Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Παρίσι: Το φάντασμα της τρομοκρατίας επιστρέφει στην Ευρώπη

Oι ματωμένες μνήμες των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Μαδρίτη και στο Λονδίνο το 2004 και το 2005 ξύπνησαν τη νύχτα της Παρασκευής όταν μπαράζ οργανωμένων επιθέσεων, αυτοκτονίας και μη, έσπειρε τον πανικό στο Παρίσι. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορα, ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της επικράτειας.

Διαβάστε περισσότερα στήν Αυγή τής Κυριακής 


 

Public Issue: Το 87% των δανειοληπτών δυσκολεύεται να πληρώσει


Σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, που όμως οδηγείται σε επίλυση εντός των ημερών από την κυβέρνηση, αναδεικνύονται τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue που παρουσιάζει η "Αυγή" της Κυριακής. Το 87% των δανειοληπτών αδυνατεί ή δυσκολεύεται να αποπληρώσει το δάνειό του.

Υπ' αυτές τις συνθήκες παραμένει υψηλό το ποσοστό των απαισιόδοξων για την οικονομία, αν και πρώτη φορά εμφανίζεται τάση αντιστροφής του κλίματος κατά δύο μονάδες. Το πολιτικό σκηνικό παραμένει δύσκολο λιγότερο για την κυβέρνηση και περισσότερο για την αξιωματική αντιπολίτευση!

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue του Γιάννη Μαυρή, το 61% των ερωτηθέντων δεν έχουν δάνειο. Από το 38% που έχουν δάνειο, στεγαστικό έχει το 25%, καταναλωτικό έχει το 11%, επαγγελματικό το 4%, επισκευαστικό το 2% και άλλου είδους δάνειο το 2%.

Ωστόσο όσοι έχουν δάνειο δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση. Το 12% αδυνατεί να πληρώσει τη δόση του το 75% αντιμετωπίζει δυσκολία και μόλις το 13% πληρώνει με άνεση. Επισημαίνεται πως δυσκολεύεται πολύ να πληρώσει τη δόση του το 51% των δανειοληπτών, ενώ μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζει και το 24%. Αντίθετα μικρή άνεση έχει το 11% και μεγάλη άνεση το 3%. Υπογραμμίζεται ότι ο βαθμός δυσκολίας αποπληρωμής του δανείου εκτοξεύεται τα χρόνια του Μνημονίου. Το 2008 δυσκολία αντιμετώπιζε το 60% και το 2009 το 57%, αλλά το 2015 το ποσοστό φτάνει το 75%.

Η οξύτητα του προβλήματος προκύπτει και από το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς δανειολήπτες πέτυχαν ή επεχείρησαν να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Συγκεκριμένα τα τελευταία 2-3 χρόνια το 49% έκανε κάποιον διακανονισμό και το 3% προσπάθησε να κάνει διακανονισμό χωρίς να τα καταφέρει. Αντίθετα το 48% των δανειοληπτών δεν έκανε διακανονισμό.



Χαμηλές προσδοκίες

Το κλίμα ανάμεσα στους πολίτες παραμένει αρνητικό για την πορεία της χώρας. Το 85% θεωρεί ότι πηγαίνουμε σε λάθος κατεύθυνση, το 9% σε σωστή «ούτε σωστή - ούτε λάθος» δηλώνει το 5% και χωρίς γνώμη είναι το 2%. Ανάλογα είναι και τα επίπεδα ανασφάλειας: το 88% αισθάνεται ανασφαλές και το 11% ασφαλές. Τούτων δοθέντων η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι το προσεχές δωδεκάμηνο θα χειροτερεύσει η οικονομική του κατάσταση (68%), ενώ το 25% θεωρεί ότι θα παραμείνει ίδια και το 7% ότι θα βελτιωθεί. Μάλιστα οι πολίτες εκτιμούν ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα υπάρξουν απεργίες και κινητοποιήσεις (65% αρκετές και 29% λίγες).



Αντιπολίτευση χειρότερη από την κυβέρνηση!

