Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Χυδαιότητες


Δείγμα... πολιτικού ήθους έδωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, υιοθετώντας την ακροδεξιά ρητορική περί κυβέρνησης που "θα φύγει με ελικόπτερα". 

"Πάνω από την πορεία (σ.σ.: για το Πολυτεχνείο) πετούσε επίμονα ένα ελικόπτερο. Φαίνεται βρέθηκαν λεφτά για καύσιμα. Ελπίζω να έχουν και για όταν τους χρειαστούν", έγραψε στον λογαριασμό της στο twitter η πρώην πρόεδρος της Βουλής. 

Η ανάρτησή της προκάλεσε την έκρηξη του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έγραψε, πάλι στο twitter: "Με όσα γράφει περί ελικοπτέρων η Κωνσταντοπούλου, αναπαράγει μια ακραία εκ δεξιών ρητορική. Ναι στην κριτική, όχι στις αθλιότητες. Θλίψη...". 

Ωστόσο, η Ζ. Κωνσταντοπούλου επέλεξε να απαντήσει στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, γράφοντάς του: "Οι νεομνημονιακοί έχετε προσχωρήσει στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αθλιότητα είναι να αυτοαποκαλείσθε αριστεροί". 

Είναι προφανές ότι ο κατήφορος δεν έχει πάτο... 

Από τήν Αυγή 


 

Στοχοποιήσεις

Τον στοχοποίησαν τον Γιάννη Πανούση όταν ήταν υπουργός. Ποιοι; Πολλοί και διάφοροι. Συριζαίοι και πρώην συριζαίοι. Τα είπε χαρτί και καλαμάρι ο ίδιος ο στοχοποιημένος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής: από τον κ. Διαμαντόπουλο, την κυρία Μακρή, την πρώην πρόεδρο της Βουλής, μέχρι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αφού τον στοχοποίησαν, υπάρχει ζήτημα. Και φτάσαμε να κινδυνεύει η ζωή του ανθρώπου.

Άντε πάλι, δηλαδή, η στοχοποίηση. Η οποία, όπως φαίνεται, είναι ενδημικό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Έχει γίνει της μόδας, πώς το λένε. Καθένας που γίνεται στόχος κριτικής, σφοδρής κριτικής ή πολεμικής συνήθως ανεβαίνει στα κεραμίδια ότι στοχοποιείται. Αν μάλιστα οι επικριτές του είναι αριστεροί, ακραίοι αριστεροί ή αναρχικοί, τότε χτυπάει κόκκινο. Και παίρνει η υπόθεση χαρακτήρα εγκληματικής συνωμοσίας.

Δηλαδή, πώς τον στοχοποίησαν οι συγκεκριμένοι τον συγκεκριμένο; Διαφωνούσαν ριζικά με όσα έλεγε, έγραφε και έκανε. Και τον πολεμούσαν. Εντάξει. Γιατί όμως αυτό είναι στοχοποίηση; Από πού κι ως πού, όταν κάποιος πει ότι ένας υπουργός είναι πήξε και δείξε, τον κάνει στόχο; Και για να έχουμε καλό ρώτημα, στόχο τίνων; Των αόρατων τρομοκρατών, ε; Που σημαίνει ότι οι στοχοποιημένοι νομιμόφρονες εισάγουν στην αντιπαράθεση τον μπαμπούλα. Μη με πολεμάς, γιατί με κάνεις στόχο των Πυρήνων, των Σειρήνων, των Κηφήνων.

Μέχρι για συμβόλαιο θανάτου της "Εφημερίδας των Συντακτών" εις βάρος του έφτασε να μιλήσει ο Πανούσης. Επειδή πιστεύει ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα τον επικρίνει άδικα. Που πάει να πει ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε την πλάκα. Διότι, αν στοχοποιεί κάτι αυτή η ιστορία, είναι η κριτική, η πολεμική, η κόντρα. Ας τα στρογγυλέψω ή ας το βουλώσω καλύτερα, μη μου κολλήσουν τη ρετσινιά ότι στοχοποιώ. Ο φόβος της τρομοκρατίας, όπλο στα χέρια εκείνων που θέλουν να μείνουν στο απυρόβλητο της κριτικής εν ολίγοις.

Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που κινδυνεύουν; Ούτε λόγος, και γι' αυτό λαμβάνονται όσα μέτρα λαμβάνονται. Και καλώς λαμβάνονται. Αλλά όχι και να χαρακτηρίσω κάποιον πολιτικό αριβίστα ή νάρκισσο, ή παραμυθά, ή τυχοδιώκτη επειδή θέλω πραγματικά να τον κάνω στόχο τού ψηφοφόρου κι αυτός να με τρέχει ότι θέλω να τον κάνω στόχο τού κουμπουροφόρου. Δηλαδή, να με βγάλει συνεργό τρομοκρατών. Έλεος... 

Από τήν Αυγή 


 

Για πρώτη φορά, μείωση 10% της βουλευτικής αποζημίωσης


Για πρώτη φορά η κυβέρνηση μειώνει τη βουλευτική αποζημίωση μέσα από τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2016, ο οποίος ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία χθες από την Ολομέλεια (επιφυλάχθηκαν μόνο ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων). Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε το φαινόμενο να μην υπάρχει μείωση της αποζημίωσης μέσα στην κρίση και ανέφερε ότι η μείωση θα φτάσει το 10% (και από τα 5.700 ευρώ θα φτάσει περίπου τα 5.100 ευρώ). Επεσήμανε πάντως ότι επί της ουσίας ο βουλευτικός μισθός μειώθηκε 28% επειδή οι βουλευτές δεν παρακολούθησαν τις αυξήσεις των δικαστικών μέσω του Μισθοδικείου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή για το φορολογικό καθεστώς των βουλευτών, καθώς επέρχεται εξίσωση του φορολογικού καθεστώτος με εκείνο των άλλων φορολογουμένων. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μειωθούν οι αποσπασμένοι συνεργάτες από πέντε σε τέσσερεις.

Ο Ν. Βούτσης τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες των ανώτατων κρατικών λειτουργών. "Δεν είναι σωστό να υπάρχουν κάποιες ανισότητες, οι οποίες μάλιστα να θεωρούνται και φυσιολογικές", είπε αναφερόμενος στο διάβημα που έκαναν οι δικαστές στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του Ν. Βούτση, οι δικαστές ζητούσαν να μην δημοσιοποιείται το πόθεν έσχες τους. "Είναι κατάκτηση η διαφάνεια", τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και ξεκαθάρισε ότι "δεν πρέπει να υπάρχει ανισότητα ως προς αυτό το ζήτημα". Εξήγησε ότι η πρότασή του αφορά τους ανώτατους λειτουργούς (εκδότες, αυτούς που προΐστανται σε Επιτροπές Προμηθειών του Δημοσίου, δημάρχους μεγάλων πόλεων, διοικητές οργανισμών, ανώτατους αστυνομικούς, ανώτερους και ανώτατους δικαστικούς). "Δεν μιλάμε για τον δημοσιογράφο ή τον πρωτοδίκη ή τον απλό αστυνομικό", ξεκαθάρισε. 

Από τήν Αυγή 


 

Μείωση κατά 50% της φορολογικής επιβάρυνσης στο κρασί

Μείωσε κατά 50% την φορολογική επιβάρυνση στο κρασί η κυβέρνηση καταθέτοντας νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 13 που αφορά τα κρασιά.

Με την ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μειώνεται η επιβάρυνση στο κρασί από 40 σε 20 λεπτά το λίτρο, που σημαίνει ότι στη φιάλη (750 ml) η επιβάρυνση θα είναι 15 λεπτά (αντί για 30 λεπτά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση αφορά την εγχώρια κατανάλωση, δηλαδή και τα ελληνικά και τα ξένα κρασιά. Για τα κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή θα υπάρξει άλλη ρύθμιση, πρόσθεσε.

