Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για το κίτρινο, ανυπόστατο ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος"

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το "ρεπορτάζ" του "Πρώτου Θέματος"

Για γέλια και για κλάματα είναι το τρισέλιδο αφιέρωμα της γνωστής και μη εξαιρετέας εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" για το νέο Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο Γραμματέα του. Με προσωπικές φωτογραφίες αλιευμένες από το Facebook, η κ. Νεφέλη Λυγερού "ντύνει" ένα κίτρινο, ανυπόστατο και διαστρεβλωτικό κείμενο που ουδεμία σχέση έχει με ρεπορτάζ. Προφανώς η συντάκτρια σπατάλησε πολύ χρόνο και φαντασία για να γεμίσει τις σελίδες, με προφανή στόχο αφενός να παράξει μια στρεβλή και αβάσιμη εικόνα για τις θέσεις και τη δράση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου με επιτηδευμένες κίτρινες και life style αναφορές να εκθέσει προσωπικά συντρόφισσες και συντρόφους.

Ουδεμία έκπληξη μας προκαλεί αυτό το δημοσίευμα στη συγκεκριμένη κίτρινη εφημερίδα, που με άνεση ξεπλένει τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και τους νεοναζί που ουκ ολίγες φορές έχει διαφημίσει, ενώ δεν διστάζει με χυδαίο και προσβλητικό τρόπο να εκθέτει προσωπικότητες αναπαράγοντας κυρίαρχα σεξιστικά πρότυπα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στη συγκεκριμένη εφημερίδα αντίστοιχης ποιότητας "ρεπορτάζ" για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί το αφιέρωμα της κ. Κατερίνας Φάκα μετά την πρώτη συνδιάσκεψη της οργάνωσης, αντίστοιχου ύφους και επιπέδου.

Αυτό το προηγούμενο, εκτός των άλλων, οδήγησε και στην πολιτική μας απόφαση να μη δεχθούμε να μιλήσουμε στο "Πρώτο Θέμα", κάτι που είχαμε κάνει γνωστό στην συντάκτρια. Η ίδια όμως επέλεξε, καταπατώντας κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία και ηθική, να γράψει αυτό το ευφάνταστο δημοσίευμα.

Μάλλον η κ. Λυγερού και οι συνεργάτες της έχουν συνηθίσει να γνωρίζουν μέλη κομματικών νεολαίων των οποίων η ένταξη ήταν "ένα διαβατήριο για πολιτική καριέρα". Θα την απογοήτευσουμε. Θα οδηγούταν σε διαφορετικά συμπεράσματα εάν έμπαινε στον κόπο να διαβάσει το σχέδιο πολιτικής απόφασης που εγκρίθηκε από τη συνδιάσκεψη. Θα φροντίσουμε να της το στείλουμε.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, τον σεξισμό, να υπερασπίζεται τις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και της Δημοκρατίας. Αξίες που για το "Πρώτο Θέμα" είναι μάλλον περιττές και επικίνδυνες.

Ας είναι ξεκάθαρο: Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απέναντι σε αυτό τον οχετό κιτρινισμού, στην δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας και του υπονόμου. Θα μας βρίσκετε απέναντί σας. Την προηγούμενη φορά αρκεστήκαμε σε μια ανακοίνωση. Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας. 

Από τό Left.gr


Καλά μας κάνουν

Τι καθορίζει την εικόνα, την επιρροή, την αποδοχή ή όχι σε κάθε στιγμή της κυβέρνησης; Η πολιτική της, θα πείτε. Η πολιτική της, βέβαια, αλλά το θέμα εδώ δεν είναι καθόλου απλό. Διότι μπορεί, για παράδειγμα, η πολιτική της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία, η επιμονή της στη διαπραγμάτευση, ακόμα και η αντοχή και η ευελιξία της διαπραγματευτικής ομάδας να είχαν τελικώς ως αποτέλεσμα ούτε ένα λαϊκό σπίτι να μην κινδυνεύσει να βγει στο σφυρί. Αλλά αυτό που έφτασε στην κοινή γνώμη, ακόμα και στους άμεσα ενδιαφερόμενους, όλοι ξέρουμε ότι είναι τελείως διαφορετικό.

Ακόμα χειρότερα. Σήμερα δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μόνο με το χάσμα ανάμεσα στην αλήθεια κάθε κυβερνητικού μέτρου, κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας, κάθε υπουργικής κίνησης, και την εικόνα που φτάνει στον πολύ κόσμο. Υπάρχει πια, και διογκώνεται σιγά-σιγά, και πρόβλημα στην εικόνα της κυβερνητικής σταθερότητας. Όλο και περισσότερο, όλο και πιο συστηματικά, καλλιεργείται η εντύπωση ότι τελειώνουν τα ψωμιά μας, ότι ακρωτηριάζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ότι βγάζει δεν βγάζει η κυβέρνηση τη χρονιά. Και διατρέχουν τη λεγόμενη πιάτσα σενάρια επί σεναρίων.

Δείτε πώς αντιμετωπίστηκε η ιστορία του Γαβριήλ, του Παναγούλη ή και του Νικολόπουλου και θα καταλάβετε. Δείτε τα στοιχήματα που πέφτουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος -ή η επόμενη- και επίσης θα καταλάβετε. Δείτε, τέλος, πώς αντιμετωπίστηκε η πρωτοβουλία Τσίπρα να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και θα καταλάβετε. Η αντιπολίτευση των τριών, οι τρεις μέγιστοι φωστήρες της ενημέρωσής μας και τα κυκλώματα της κατσαρόλας οργανώνουν ήδη κηδείες με τον μακαρίτη εν ζωή. Χτίζουν κυβερνήσεις, χρίζουν πρωθυπουργούς, μοιράζουν υπουργεία.