Το πολιτικό κλίμα είναι δυσμενές και για την κυβέρνηση και για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η Ν.Δ. έχει υψηλότερα ποσοστά «μη ικανοποίησης». Δηλαδή η αντιπολίτευση είναι χειρότερη από την κυβέρνηση! Ειδικότερα ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση είναι το 15% και δυσαρεστημένοι το 85%, ενώ από τη Ν.Δ. δυσαρεστημένοι είναι το 88% και ικανοποιημένοι μόλις το 11%.

Ωστόσο στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών πρώτος πέρασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στοιχείο που έχει ενδιαφέρον ενόψει της προεδρικής εκλογής στη Ν.Δ. Πάντως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν περισσότερες αρνητικές γνώμες από θετικές.
  • Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει 48% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές. 
  • Ο Βασίλης Λεβέντης, που ακολουθεί, έχει 48% αρνητικές και 45% θετικές. 
  • Ο Αλέξης Τσίπρας έχει 59% αρνητικές και 40% θετικές. 
  • Η Φώφη Γεννηματά έχει 59% αρνητικές και 38% θετικές. 
  • Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει 57% αρνητικές και 35% θετικές. 
  • Ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζει εικόνα δημοσκοπικής κατάρρευσης με 65% αρνητικές και 32% θετικές γνώμες, 
  • ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει 67% αρνητικές και 31% θετικές γνώμες 
  • και ο Νίκος Μιχαλολιάκος 87% αρνητικές και 10% θετικές γνώμες. 

 Περισσότερα στήν Αυγή τής Κυριακής


 

Στην τελική ευθεία για τα "κόκκινα" δάνεια

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με το οικονομικό επιτελείο να διακόπτει προσωρινά μετά από επτά ώρες και να μεταβαίνει για διαβουλεύσεις στο μέγαρο Μαξίμου. Το επίμαχο θέμα που παραμένει στο τραπέζι είναι τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, χωρίς την επίτευξη πολυπόθητης συμφωνίας. 

Στόχος των δυο πλευρών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία,, ώστε να συνεδριάσει το EuroWorking Group και να εγκρίνει την εκταμίευση, τόσο της «υπο-δόσης» των 2 δισ. ευρώ, όσο και των 10 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη, δίνοντας επί της ουσίας μικρή παράταση για να υπάρξει συμφωνία στο ανοιχτό μέτωπο των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν το βράδυ του Σαββάτου ότι οι συζητήσεις γίνονται πλέον επί της ελληνικής πρότασης, η οποία προστατεύει το 58% έως 60% των δανειοληπτών.

Προϋπόθεση για να διαμορφωθεί σε τέτοια ποσοστά η «ασπίδα» προστασίας είναι ο καθορισμός της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας σε επίπεδα έως 180.000 ευρώ. Ως προς το εισοδηματικό κριτήριο, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να συμφωνηθεί ένα ποσό της τάξης των 30.000 ευρώ, για τετραμελή οικογένεια. 



 

Πηγή αισιοδοξίας η σταθερότητα

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έκλεισε με ένα μπαράζ αισιόδοξων εξελίξεων που αφορούν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, ενισχύονται και οι εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών που βεβαιώνουν ότι η χώρα μας θα περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης στα μέσα του επόμενου έτους. Πώς όμως εξηγείται ότι η ύφεση περιορίζεται θεαματικά, η απασχόληση αυξάνεται, η ρευστότητα αντιμετωπίζεται, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πηγαίνει καλά; Ο βασικός λόγος είναι πως το διεθνές περιβάλλον αλλά και οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας άφησαν πίσω τους τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για να ασχοληθούν με τα αντικείμενά τους, όπως είναι η επιχειρηματικότητα με την παραγωγικότητα. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ήρθε για να μείνει μέχρι τα Χριστούγεννα και αυτό θεωρείται η βάση της ανάπτυξης. Δηλαδή η πολιτική σταθερότητα και η τόλμη σε μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την πραγματική οικονομία.