Από τήν Αυγή


 

«Χαριστική βολή» ο φόρος στο κρασί, λέει η ΚΕΟΣΟΕ



«Χαριστική βολή» για το κρασί και τις χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις της χώρας, χαρακτηρίζει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προιόντων (ΚΕΟΣΟΕ) την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει φόρο στο κρασί.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση επισημαίνει ότι καμία ευρωπαϊκή οινοπαραγωγός χώρα δεν έχει επιβάλλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ενώ τονίζει ότι τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου έχουν οδηγήσει τα τελευταία 15 χρόνια στην μείωση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων από τις 177.000 στις 145.000, με ανάλογη μείωση να παρατηρείται και στις εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας.

«Η φορολόγηση με 0,40 ευρώ ανά λίτρο οίνου υπερβαίνει κάθε λογική διπλασιάζοντας τις τιμές πώλησης του κρασιού και θέτει εκτός ανταγωνισμού τα ελληνικά κρασιά που στην εγχώρια αγορά πωλούνται από 0,40 ευρώ το λίτρο, όσο δηλαδή ο επιβαλλόμενος ΕΦΚ, ενώ ο αμπελουργός εισπράττει μόνο 0,20 ευρώ ανά κιλό σταφυλιού στις μεγάλες αμπελουργικές περιοχές της χώρας», σημειώνει.

Η ΚΕΟΣΟΕ εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στις οινοποιητικές επιχειρήσεις θα είναι καταλυτικές, αφού η σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας τους, θα επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομική τους θέση με αποτέλεσμα την ένταση του φαινομένου αποβιομηχάνισης, την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και την απώλεια της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

Από τό Left.gr



Σχολείο για όλους μας η Μόρια


Εξαιρετικά ενδιαφέρων ο απολογισμός των γιατρών της Αχαΐας αναφορικά με την αποστολή τους στη Λέσβο τον περασμένο Οκτώβριο.

Στο αναλυτικό τους σημείωμα διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η Λέσβος «βιώνει συνθήκες μικρής έντασης μαζικής καταστροφής και θα έπρεπε να υπάρχει ένας κεντρικός συντονισμός των υπηρεσιών που προσφέρουν ο μηχανισμός του δήμου, ο κρατικός μηχανισμός, οι πάσης φύσεως εθελοντές και πολλές από τις παχυλά χρηματοδοτούμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται χωρίς να δίνουν λογαριασμό ποιες ανάγκες καλύπτουν και πού πάνε τα χρήματα των χορηγιών και των επιδοτήσεων που λαμβάνουν».

Μάλιστα οι 18 γιατροί που έφτασαν στο νησί κάλεσαν τον δήμαρχο να παίξει αυτόν τον ρόλο και να δώσει αρμοδιότητες συντονισμού σε φορείς που μπορούν να ανταποκριθούν σ' αυτό, πιέζοντας τον κρατικό μηχανισμό να ανταποκριθεί κι αυτός σε ό,τι του αναλογεί.

Τα βασικά ιατρικά προβλήματα που αντιμετώπισαν περιθάλποντας τους πρόσφυγες ήταν υποθερμία, εξάντληση, λοιμώξεις, μικροτραυματισμοί –αν εξαιρέσουμε τα μεγάλα συμβάντα των ναυαγίων.

Αρκετοί με χρόνιες νόσους και απορρυθμίσεις αυτών ή πιο ειδικά νοσήματα παραπέμπονταν στο ΠΕΔΥ και στο νοσοκομείο.

Πολλά μικρά παιδάκια και έγκυες χρειάζονταν παρακολούθηση. Το ΕΚΑΒ, αναφέρουν οι γιατροί, «είναι πολύ αδύναμο, με δύο ασθενοφόρα για όλο το νησί τη μέρα και ένα το βράδυ, άρα πολλές φορές το βάρος των διακομιδών μικρής επικινδυνότητας το έφεραν οι εθελοντές ή τα λεωφορεία της Υ.Α.».

«Το στρατόπεδο της Μόριας ήταν ένα σχολείο για όλους μας. Εκεί μας επισκέπτονταν πάνω από 70-80 άνθρωποι τη μέρα για εξέταση, σε έναν χώρο που ο συνωστισμός και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης ήταν ο κανόνας. Ιστορίες ανθρώπων ξεριζωμένων ξεδιπλώνονταν σε πρώτο πρόσωπο μπροστά στα μάτια μας.

