Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Διεθνής αλληλεγγύη στον γαλλικό λαό και καταδίκη των #ParisAttacks


Τη συγκίνηση και τη φρίκη της για τις «βάρβαρες και δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις» που συγκλόνισαν χθες βράδυ του Παρίσι εκφράζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα: από τον ΟΗΕ έως το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Τουρκία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ομόφωνα τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι «στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του γαλλικού λαού».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η διεθνής συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας «ισχυρή και ενωμένη» κατά της τρομοκρατίας.

«Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων, με όλους αυτούς που επλήγησαν και με τον λαό της Γαλλίας», πρόσθεσε, «η τρομοκρατία δεν θα νικήσει ποτέ τη δημοκρατία».

Οι επιθέσεις αυτές «δεν αποτελούν μόνον μια επίθεση κατά του Παρισιού», αλλά «μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών αξιών μας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο και ανέφερε στα γαλλικά το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: «Liberte, Egalite, Fraternite» (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι καταδίκασε τις «αποτρόπαιες» αυτές τρομοκρατικές ενέργειες και σημείωσε ότι συνιστούν «μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας». «Στεκόμαστε απόψε στο πλευρό του γαλλικού λαού», πρόσθεσε.

Τις «ειδεχθείς» και «απάνθρωπες δολοφονίες» καταδίκασε παράλληλα η Ρωσία, δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει «όλη της τη βοήθεια στην έρευνα για τα τρομοκρατικά αυτά εγκλήματα», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη της Ρωσίας στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

«Βαθύτατα συγκλονισμένη είναι η Κίνα», ανακοίνωσε την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του έτοιμος να συσπειρωθεί με τη Γαλλία και τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουν τη συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ολάντ, ο Σι καταδίκασε τις χθεσινές επιθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στα θύματα και στις οικογένειές τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Συγκλονισμένη» και «εξοργισμένη» είναι και η Ιαπωνία η οποία δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την «πρόληψη της τρομοκρατίας».

«Οι επιθέσεις δεν στρέφονται μόνον κατά του γαλλικού λαού, αλλά όλης της ανθρωπότητας, της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των παγκόσμιων αξιών. Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, εθνικότητα και δεν εκπροσωπεί αξίες. Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, στη χώρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί αύριο και τη Δευτέρα η σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι (G20).

«Η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τη Γαλλία και τις άλλες συμμαχικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας (...) και θα αγωνιστούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Από τό Left.gr



Ο. Γεροβασίλη: Να μη βιάζονται κάποιοι να συνδέσουν με το προσφυγικό τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι




Τεράστιο τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στήν καρδιά τής Ευρώπης χαρακτήρισε την επίθεση στο Παρίσι η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ. 

Δεν θα πρέπει να σπεύδουν κάποιοι να συνδέουν τις χθεσινές επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες, με την πολιτική των ανοικτών συνόρων και το ζήτημα της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. Οι τρομοκράτες δεν διέρχονται των συνόρων μέσω της ευθείας οδού, εκτίμησε η κυρία Γεροβασίλη.

Αναφέρθηκε τέλος η εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο μήνυμα συμπαράστασης που έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. 

Από τό Left.gr 



Χρονιά τρόμου στη Γαλλία: Από το Charlie Hebdo, στο TGV μέχρι την 14η Νοεμβρίου

Το «Annus Horrribilis» για τη Γαλλία ξεκίνησε το πρωινό της 7ης Ιανουαρίου με τη σφαγή στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι με δράστες τους αδελφούς Κουασί για να ακολουθήσει η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο από τον τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί



Οι επιθέσεις-σοκ στα γραφεία του Charlie Hebdo. Η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο. Εκκλησίες στο στόχαστρο, η απόπειρα στο τρένο της Thalys. Και η νύχτα 14ης Νοεμβρίου που θυμίζει εικόνες Βομβάης του 2008. Τζιχαντιστικοί πυρήνες, αλλά και μοναχικοί λύκοι, έφεραν μέσα στο 2015 τον τρόμο στη Γαλλία.

Το «Annus Horrribilis» για τη Γαλλία ξεκίνησε το πρωινό της 7ης Ιανουαρίου με τη σφαγή στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι με δράστες τους αδελφούς Κουασί για να ακολουθήσει η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο από τον τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί. Είκοσι νεκρούς θρήνησε η Γαλλία ερχόμενη πρόσωπο με πρόσωπο με την τρομοκρατία.

Τον Αύγουστο σήμανε συναγερμός για τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη με την απόπειρα ενόπλου να αιματοκυλίσει τρένο της Thalys που εκτελούσε δρομολόγιο από το Αμστερνταμ στο Παρίσι. Αμερικανοί πεζοναύτες που επέβαιναν στο τρένο εξουδετέρωσαν τον βαριά οπλισμό Μαροκινό άνδρα πριν γραφτεί μία ακόμη τραγωδία.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει λίγους μήνες νωρίτερα ότι απετράπη επίθεση εναντίον «εκκλησίας-συμβόλου» της Γαλλίας με τη σύλληψη 24χρονου από την Αλγερία. Ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών για το σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης.

Τον Ιούνιο, παρόλο που όπως αποδείχθηκε τα κίνητρα της επίθεσης ήταν προσωπικά, ο αποκεφαλισμός διευθυντή εταιρείας στη Λυών ανέβασε ξανά δραματικά την ένταση στη χώρα καθώς ο δράστης ήταν αραβικής καταγωγής και η επίθεση έφερε τα σημάδια του Ισλαμικού Κράτους.

Σήμερα, οι συντονισμένες, πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οδηγούν πλέον ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πρώτη φορά από τον πόλεμο της Αλγερίας. Πρόκειται για τις πλέον αιματηρές επιθέσεις εδώ και δεκαετίες, ίσως και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως διεφάνη από τις έρευνες όλων των προηγούμενων μηνών, στη Γαλλία βρίσκονται εν ενεργεία πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και οι λεγόμενοι μοναχικοί λύκοι, που ξεφεύγουν συχνά από τις υπηρεσίες πληροφοριών παρά τα ολοένα και ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας που έχουν φέρει πλέον και τον στρατό στους δρόμους.

Από τό Left.gr