Μπορεί μέχρι τα Χριστούγεννα να σχεδιάζουν την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης οι νταβατζήδες και οι κρατικοδίαιτοι διαπλεκόμενοι που έχουν τρομάξει από τον έλεγχο που έχει δρομολογηθεί και θα τους ασκηθεί για τα θαλασσοδάνεια και τις άλλες λοβιτούρες, αλλά πλέον τα δόντια τους έχουν σαπίσει και δύσκολα μπορούν να γκρεμίσουν την τελευταία μεγάλη ελπίδα του ελληνικού λαού. Με τρεις εφημερίδες και τρία κανάλια, δεν μπορείς να ανατρέψεις μια κυβέρνηση, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει κυριολεκτικά καμιά εναλλακτική κυβερνητική λύση.

Η Ελλάδα άλλωστε σήμερα δεν είναι όπως πριν, ένας απλός κρίκος στην ευρωπαϊκή αλυσίδα που έλεγε ναι σε όλα. Είναι χώρα - κλειδί αποφασιστικής σημασίας για την αλλαγή πλεύσης σε όλη την Ευρώπη. Για την απαλλαγή από τις νεοφιλελεύθερες ντιρεκτίβες της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας. Τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον παράγοντας αλλαγής των ισορροπιών. Η προσθήκη της Πορτογαλίας, με την κάμψη όποιων δισταγμών είχαν οι σοσιαλιστές και τη γενναία απόφαση τόσο του Μπλόκο όσο και του ΚΚ, δημιουργούν αλλαγή των συσχετισμών και νέα δυναμική καθώς σε ένα μήνα έχουμε και τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, όπου η απόλυτη ηγεμονία του Ραχόι θα αποτελέσει παρελθόν. Δεν μπορεί επίσης να μην συνυπολογιστεί η θεαματική επιστροφή των εργατικών της Βρετανίας στις ρίζες τους.

Καλά θα κάνουν -λοιπόν- όλοι να εργαστούν για ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τη χώρα. Τα πραξικοπήματα της κατσαρόλας δεν περνάνε πλέον ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Οι Έλληνες πολίτες, παρά τις δυσκολίες τού σήμερα, θέλουν να ελπίζουν και να προσπαθήσουν για ένα καλύτερο μέλλον. 

Τό κύριο άρθρο τής Αυγής 15.11.2015 


 

Τα στερνά και τα πρώτα

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, επαναλάμβαναν οι παλιοί στις δύσκολες εποχές, που τα σκυλιά ήταν αμολημένα κι όχι δεμένα με λουκάνικα Μαξίμου. Ήθελαν να πουν ότι η τελική και οριστική αποτίμηση για τη διαδρομή του καθενός γίνεται όταν κλείσει η αυλαία του. Και συνήθως η ρήση ερχόταν ως προειδοποίηση στους νεότερους, για να καταλάβουν, να εμπεδώσουν, να χωνέψουν, υποτίθεται, ότι το Κίνημα δεν είναι κατοστάρι, αλλά μαραθώνιος. Άλλη ρήση κι αυτή, συχνά επαναλαμβανόμενη με τον κατάλληλο κομματικό τόνο.

Τώρα θα πρέπει να γνωριστούμε, όπως φαίνεται, με μια παραλλαγή της περί στερνών αριστερής σοφίας: Τα πρώτα προετοιμάζουν τα στερνά. Διότι τα στερνά δεν έρχονται από μόνα τους, ε; Υπάρχει το DNA τους στα πρώτα. Και όπου το πράγμα λειτουργεί συλλογικά, δημοκρατικά, χωρίς καιροσκοπισμούς, μπορούν και πρέπει να το εντοπίζουν οι αρμόδιοι. Και να πράττουν αναλόγως. Διότι αλλιώς φορτώνονται δόξες και τιμές -και ευθύνες- λάθος άνθρωποι. Κι όταν εκδηλωθούν τα στερνά τους, το σύμπαν συνωμοτεί για να την πληρώσουμε όλοι.

Από πού αυτές οι φιλοσοφικές σκέψεις; Μα από το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανίζει τώρα κάτι στερνά να τραβάς τα μαλλιά σου. Ή όσα μαλλιά σού έχουν μείνει τέλος πάντων. Γιατί τα τραβήξαμε μια με τα στερνά του Γιάνη. Τα τραβήξαμε δυο με τα στερνά της Ζωής. Αφού πρώτα είχαμε μαλλιοτραβηχτεί με θεούς και δαίμονες για να τους υπερασπιστούμε από τις επιθέσεις που δέχονταν. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι μας ήρθε ο φλύαρος και εμπαθής Πανούσης. Για να δέσει κατά το κοινώς λεγόμενο το γλυκό.