Καλά -μας- κάνουν, από μια άποψη. Οφείλουν οι πάντες να ξέρουν ότι στην πολιτική αναμέτρηση ο κανόνας είναι «ο θάνατός σου η ζωή μου». Κύριε, μέμνησο του Τσίπρα, απαγγέλλουν κάθε πρωί οι υπηρέτες τους. Θα σε κοπανήσουν αλύπητα. Θα εκμεταλλευτούν κάθε αχίλλειο πτέρνα. Και αν δεν πάρεις εγκαίρως τα μέτρα σου, θα σου πάρουν αυτοί μέτρα. Θα γίνει για παράδειγμα κάτι με τον συντονισμό των υπουργών; Θα αποκατασταθεί μια κυβερνητική εικόνα ομάδας, αλληλεγγύης, πειθαρχίας -ναι, πειθαρχίας; Νοείται καράβι, όχι μόνο χωρίς καπετάνιο, αλλά και χωρίς λοστρόμο, να κουμαντάρει το πλήρωμα;

Ύστερα θα πάψουμε να βαλτώνουμε στα ρηχά των καναλιών; Θα υπάρξει επιτέλους διάλογος με την κοινωνία, ουσιαστική επικοινωνία, έξω από τις συστημικές κονσέρβες; Ανοιχτή, άμεση, αμφίδρομη; Γιατί τεχνογνωσία υπάρχει. Απόφαση χρειάζεται. Εκτός πια -τι να σκεφτείς- αν φτάσαμε κι εμείς να φοβόμαστε τον κόσμο, όπως η προηγούμενη παλιατσαρία. Που κατέστρεψε τη χώρα και την αφήνουμε να βγάζει και γλώσσα... 

Τού Θανάση Καρτερού από τήν Αυγή



Γλυκιές αμαρτίες

Τις τελευταίες ημέρες το παλιό πολιτικό σύστημα και τα παπαγαλάκια του, δηλαδή η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και οι δημοσιογραφικές τους ντουντούκες, ανέπτυξαν μια μεγάλη εκστρατεία δυσφήμησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, υποστηρίζοντας απίθανα πράγματα χωρίς καμιά συστολή. Σε αδρές γραμμές υποστηρίζουν δύο πράγματα: 
               α) Το Δημόσιο ζημιώθηκε δεκάδες δισ. ευρώ. 
               β) Το τραπεζικό σύστημα αφελληνίστηκε.
Ο συνδυασμός των δύο αποτελεσμάτων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. συνιστά, κατ' αυτούς, ένα μικρό ή μεγάλο σκάνδαλο.

Πριν, όμως, εστιάσουμε στο πραγματικό σκάνδαλο των τραπεζών θα πρέπει να κάνουμε μια εισαγωγική παρατήρηση.

Αν οι δύο ισχυρισμοί της εκστρατείας δυσφήμησης της ανακεφαλαιοποίησης ήταν αληθής, γιατί δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους; Την Τράπεζα της Ελλάδος, τους Έλληνες τραπεζίτες και γενικότερα τους Έλληνες επιχειρηματίες που χάνουν τα λεφτά τους; Γιατί οι αντιδράσεις προέρχονται από τα κόμματα που διαχειρίστηκαν τα τραπεζικά κεφάλαια και όσους "πνίγηκαν" στα θαλασσοδάνεια; Να είναι τυχαίο ότι οι αντιδράσεις προέρχονται απ' όσους είχαν το δάχτυλο στο μέλι, το δίπολο της αμαρτίας, που τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και τη γλύκα και την αθωότητα;

Και σε ό,τι αφορά την ταμπακέρα. Για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, έως την τελευταία, είχαν διατεθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από το 2008 περί τα 240 δισ. ευρώ, σε δάνεια εγγυήσεις, ομόλογα κ.λπ. Μόνο το 2012-2013 διατέθηκαν από το ΤΧΣ, το Ελληνικό Δημόσιο υποτίθεται, 40 δισ. ευρώ, τα οποία φούσκωσαν το χρέος και χρεώθηκε ο ελληνικός λαός.

Ποια ήταν η περιουσία - συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες, την οποία εγκατέλειψε η σημερινή κυβέρνηση; Ουσιαστικά καμία: μηδέν. Το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κατείχε θεωρητικώς το 55%-60% των μετοχών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά αυτό δεν είχε κανένα αντίκρισμα. Οι μετοχές δεν ήταν οι "κοινές", αλλά οι περίφημες "προνομιούχες", που το μόνο προνόμιο που εξασφάλιζαν στο Δημόσιο ήταν έναν εκπρόσωπο στις τράπεζες χωρίς κανένα δικαίωμα: χωρίς ψήφο στη συνέλευση των μετόχων, χωρίς δικαιώματα διοίκησης, χωρίς βέτο σε επιμέρους πολιτικές κ.λπ.

Τι συμβαίνει μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση; Το Δημόσιο θα έχει πλήρη δικαιώματα βασικού μετόχου, ουσιαστικά του βασικότερου, στις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες: Εθνική, Πειραιώς και Alpha με ποσοστά από 11% έως 30%. Και το τίμημα για τα εν λόγω ποσοστά θα περιοριστεί στα 5,5 - 6 δισ., από τα 25 που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι.

Ποιο, επομένως είναι το σκάνδαλο; 

Tό κύριο άρθρο τής Αυγής