Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Παράταση ενός χρόνου για όλες τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις


"Αν κάποιοι νόμιζαν πως επειδή τελειώνει ο χρόνος θα γλιτώσουν τον φορολογικό έλεγχο σε μεγάλες φορολογικές υποθέσεις, είτε στις υποθέσεις των περίφημων λιστών, είναι γελασμένοι", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογία του ΥΠΟΙΚ με την οποία παίρνουν παράταση όλες οι υποθέσεις για έναν χρόνο. 


"Όλες θα ελεγχθούν και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του", σημείωσε, θέλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να τονίσει πως οι διαδικασίες διερεύνησης των υποθέσεων της Λίστας Λαγκάρντ δεν θα σταματήσουν από τυχόν παραγραφή τους μετά το πέρας του έτους.

Ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ακόμη:
 
-την άμεση κατάθεση, τη Δευτέρα στη Βουλή, του νομοσχεδίου για τα μέσα ενημέρωσης, την υπερψήφιση του οποίου προέτρεψε να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
 
-την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου του ΟΛΠ (Δραπετσώνα, Κερατσίνι) στους κατοίκους των περιοχών. "Θα υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας στα λαϊκά στρώματα. Προεκλογικά βρέθηκα στο Κερατσίνι και υποσχέθηκα να γίνει πράξη η φτωχογειτονιά αυτή να αποκτήσει μέτωπο στη θάλασσα. Η υπόσχεσή μας θα γίνει πράξη. Αναθεωρήσαμε την σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κρατήσαμε το θαλάσσιο μέτωπο" υπογράμμισε και τόνισε ότι οι πολίτες των λαϊκών γειτονιών ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και για τα δικά τους συμφέροντα θα αγωνίζεται και θα υπερασπίζεται.
 
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αμφισβητήσει το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης. «Δεν έχετε βρει κανένα πραγματικό στοιχείο που να στοιχειοθετεί θέμα διαφθοράς. Στο σπίτι του κρεμασμένου μην ψάχνετε για σκοινί. Βεβαίως όποιος κυβερνά πρέπει να είναι διάφανος», τόνισε και καταδίκασε τα «τηλεδικαστήρια».
 
«Η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Θα λειτουργήσουν οι θεσμοί και οι διαδικασίες και δεν θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο. Ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε επιχειρηματίας, ούτε υπουργός. Αλλά να μιλάμε με στοιχεία», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ρώτησε: «να μιλήσουμε γι' αυτούς που έχουν ποσά για τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί; Να μιλήσουμε για τα ποσά που δεν έχουν φορολογηθεί; Μην με προκαλείτε. Να μιλήσουμε για την SIEMENS; Να μιλήσουμε για το ένα εκατ. στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».
 
«Δεν θα κάνουν πολιτική καριέρα στην πλάτη αυτής της κυβέρνηση όσοι κάνουν παιχνίδια με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να κυβερνήσουμε και αυτή τη φορά θα κυβερνήσουμε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας μέσα σε χειροκροτήματα.
 
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα διαψεύσθηκε. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα που όλοι τα γνωρίζαμε όταν ψηφίζαμε την συμφωνία του Αυγούστου. Τα μέτρα οφείλουμε να τα υλοποιήσουμε βρίσκοντας αντισταθμιστικά, αλλά και έχοντας μία στρατηγική για να περάσουμε την αξιολόγηση και της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Παραδέχθηκε ότι «δεν μπορεί για όλα να βάλεις κόκκινες γραμμές», ενώ υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση έχει στρατηγικό πρόβλημα.
 
«Υπάρχει στρατηγικό, υπαρξιακό αδιέξοδο απέναντι στην κριτική προς την κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε: «έχουν περάσει λίγες μέρες που η κυβέρνηση διεκδικούσε καλύτερη συμφωνία και η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι δεν υπογράφουμε και καθυστερούμε (…) Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; Τους αντιμνημονιακούς; Εσείς που επί 5 χρόνια υποστηρίζατε χωρίς διαπραγμάτευση οτιδήποτε σας έδιναν οι δανειστές».
 
Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης διαμαρτυρήθηκε και ο πρωθυπουργός του έκανε παρατήρηση: «ρίχνετε το επίπεδο αντιπαράθεσης», είπε και συνέχισε: «εμείς κάναμε επιλογή συμβιβασμού και δεν κοροϊδέψαμε. Ο λαός είχε την δυνατότητα να επιλέξει ποιος να υλοποιήσει την συμφωνία». «Ο λαός ψήφισε όχι», ακούσθηκε από τα θεωρεία της Βουλής. Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου επέκρινε την διακοπή λέγοντας «δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε δεσποινίς», όμως ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι «η Βουλή είναι λίκνο δημοκρατίας».
 