Άλλο ο Γιάνης, θα πεις, άλλο η Ζωή, άλλο ο Πανούσης. Άλλο βέβαια και μάλιστα πολύ διαφορετικό. Αλλά μήπως τους διακρίνει και κάτι κοινό; Το Εγώ τους, ας πούμε, αποδείχτηκε αρκετά σεμνό για να μην τους βάζει τρικλοποδιές σε μια πορεία που έχει σημαία της το εμείς; Τραγουδούσαν -και τραγουδούν- για να σμίξουν τον κόσμο ή για να ξεχωρίσουν απ' τον κόσμο; Κι αν αυτά έγιναν φανερά κατά -και μετά- τη σύγκρουσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, θα ήταν πολύ δογματικό να εγκαλέσουμε τους υπεύθυνους που δεν είδαν εγκαίρως τα στερνά μέσα στα πρώτα;

Γιατί φαίνονται τα ρημάδια, αν στη ματιά σου υπάρχουν κάποιες αξίες, που έδιναν φως στην Αριστερά και στις πιο σκοτεινές εποχές. Αν δεν μετράς μόνο την εικόνα, την ευρύτητα, τις ικανότητες, αλλά μετράς ταυτόχρονα και τις αντοχές στη γοητεία της εξουσίας και της δημοσιότητας. Τη σχέση του καθενός με το Εγώ και το εμείς. Ζητάμε πολλά, σύντροφε Αλέξη; 

Από τήν Αυγή online 


 

Αντίο Γιώργο

Η Αυγή θρηνεί το χαμό ενός από τους πιο αγαπημένους της ανθρώπους. Ο Γιώργος Ανανδρανιστάκης, ο συνάδελφος ο καλός μας φίλος έφυγε αναπάντεχα από κοντά μας, την Κυριακή στις 6.30 το πρωί. Η ρήξη ανευρύσματος που υπέστη την Τρίτη του στέρησε τη ζωή στα 48 του μόλις χρόνια.

Από την Αυγή ξεκίνησε ο Γιώργος τη δημοσιογραφία το 1993 ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε στην "Εποχή". Για χρόνια οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας μας, αλλά και συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων της στην ΕΣΗΕΑ, μας εξέπληττε πάντα με τις γνώσεις και το διαβολικό του χιούμορ. Ήρεμη δύναμη ο Γιώργος. Η έμφυτη ευγένεια, η γενναιοδωρία, το πολιτικό κριτήριο και η κριτική του, πάντα καλοπροαίρετη, ο αυτοσαρκασμός του, τον έκαναν από την πρώτη στιγμή πολύτιμο συνομιλητή για τα τρέχοντα της δημοσιογραφίας και της πολιτικής, για τις αγωνίες της Αριστεράς, για τα σοβαρά και τα ανάλαφρα της ζωής. Όλα αυτά τον έκαναν αναντικατάστατο ανάμεσα μας. Παντογνώστη τον λέγαμε, ζητούσαμε τη γνώμη του, καταφεύγαμε στο χιούμορ του. Κι από το 2008, οπότε μετακόμισε στον 105,5 στο Κόκκινο, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του σταθμού και στη συνέχεια ως παραγωγός του, μας έλειπε στη δημοσιογραφική καθημερινότητα, όμως δεν έλειψε ποτέ από την Αυγή. Παρέμεινε αρθρογράφος της εφημερίδας μέσα από την καθημερινή δημοφιλέστατη στήλη "Εκλογομαγειρέματα" όπως ονομαζόταν το πρώτο διάστημα, "Στον αφρό" όπως παρέμεινε μέχρι πριν δύο μήνες. Παρέμεινε μέλος του Δ.Σ της εφημερίδας μέχρι το τέλος του, παραμένει πάντα στη μνήμη και τις καρδιές μας.

Η Αυγή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην αγαπημένη σύντροφο του Μάρσια και τον μικρό τους Στέλιο, στην κυρία Παναγιώτα που έχασε τον μονάκριβο γιο της. 

Περισσότερα στήν Αυγή online