπτυξης που ζητούμε για το δημόσιο χρέος). Είναι απαραίτητο λοιπόν να συνδεθεί ως ποσοστό του εισοδήματος η αποπληρωμή των δανείων (όχι οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ταμεία). Σε μια τέτοια περίπτωση και η συζήτηση περί ορίου συνολικών οφειλών είναι χωρίς αντικείμενο. Εφόσον υιοθετηθεί μια τέτοια λύση, η ρευστότητα που θα προκύψει, θα διοχετευθεί είτε στην αγορά είτε σε καθυστερούμενες πληρωμές ΔΟΥ, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ κ.λπ. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης το ύψος των μέχρι σήμερα καταβολών. Πολλοί δανειολήπτες που έχουν ήδη αποπληρώσει μικρό ή μεγαλύτερο μέρος από τα δάνειά τους, είτε με εφάπαξ καταβολή είτε με τη μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση, θα βρεθούν σε δεινή θέση επειδή τα χρόνια της κρίσης δεν μπορούν να είναι συνεπείς.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Οι πολίτες σχεδόν θα χάσουν ό,τι έχουν καταβάλει. Εφόσον είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, η κεφαλαιοποίηση των χρεών έχει αυξήσει σημαντικά τις απαιτήσεις των τραπεζών και τελικά το ακίνητό τους θα μπει σε πλειστηριασμό. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ποσοστό αποπληρωμής για ενδεχόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις στα δάνεια υπάρχουν τριτεγγυητές, οι οποίοι και αυτοί έχουν υποστεί απώλειες εισοδήματος και δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τον πρωτοφειλέτη (διαζευγμένοι κ.λπ.) Τα ακίνητα και αυτής της κατηγορίας είτε θα βρεθούν ακάλυπτα είτε θα "ρευστοποιηθούν", δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων. Η οικονομική δυνατότητα - εισόδημα των τριτεγγυητών επίσης πρέπει να εξετάζεται.

Θιγμένοι θα είναι και οι δανειολήπτες ειδικών κατηγοριών (ΟΕΚ κ.λπ.), οι οποίοι, για να μην υποστούν την απώλεια της επιδότησης επιτοκίου, έχουν στερηθεί τα πάντα προκειμένου να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. 

Για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπάρχει κάποια πρόβλεψη; 
Στην κατηγορία αυτή κάποιοι δανειολήπτες, λόγω της αλλαγής ισοτιμίας, έχουν βρεθεί να χρωστούν περισσότερα από όσα δανείστηκαν. Προφανώς επιδίωξη της κυβέρνησης δεν είναι η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών και η περαιτέρω φτωχοποίησή τους.

Επίσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πρόθεση όλων των δανειοληπτών, οι αποπληρωμές των δανείων να πραγματοποιούνται από το εισόδημά τους και όχι από εκποιήσεις παλαιοτέρων περιουσιακών στοιχείων. Στη σημερινή συγκυρία λοιπόν οι δανειολήπτες έχουν γίνει δανειστές των τραπεζών μέσω των συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων και των δανείων της ΕΚΤ. Έτσι έχουμε το οξύμωρο σχήμα οι πολίτες - δανειστές των τραπεζών να χάνουν τα σπίτια τους, αλλά όχι οι βασικοί μέτοχοι που οδήγησαν τα τραπεζικά ιδρύματα σε αυτή την κατάσταση και επωφελήθηκαν τα μέγιστα την περίοδο της κερδοφορίας.

Γιατί το βάρος των απωλειών θα πρέπει να το επωμισθούν οι πολίτες; 
Θα "τιμωρηθούν" γιατί δεν προέβλεψαν την κρίση; 
Τότε ποια θα πρέπει να είναι η "τιμωρία" των τραπεζιτών, οι οποίοι και περισσότερη πληροφόρηση είχαν και άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία, ώστε να αξιολογήσουν ορθά την κατάσταση; 
Σας θυμίζω τις αφόρητες "πιέσεις" (εορτοδάνεια, αυξημένα στεγαστικά, καταναλωτικά, προεγκρίσεις, συνεχή τηλέφωνα κ.λπ.) προκειμένου να υπερδανειστούν τα νοικοκυριά.

Τέλος, είναι πλέον εμφανές ότι οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για λύση στα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών, αλλά λειτουργούν σαν λομπίστες των distress funds, προκειμένου αυτά να αποκομίσουν υπέρογκα κέρδη σε σύντομο διάστημα. Θα αγοράσουν τα πακέτα των δανείων στο 20% - 25% της αξίας τους και θα εισπράξουν, εκβιάζοντας με τους πλειστηριασμούς, το 50-60%, υποχρεώνοντας τους δανειολήπτες και τα σχετιζόμενα πρόσωπα (εγγυητές κ.λπ. ) σε μαζικές ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και κινήσεις πανικού.

Στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα η κυβέρνηση πρέπει να μείνει αμετακίνητη. Το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια δεν πρέπει να εξελιχθούν σε Βατερλώ της κυβέρνησης της Αριστεράς, διότι ήταν μια από τις βασικές δεσμεύσεις προς τους πολίτες και συνέβαλε στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τήν Αυγή



Το τρίκυκλο έλειπε

Πέρασα χθες το απόγευμα, την ώρα της διαδήλωσης μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, από το Σύνταγμα. Ίσα - ίσα που είχαν κλείσει την Αμαλίας μπροστά στον Άγνωστο, παρά το γεγονός ότι τη διαδήλωση κατά του έρμου του Φίλη την είχε συγκαλέσει κοτζάμ Παμποντιακή Ομοσπονδία, με εκατοντάδες συλλόγους μέλη. Και την προανήγγειλε ως μεγάλο παμποντιακό συλλαλητήριο.

Μεγάλο δεν το έλεγες, βέβαια. Ήταν πάντως εκεί αρκετοί αγριεμένοι άνθρωποι. Κρατούσαν δεκάδες ελληνικές σημαίες. Ανέμιζαν και κίτρινες με βυζαντινό αετό. Είχαν και κάποια πανό, αλλά δεν πλησίασα να διαβάσω τα γαλάζια τους γράμματα. Φύλαγε τα αριστερά σου ρούχα για να έχεις τα μισά, σκέφτηκα. Διότι αυτοί που φώναζαν μπροστά-μπροστά δεν μου φάνηκαν τόσο ειρηνικοί.

Θα σας πω πάντως την αμαρτία μου. Η μάζωξη μύριζε πολλή εθνικοφροσύνη του εξήντα. Πολλή Ελλάδα Ελλήνων Χριστιανών. Με μια essence από Χρυσή -μπρατσωμένη- Αυγή. Και πολύ μίσος για τον προδότη. Με αποτέλεσμα το όλον να θυμίζει ανατριχιαστικά τους "αγανακτισμένους πολίτες" στη Σαλονίκη τον Μάιο του '63. Έψαχνες που είναι κρυμμένο το τρίκυκλο, που λέει ο λόγος.

Κι αναρωτιέμαι. Σοβαρά τώρα, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κινδυνεύει η πατρίς, η ιστορία, η ελληνοχριστιανική μας ψυχή, αν κάποιος, έστω και υπουργός, πει μια σκέψη διαφορετική από την επίσημη για τη Μικρασιατική καταστροφή; Και θέλουν να πιστέψουμε κι εμείς ότι άδολος πατριωτισμός και αγνός ποντιακός ενθουσιασμός τούς κινεί σε υβριστικές ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις και αυτοσχέδια ποντιοδικεία; Μπορεί και να τους αδικώ όμως. Γιατί -μην τους φάμε το δίκιο- από την πρώτη μέρα οι ποντιοπατέρες στάθηκαν κοντά στους σύγχρονους πρόσφυγες. Η Παμποντιακή οργάνωσε συλλαλητήρια υπέρ των προσφύγων, εράνους, αποστολές για την περίθαλψη όλων εκείνων που όσο να 'ναι θυμίζουν τη δική μας τραγωδία. Και παραστάσεις εναντίον όσων ζητούν να τους αφήνουμε να πνίγονται για να μη νοθεύσουν το αίμα μας.

Α, δεν το έκαναν; Στάθηκαν απαθείς μπροστά στο δράμα που θύμιζε εκείνοι των προγόνων τους και έστησαν μια κωμωδία για τον Φίλη; Τότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Και όσοι ενοχλήθηκαν από τον Φίλη, αλλά τρυγούν το εθνικό σταφύλι, ας το ξανασκεφτούν. Γιατί αυτός ο μούστος μπορεί να βγει σε όλους μας ξινός...


ΥΓ.: Τα παραπάνω γράφτηκαν πριν ο Κουμουτσάκος αποφασίσει να πάει για να συμπαρασταθεί στους... Πόντιους. Και να γνωρίσει τον πατριωτικό τους ζήλο.

Από τήν Αυγή



Εθνοκαπηλία για κομματικά οφέλη!

