Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Στην ανάγκη θυμηθείτε τον Καλ(π)ογιάννη

Η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα -και προς τη Νέα Δημοκρατία- για εθνικό διάλογο έδωσε την ευκαιρία στους τέσσερις υποψηφίους της Συγγρού να θυμηθούν έστω και στο παρά πέντε πως διεκδικούν την ηγεσία ενός ιστορικού κόμματος και όχι ένα αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως στην Κάτω Μαγούλα. Ανεξαρτήτως της στάσης των τεσσάρων διεκδικητών του γαλάζιου θρόνου έναντι της πρωθυπουργικής πρόσκλησης, είναι γεγονός πως οι υποψήφιοι αρχηγοί της Ν.Δ. είχαν την ευκαιρία να επιστρέψουν έστω και με τον τρόπο αυτόν στην πολιτική πραγματικότητα του τόπου αυτού αφήνοντας έστω και για λίγα λεπτά τα «γαλλικά», τις απειλές, τις αγωγές και τις τηλεοπτικές τους κοκορομαχίες ώστε να τοποθετηθούν έστω και αρνητικά σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή η χώρα και η κοινωνία.

Αν και θα άξιζε τον κόπο, ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις αρνητικές τοποθετήσεις των τεσσάρων γαλάζιων υποψηφίων στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα και ας ασχοληθούμε σήμερα με την έστω και προσωρινή επίσκεψή τους στην καθημερινότητα του τόπου, που απέχει έτη φωτός από την έδρα της περίφημης Infosolution και τις υποπαραγράφους του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν ευκαιρία λοιπόν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της να αφήσουν για λίγο τους καυγάδες, τους τσαμπουκάδες και τα μαχαιρώματα, που θυμίζουν μακρινά ξαδέρφια πάνω από την κληρονομιά του μακαρίτη μπάρμπα από την Κορώνη, και να τοποθετηθούν επιτέλους και για κάτι που βρίσκεται εκτός του κληροδοτήματος το οποίο μετά παρρησίας διεκδικούν σε εθνικό δίκτυο.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να μετέχουν ή να αποφεύγουν τον κάθε μορφής διάλογο με την κυβέρνηση, να καταψηφίζουν όσα προ εβδομάδων στήριζαν και να επιστρέφουν στα Ζάππεια, αλλά δεν μπορούν να ομφαλοσκοπούν στο διηνεκές για το επιχειρηματικό ποιόν μιας εταιρείας πληροφορικής, δεν μπορούν να καταναλώνουν τον δημόσιο λόγο τους για τις διαδικασίες εκλογής προσωρινών προέδρων και αντιπροέδρων την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αγωνιά για την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος, η χώρα αισθάνεται τις σπίθες από τις πολεμικές εκρήξεις που δονούν τη γειτονιά μας και η προσφυγική κρίση απειλεί τη σταθερότητα στη Βαλκανική.

Ας αντιληφθούν επιτέλους πως, αντί να δίνουν τροφή στους επιθεωρησιογράφους, είναι προτιμότερο και αξιοπρεπέστερο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ας καταγγέλλουν καλύτερα τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του από το να αλληλοδιασύρονται στην τηλεοπτική αρένα ψάχνοντας για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα μετά τις εκλογές που δεν έγιναν την εταιρεία που θα τις διεξαγάγει. Και στην τελική ανάλυση, αν δουν ότι δεν τα καταφέρνουν με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τις ψηφιακές κάλπες, ας επιστρέψουν στις παλιές καλές εποχές του Καλ(π)ογιάννη.

Του Πέτρου Κατσάκου από τήν Αυγή 



Αυτός ο άνθρωπος, αυτός!

Δεν θέλουν, βρε παιδί μου, πώς το λένε. Δεν θέλουν καμιά συνεννόηση, κανέναν διάλογο για θέματα όπως το ασφαλιστικό, η Παιδεία, η συνταγματική αναθεώρηση. Ούτε η Φώφη, ούτε ο Σταύρος. Απορρίπτουν με μια δόση πικρής οργής και δύο δόσεις ξινής καταγγελίας τη σχετική δημόσια πρόταση του πρωθυπουργού. Με βασικό επιχείρημα που θα μπορούσε να συνοψιστεί στον στίχο ενός παλιού λαϊκού τραγουδιού: Αυτός ο άνθρωπος, αυτός!

Διότι, το είπε η Φώφη: Αυτός ο άνθρωπος, αυτός, ο πήξε και δείξε, είναι που το καλοκαίρι, αντί να πάει μαζί μας στις ακρογιαλιές της οικουμενικής, προτίμησε τις εκλογές, και ζητούσε μάλιστα από τον λαό «να τους τελειώσουμε, πριν μας τελειώσουν». Άρα μακριά. Το είπε και ο Σταύρος: Αυτός ο άνθρωπος, αυτός, ο πήξε και δείξε, ο δημαγωγός, μας στήνει παγίδα. Άρα μακριά κι αυτός. Πρόσθεσε μάλιστα και κάτι για ψάρια, ως ποτάμιος.

Σκασίλα μας κι εμάς, θα πείτε. Εντάξει. Εδώ όμως αναδεικνύεται πάλι το στρατηγικό πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Η αντίφαση ανάμεσα σε όσα έκανε ώς τώρα και σε όσα κάνει σήμερα. Η αντίφαση, ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στην πολιτική ανάρμοστων σχέσεων με τη Ν.Δ. χθες, και στην πολιτική καμιά σχέση με τον Τσίπρα σήμερα. Η πολιτική «ψηφίζουμε το Μνημόνιο» το καλοκαίρι και το πολεμάμε το φθινόπωρο.