»Οι υπηρεσίες μας βάλσαμο μεν, ανεπαρκείς όμως πολλές φορές για το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες. Εκεί έβλεπες και την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού και των ιθυνόντων του ΟΗΕ για τα καθημερινά προβλήματα υγιεινής, λειτουργίας ιατρείου ή ακόμα και σίτισης» προσθέτουν.

Μέσα στον Νοέμβριο και αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται γιατροί της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ της Κέρκυρας, ενώ η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στηρίζει οικονομικά τους εθελοντές γιατρούς που θα συμβάλουν στα νησιά που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ανά την επικράτεια. 

Από τό Left.gr 



Τέλος ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία μπαίνει οριστικό τέλος στην υπόθεση «ΦΠΑ στην εκπαίδευση»

Η κατάργηση ισχύει αναδρομικά από τις 20 Ιουλίου ενώ με βάση την τροπολογία, τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακυρώνονται ενώ φόροι που έχουν πληρωθεί θα επιστραφούν υπό την προϋπόθεση ότι θα κατατεθούν πιστωτικές δηλώσεις.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ. 

Από τό Left.gr 



Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης


Τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση εξηγεί σε επιστολή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης:

Αθήνα, 19/11/2015

Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου.

Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Νωρίτερα την παραίτηση του Γ. Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας.

Τη θέση του καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Από τήν Αυγή




Όχι άλλα πρόστιμα σε άνεργους

«Διαγράφονται όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στο χρονικό διάστημα από 2 Ιουλίου 2010 έως και 2 Ιουλίου 2015 για μη καταβολή κομίστρου του ΟΑΣΑ σε άνεργους εγγραμμένους του ΟΑΕΔ με απόφαση του υπ. Μεταφορών κ. Σπιρτζή» γράφει το δελτίο τύπου του υπουργείου και κανείς δεν μπορεί παρά να επικροτήσει το δίκαιο της απόφασης αυτής.

Τι γίνεται όμως για τις περιπτώσεις των άνεργων και των προστίμων που όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιβληθεί από τον αντίστοιχο Οργανισμό της Θεσσαλονίκης, ήταν το ερώτημά μου στον συνάδελφο που καλύπτει το ρεπορτάζ στο αρμόδιο υπουργείο. «Ο ΟΑΣΘ είναι άλλου παπά ευαγγέλιο» ήταν η αποστομωτική απάντηση, που με προσγείωσε στην ωμή πραγματικότητα που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και στις αστικές της συγκοινωνίες, που δεν αναγνωρίζουν κανένα κοινωνικό κριτήριο για τους επιβάτες - πελάτες τους. Πρόκειται για έναν ιδιωτικό οργανισμό, μονοπώλιο στις μετακινήσεις στην πόλη, που επιδοτείται από το κράτος με διαδοχικές ανανεώσεις της οικονομικής συμφωνίας από το 1957 μέχρι σήμερα και αρνείται πεισματικά να αναλάβει το κόστος μετακίνησης των άνεργων επικαλούμενος οικονομική στενότητα. Με βάση τα στοιχεία της νέας συμφωνίας, το εγγυημένο επιχειρηματικό κέρδος των μετόχων του ΟΑΣΘ ανήλθε την περίοδο 2009 - 2014 σε 100 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ για τα έτη 2015 - 2017 προβλέπεται να ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ περίπου. Τα δύο τελευταία χρόνια ο ΟΑΣΘ εξαγγέλλει δωρεάν μετακινήσεις άνεργων μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ χωρίς να έχει πράξει το παραμικρό. Και ενώ η συζήτηση ανάμεσα στον ΟΑΣΘ και διάφορα υπουργεία καλά κρατεί, τα πρόστιμα συνεχίζουν να πέφτουν βροχή στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης και άνεργοι σέρνονται σε αστυνομικά τμήματα και δικαστήρια.