Τα γεγονότα -χθες- έξω από τη Βουλή αλλά και μέσα σε αυτή ήταν αποκαλυπτικά για το πού μπορεί να οδηγήσει πρόσωπα και κόμματα ο πειρασμός να επενδύσουν, για κομματικά οφέλη, στον παροξυσμό που αναπτύχθηκε μετά την προσωπική άποψη που διατύπωσε στη συνέντευξή του στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Λες και είπε πως δεν συνέβη τίποτα σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού από τις τουρκικές θηριωδίες, εκατοντάδες άτομα εξαπέλυσαν λυσσώδεις επιθέσεις, μια και σε ελάχιστες περιπτώσεις ακούστηκαν διαφορετικές μεν, αλλά ψύχραιμες και τεκμηριωμένες γνώμες. Είχες την εντύπωση πως ελάχιστοι έσπευσαν, πριν ανοίξουν το στόμα τους ή επιπέσουν επί του πληκτρολογίου, να διαβάσουν προσεκτικά τις δηλώσεις Φίλη.

Και ενώ μπορεί, από μια άποψη, να κατανοηθούν οι θερμές αντιδράσεις των ποντιακής καταγωγής Ελλήνων πολιτών, σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση επέπεσε σαν κοράκι επί του Φίλη για να αποκομίσει κέρδη. Η καθαρή, ειλικρινής τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, που υπογράμμισε με έμφαση ότι σέβεται απολύτως τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου επί του θέματος, αλλά δεν κάνει πολιτικάντικες εκπτώσεις σε προσωπικές απόψεις, βρήκε τα ώτα των βουλευτών της αντιπολίτευσης βουλωμένα από τον φανατισμό για την κερδοσκοπία. Τελικά, Ν.Δ. απλά έστρωσε τον δρόμο στη συμμορία της Χρυσής Αυγής να εισβάλει στη χτεσινή συγκέντρωση και να ξυλοκοπήσει τον βουλευτή της Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς ο συνάδελφός του Μ. Βαρβιτσιώτης, πιο γρήγορος στα πόδια, πρόλαβε και ξέφυγε υπό τις ιαχές των χρυσαυγιτών, που έδιναν τον τόνο κραυγάζοντας: "Αλήτες, προδότες, πολιτικοί".

Δυστυχώς, σήμερα το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε επικίνδυνα ακροδεξιά μονοπάτια, λησμονώντας ότι στη Δημοκρατία αλλά και την πολιτική, το θάρρος της γνώμης και οι ελεύθερες συζητήσεις και αναζητήσεις είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Παράδειγμα από τη διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θέλησε να αναζητήσει λύσεις και έπεσε από την κυβέρνηση εξαιτίας εθνοκαπηλίας του Αντώνη Σαμαρά. Τα γεγονότα έξω από τη Βουλή ήταν ένα σαφές καμπανάκι συναγερμού για τα δημοκρατικά κόμματα. Η Ν.Δ. δεν βρήκε προσωπικότητες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς μέχρι και ο παθών δείλιασε και υποτάχθηκε στη γραμμή των ακροδεξιών, χαρακτηρίζοντας ηθικό αυτουργό τον Ν. Φίλη! Κρίμα.

Από τήν Αυγή



Επίσκεψη του βουλευτή Βοιωτίας Νίκου Θηβαίου στό κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θηβών

Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θηβών επισκέφτηκε την Τρίτη 3/11 ο βουλευτής Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος, ο οποίος παρέστη στον Αγιασμό του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, που τελέστηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Γεώργιο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο κατάστημα ο βουλευτής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κρατούμενες, με τη διοίκηση, το προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς του καταστήματος και εθελοντές, οι οποίοι του εξέθεσαν τόσο τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σωφρονιστικές δομές όσο και τα προφανή και εντυπωσιακά οφέλη από την εκπαίδευση των κρατουμένων. Στη συνάντηση ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ιδιαίτερες συνθήκες κράτησης και στα αιτήματα των κρατούμενων μητέρων.

Ο κ. Θηβαίος εξέφρασε την ανάγκη για τη στήριξη της Πολιτείας στις σωφρονιστικές δομές, οι οποίες έχουν ήδη ανακουφιστεί από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρησή τους. Η στήριξη του έργου του προσωπικού και των εθελοντών μπορεί και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Η επίσκεψη συνέπεσε, τόσο με την εγκαινίαση από τον πρωθυπουργό της πρώτης μονάδας απεξάρτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα Διαβατών όσο και με την κατάθεση ερώτησης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου αναφορικά με τη μέριμνα για τα ανήλικα παιδιά των κρατουμένων μητέρων του καταστήματος Ελεώνα. Την ερώτηση συνυπέγραψε ο κ. Θηβαίος.