«Εμείς έχουμε οδικό χάρτη με αρχή, μέση και τέλος. Πείτε μας την εναλλακτική. Σας ζητήσαμε ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ακούμε κορώνες. Δεν έχετε εναλλακτική για τη χώρα. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να επιστρέψετε στις καρέκλες της εξουσίας, αλλά όσο το δείχνετε αυτό τόσο περισσότερο θα μείνετε στις θέσεις της αντιπολίτευσης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
 
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επί μακρόν για τα αποτελέσματα της συνόδου της Ε.Ε. για το προσφυγικό, αλλά έθιξε και τα ελληνοτουρκικά. «Είναι προφανές ότι από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης υπάρχει ένα παζάρι που δεν αφορά μόνο την οικονομική βοήθεια, αλλά και την ενταξιακή της διαδικασία. Ζητούν υπόσχεση ότι θα ανοίξει η συζήτηση. Από την πλευρά Γιούνκερ και Μέρκελ φαίνεται ότι έχουν δεχθεί. Εμείς κρατάμε στάση ευθύνης. Η ενταξιακή της πορεία δεν πρέπει να μας ανησυχεί στο βαθμό που τηρούνται οι ευρωπαϊκές αρχές. Τα βήματα αυτά δεν μπορεί να μην αφορούν την αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα της κατοχής της Κύπρου», τόνισε.
Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από την έκτακτη σύνοδο του Μαρτίου, έχει δηλώσει διατεθειμένη να στηρίξει πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας για να υπάρξει πολιτική ανάσχεσης των ροών. «Αυτή η πολιτική είναι η σωστή. Στην κατεύθυνση αυτή θα υποστηρίξουμε την ενίσχυση της Τουρκίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Εξηγήσαμε ότι κοινές περιπολίες στα χωρικά μας ύδατα δεν μπορεί να υπάρξουν, δεν θα μπορούσαμε να το αποδεχθούμε». «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι στην ενδοχώρα της Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε, ήδη έχουμε, συντονισμό με την τουρκική ακτοφυλακή και τις τουρκικές δυνάμεις».
Οι αποφάσεις της Ε.Ε. είναι «σε θετική κατεύθυνση», είπε ο Αλ. Τσίπρας ασκώντας κριτική για καθυστέρηση: «οι αποφάσεις και οι κινήσεις έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις στην Ευρώπη. Υπάρχουν κυβερνήσεις που παίρνουν ξενοφοβική στάση, υψώνουν συρματοπλέγματα και υπάρχει μία άλλη αντίληψη που εκφράζεται από χώρες, και μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, που δεν υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα. Αν το έκαναν, η Ευρώπη θα είχε διαλυθεί».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει πάρει ελάχιστα χρήματα, όχι γιατί δεν ήταν έτοιμη, αλλά γιατί τα κονδύλια υπάρχουν για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα από το 2015 μέχρι το 2022, και όχι με το άμεσο πρόβλημα της περισυλλογής, της σίτισης, της ταυτοποίησης, της φροντίδας αυτών των ανθρώπων». «Τα hot spots είναι υποχρέωση που θα υλοποιήσουμε, όμως οι πρόσφυγες θα μένουν το πολύ 2 μέρες και μετά θα φεύγουν για τον προορισμό τους, τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης», ξεκαθάρισε.
«Παρά τα μεγάλα λόγια ουσιαστική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. δεν έχει υπάρξει ως σήμερα», είπε κάνοντας λόγο για «αλληλεγγύη αλά καρτ. Τουλάχιστον αυτή τη φορά δημιουργείται κλίμα ότι η αλληλεγγύη δεν θα μείνει στα λόγια». «Εμείς θα ανταποκριθούμε στο ανθρωπιστικό μας καθήκον. Από το υστέρημά μας θα δώσουμε», ανέφερε και χαιρέτισε την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι χρειάζεται δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες υποδοχής.

Από τήν Αυγή Online

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες


Η δεύτερη μεγάλη «μάχη», μετά τα προαπαιτούμενα, θα δοθεί στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, την κατάθεση του οποίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ερχόμενη Δευτέρα. 

Ήδη το νομοσχέδιο διαβίβασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη οικονομική έκθεση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί άμεσα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς επεξεργασία και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

«Τηρούμε την δέσμευσή μας. Ελπίζω να τηρήσετε κι εσείς τη δέσμευσή σας να ψηφίσετε τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα. Σας βλέπω ανήσυχους» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης. 

Ενώπιον των ευθυνών της είχε θέσει και ο υπουργός Επικρατείας την ΝΔ, όπως και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όταν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις 7 Οκτωβρίου, ο Ν. Παππάς ενημέρωσε το Σώμα για την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου και άσκησε κριτική για την αντιφατική στάση ιδίως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα.