Διότι, αυτός ο άνθρωπος, αυτός τι ακριβώς κάνει; Προσπαθεί να εφαρμόσει όσα το καλοκαίρι αποφασίστηκαν και με τη δική τους ψήφο. Κι αυτοί τι ακριβώς κάνουν; Πολεμούν όσα το καλοκαίρι ψήφισαν -πριν, μάλιστα, από το δημοψήφισμα και στο δημοψήφισμα απαιτούσαν να δεχτούμε ακόμα χειρότερα. Και τώρα, από προστάτες του ευρώ, έχουν μεταμορφωθεί σε προστάτες του αγρότη, του νοικοκύρη, του φορολογούμενου, του συνταξιούχου.

Πώς να τα πουν όμως αυτά χωρίς να τους πάρουν με τις ντομάτες; Πώς από τη λατρεία της εθνικής ενότητας να περάσουν στη λοταρία της κομματικής φαυλότητας χωρίς να ξυπνήσει ο νοικοκύρης; Καταφεύγουν λοιπόν στο παλιό και δοκιμασμένο κόλπο και μεταθέτουν το θέμα από την πολιτική και το αύριο της χώρας στα πρόσωπα. Εξ ου και: Αυτός ο άνθρωπος, αυτός! Δήθεν ο Τσίπρας είναι το πρόβλημά τους. Και δεν είναι το μαύρο χάλι της πολιτικής τους.

Μεταξύ μας, αυτός είναι. Αλλά για εντελώς άλλους λόγους... 

Τού Θανάση Καρτερού από τήν Αυγή 


 

Σπάει ο πάγος

Στο τραπέζι του διαλόγου για τα κρίσιμα ζητήματα εθνικής σημασίας θα καθίσουν οι αρχηγοί όλων των δημοκρατικών κομμάτων, με εξαίρεση του ΚΚΕ, μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό και το ασφαλιστικό. Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία συνεννόησης με την αντιπολίτευση για κάποιο μεγάλο κοινωνικό θέμα μετά την περίφημη σύσκεψη για το "Μακεδονικό" τη δεκαετία του '90, αφού επί δεκαετίες κυριαρχούσε η αντίληψη ότι συσκέψεις πολιτικών αρχηγών συγκαλούνται μόνο σε περιόδους πολιτικής - κυβερνητικής αποσταθεροποίησης.

Τη σύσκεψη, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί αύριο, αναμένεται να συγκαλέσει σήμερα ο Πρ. Παυλόπουλος, αφού προηγουμένως ο Αλ. Τσίπρας επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς. Παρά τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα που διατύπωσαν, θα συμμετάσχουν οι κ. Πλακιωτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης, Καμμένος και Λεβέντης.

* Πρώτο βήμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας για προσφυγικό και ασφαλιστικό 

Από τήν Αυγή 


 

Τις απαντήσεις δεν τις περιμένει ο Τσίπρας, αλλά οι πολίτες

Το Σάββατο λοιπόν θα γίνει υπό την επιμέλεια του Προέδρου της Δημοκρατίας η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, απόντων του Ν. Μιχολιολάκου και του Δ. Κουτσούμπα, που πιστεύει ότι τίποτα δεν λύνεται στον καπιταλισμό. Τη συνάντηση αυτή έκρινε σκόπιμη και τη ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε τα εθνικής σημασίας θέματα, όπως το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και η Παιδεία, πάντα μπορούν και πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαβούλευσης, καθώς δεν αφορούν πολιτικές που υποχρεωτικά μεταβάλλονται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Συνήθως οι πρωθυπουργοί αποφεύγουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, εκτός αν πρόκειται για εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις και υπό την προϋπόθεση ότι οι προσκεκλημένοι δεν θα έχουν σοβαρά περιθώρια διαφωνιών.

Ίσως ο φόβος ότι μια τέτοια συνάντηση αποκαλύπτει αδυναμία ισχύος να εμπόδιζε τέτοιου χαρακτήρα πρωτοβουλίες σε ένα πολιτικό σύστημα που βασιζόταν σε τεχνικές πολώσεις για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ναι μεν υπάρχει αντικείμενο, καθώς η χώρα αγωνίζεται να εξέλθει από τις συμπληγάδες των Μνημονίων και αυτό απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εθνική συναίνεση και συνεννόηση, υπάρχει όμως μια κυβέρνηση της Αριστεράς και ένας πρωθυπουργός που δεν φοβάται, διότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, όταν πολύ περισσότερο η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε απειλητική εσωστρέφεια.

Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αντιληφθούν τον νέο πολιτικό κύκλο που άνοιξε η διακυβέρνηση Τσίπρα, αν, ακόμα χειρότερα, επιμείνουν στις κλασικές και αναχρονιστικές συνταγές της πόλωσης, δεν πρόκειται να βγουν με κανένα κομματικό όφελος το Σάββατο από το προεδρικό μέγαρο. Διότι αν διαφωνήσουν, όπως φυσικά έχουν δικαίωμα, οφείλουν, αν όχι στο τραπέζι του Προέδρου, στη συνέχεια, στη Βουλή και όπου αλλού υπάρχει πολιτικό γεγονός, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών από τη στιγμή που αποφάσισε να υποβάλλει σχέδια και να αναλαμβάνει τις ευθύνες. Οποιοσδήποτε λοιπόν επιθυμεί να αντικαταστήσει τη σημερινή κυβέρνηση ή ακόμα να ενισχύσει τις εκλογικές του δυνάμεις οφείλει να απαντάει όχι στα ερωτήματα του Τσίπρα, αλλά των πολιτών. Ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν αντικειμενικά ηγεμονικές φιλοδοξίες δεν θα μπορέσουν να κρυφτούν λέγοντας όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. 

Τό κύριο άρθρο τής Αυγής