Εδώ και έναν χρόνο μια συλλογικότητα άνεργων της Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει να αγωνίζεται και να διεκδικεί τη διαγραφή των προστίμων του ΟΑΣΘ για τους πολίτες εκείνους που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν το εισιτήριο. Πρόκειται για μια ομάδα πολιτών που διεκδικούν δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους άνεργους, υποστηρίζοντας πως οι ελεύθερες μετακινήσεις στην πόλη δεν είναι μόνο ανάγκη, αλλά και δικαίωμά τους. Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του Οργανισμού διακηρύσσει ότι «κάθε άνεργος μπορεί να διαγράψει το πρόστιμό του», γεγονός που καταγγέλλεται ως ψέμα από τους άνεργους, που σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν πως «μια βόλτα στο Τμήμα Προστίμων του ΟΑΣΘ αρκεί για να επιβεβαιώσει κάθε αμφιβολία», καθώς «εκεί, πέρα από την προκλητική συμπεριφορά των υπαλλήλων, ο άνεργος ενημερώνεται πως όλα αυτά περί διαγραφών είναι φήμες και ανακρίβειες». Το Δίκτυο Άνεργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης συνεχίζει δυναμικά τις διεκδικήσεις του, καλώντας όλους τους άνεργους σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας κάθε 23 του μήνα, στις 12:00, έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ (Μπότσαρη και Παπαναστασίου) «για να διαγράψουμε τα πρόστιμά μας, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο». 

Από τήν Αυγή 



Ο φόβος δεν είναι καλός σύμμαχος

Το είπε ένας φίλαθλος προχθές έξω από το γήπεδο του Αννόβερου, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του χώρου μετά την ακύρωση του αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας εξαιτίας του συναγερμού για βόμβα: "Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι νιώθω πως με νίκησαν". Ένας δεύτερος το περιέγραψε πιο... ποδοσφαιρικά: "Γερμανία - τρομοκρατία 0-1".

Από τη ματωμένη νύχτα της Παρασκευής στο Παρίσι η Ευρώπη βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με το τεράστιο δίλημμα: ασφάλεια ή ελευθερία; Και, παρά το σοκ, ξέρει πολύ καλά ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στο δίλημμα δεν μπορεί να είναι άλλη από το: και ασφάλεια και ελευθερία.

Εάν η Ευρώπη θυσιάσει στον βωμό της ασφάλειας τις αρχές της -από το τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης "ελευθερία - ισότητα - αδελφοσύνη", η πρώτη είναι αυτή που ακόμη δεν αμφισβητείται με... αξιώσεις στη Γηραιά Ήπειρο: οι τρομοκράτες θα την έχουν νικήσει. Εάν πάλι δεν αγωνιστεί για να αποτρέψει στο μέτρο του δυνατού το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, βραχυπρόθεσμα με τα εργαλεία των αρχών ασφαλείας και μεσοπρόθεσμα με την απο-γκετοποίηση των προαστίων του Παρισιού, των Βρυξελλών κ.λπ. -το μακροπρόθεσμο είναι η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά τι να λέμε τώρα-, οι πολίτες της θα νιώσουν προδομένοι. Και δικαίως. Υποχρέωση της δημοκρατίας είναι και η ασφάλεια όλων των πολιτών της.

Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στον φόβο, αλλά η εμπειρία των προηγούμενων τρομοκρατικών χτυπημάτων -στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι τον Ιανουάριο- δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να το καταφέρει. Ότι μετά το πρώτο μούδιασμα, και εφόσον αρχίσει πάλι να εμπεδώνεται το κατεστραμμένο αίσθημα ασφάλειας, μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Μια καθημερινότητα που δεν είναι στρωμένη με... άνθη, αλλά πολύ απέχει από αυτή των αυταρχικών καθεστώτων, που επιπλέον έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με την τρομοκρατία.

Αυτό το πεισμωμένο "σιγά μη φοβηθώ", που προσπαθεί μέσα στον ορυμαγδό να πει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και που πιο εύκολα το λέει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο ασύμμετρος αυτός πόλεμος για την ώρα παρακάμπτει την Ελλάδα, είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιδράσει η Ευρώπη στον τρόμο. Να κρατήσει όρθιες τις αξίες της, να μην γίνει ένα φρούριο με περίκλειστους φοβισμένους ανθρώπους, όπως είπε ο πρωθυπουργός. 

Από τήν Αυγή