«Το νομοσχέδιο μέσα στο μήνα θα έρθει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» είχε τονίσει ο κ. Παππάς, ο οποίος προανήγγειλε επίσης, ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, θα εμπεριέχεται και η σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία με βάση τον νόμο της ίδρυσής της, γίνεται και πάροχος ψηφιακού δικτύου, «οπότε θα περάσουμε σε μια εποχή όπου θα παύσει το καθεστώς του ιδιωτικού μονοπωλίου». Ακόμη, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα συγκροτεί το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνιακής Πολιτικής «για να μπορέσουμε με συντονισμένο τρόπο να αξιοποιήσουμε τι δυνατότητες της Πολιτείας για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας διεθνώς» όπως είπε ο κ. Παππάς και θα ιδρύει Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων. Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας θα προχωρήσει η σύσταση Μητρώου Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης έτσι ώστε «να διαμορφώσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργία αυτού του χώρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ασυδοσία και τις αρρύθμιστες εργασιακές σχέσεις και να συμβάλλουμε στην τακτοποίησή του» . 

Αναδημοσίευση από την Αυγή

 

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση της Κ. Σαββαΐδου

«Σαββαΐδου τέλος» για την κυβέρνηση, καθώς μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση δύο εκκρεμοτήτων της με τη δικαιοσύνη, κρίθηκε ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της και άρα, πρέπει να βοηθήσει παραιτούμενη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον προϊστάμενό της υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επικοινωνήσει μαζί της και να της ζητήσει να διευκολύνει την κυβέρνηση. «Σε τόσο κρίσιμες στιγμές δεν ήταν δυνατόν να υπάρχουν σκιές για κάποιον που είναι σε μια τόσο κρίσιμη θέση», σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι, με την προσθήκη, ότι η κ. Σαββαΐδου παραιτούμενη θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αθωότητά της.

Από το Left.gr

Το πόρισμα της "Επιτροπής Σοφών" για το ασφαλιστικό



Στη δημοσιότητα δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου το πόρισμα της "Επιτροπής Σοφών" για το Ασφαλιστικό από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. 

Το σχετικό πόρισμα, το οποίο έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα, θα τεθεί σε διαβούλευση για έναν μήνα και θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα ψηφιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Διαβάστε τό πλήρες κείμενο του πορίσματος εδώ

Βουλή: Τραμπουκισμοί του Γ. Λαγού κατά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Οξύτατο επεισόδιο στην Ολομέλεια της Βουλής προκάλεσαν οι χρυσαυγίτες βουλευτές, πρωτοστατούντος του Γ. Λαγού 
- Θ. Παφίλης: Εσύ που μιλάς τώρα, είσαι ο δολοφόνος
- Τον φρούραρχο της Βουλής κάλεσε ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος


Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά τον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο οποίος είχε αναφερθεί στην Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι η SIEMENS ήταν «χρηματοδότης του Χίτλερ, του ιδεολογικού πατέρα σας», ενώ θύμισε τον ρόλο της Χρυσής Αυγής στην υπεράσπιση των εφοπλιστικών συμφερόντων


Ο Γ. Λαγός είπε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να μιλά για λαϊκούς αγώνες αν δεν δεχθεί έλεγχο στα οικονομικά του και να αποκαλύψει σε ποια offshore πούλησε τον 902. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, που αποχωρούσαν μετά την ομιλία Παφίλη, επέστρεψαν και όρθιοι διαμαρτύρονταν με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος προσπάθησε να παρέμβει, όμως ο Γ. Λαγός συνέχισε σε πολύ υψηλούς τόνους, άρχισε να λέει «9,5% στη Β Πειραιά, δεν πήγατε καλά εκεί σύντροφοι». Οι βουλευτές του ΚΚΕ φώναζαν «φονιάδες», «δολοφόνοι», «μαχαιροβγάλτες» και ο Θ. Παφίλης ότι «εσύ που μιλάς τώρα είσαι ο δολοφόνος». Κάποια στιγμή ο Γ. Λαγός κινήθηκε από το βήμα και το εγκατέλειψε κάνοντας 4-5 βήματα προς το ΚΚΕ, αλλά παραμένοντας στο χώρο του.

Η ένταση συνεχίσθηκε παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Γ. Βαρεμένου. «Δεν θα μας φοβίσουν τα τσιράκια του συστήματος και οι κουκουλοφόροι ούτε εσείς που είστε εκεί πάνω», φώναζε σε έξαλλη κατάσταση ο Γ. Λαγός.

Ο Γ. Βαρεμένος διέκοψε την συνεδρίαση για 5 λεπτά και φώναξε και τον φρούραρχο της Βουλής. Την ώρα της διακοπής οι χρυσαυγίτες φώναζαν στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη «βγες έξω» και εκείνος τους απάντησε όρθιος «μιλάτε εσείς που πουλάτε προστασία στα νυχτερινά κέντρα και τα ξενοδοχεία». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός πλησίασε τον χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο με τον οποίο είχε αντιπαράθεση.

Η συνεδρίαση επαναλήφθηκε και ο Γ. Λαγός συνέχισε χωρίς να προκαλέσει.

Αναδημοσίευση από τό Left.gr