Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ν. Φίλης: Το θέμα είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου


Η συζήτηση γύρω από την Παιδεία πρέπει να περιστραφεί γύρω από την ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου και όχι γύρω από το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, επανέλαβε ο Νίκος Φίλης. Μιλώντας σε εκπομπή του Mega, αναγνώρισε ότι η αναβάθμιση αυτή σημαίνει χρήματα, τόνισε όμως ότι δεν σημαίνει «μόνο χρήματα»: όσο βελτιώνονται τα δημόσια οικονομικά της χώρας θα βελτιώνεται, δεσμεύθηκε.

Για το θέμα του ΦΠΑ σημείωσε ότι δεν υποτιμά ότι κάποιοι άνθρωποι θα δώσουν 500 έως 1.000 ευρώ στα ιδιωτικά σχολεία το χρόνο περισσότερο, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη σοβαρή επιβάρυνση. «Αυτός που δίνει 7.000 ευρώ το χρόνο για να στείλει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο είναι εύπορος ή δεν είναι; Δεν λέω ζάμπλουτος. Είναι εύπορος; 7.000 είναι το εισόδημα που έχει μια μεγάλη κατηγορία πολιτών ετησίως.

» Όταν μια οικογένεια διαθέτει και κάνει την επιλογή σωστά, δικαίωμά της, να στείλει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο, για διάφορους λόγους δεν κρίνω αλίμονο, ελευθερία επιλογής έχει, δεν μπορεί να δώσει άλλα 700 ευρώ; Να το δεχθώ, δεν θέλω να μπω στο πορτοφόλι κανενός, αλλά μην φτιάχνουμε ένα λαϊκισμό» ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια. Επανέλαβε ότι η φράση του για «πενταροδεκάρες» ήταν σχήμα λόγου και μίλησε για «μικρή επιβάρυνση» στο θέμα της φορολόγησης των φροντιστηρίων. τα οποία διαχώρισε από τα ιδιωτικά σχολεία.

Για τα κενά στα σχολεία

Για τα κενά στα σχολεία τόνισε ότι είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε χρόνο την τελευταία επταετία και υπογράμμισε ότι πρέπει η κυβέρνηση να κριθεί του χρόνου εάν στις 12 Σεπτεμβρίου δεν είναι όλοι στα πόστα τους. «Να μας εγκαλέσετε να κάνουμε διορισμούς μόνιμους, διότι η ιστορία των αναπληρωτών είναι ιστορία εξόχως αντιπαιδαγωγική διότι δεν δημιουργεί μια μόνιμη σχέση του παιδιού με το δάσκαλο» πρόσθεσε.

Επισήμανε, πάντως, ότι η γενική εικόνα του 95% δείχνει ότι στο θέμα προκύπτει εξομάλυνση και πως κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία, ώστε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να μεταφερθούν χρήματα για επιπλέον 2.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση.

Από τό Left.gr


Τα έξι "μέτωπα" στη συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ

 Έξι θέματα έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στη διευρυμένη, παρουσία υπουργών, συνάντηση που είχαν. Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε τη φιλοδοξία του η Γαλλία να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, φράση που η Αθήνα αποτιμά ως ιδιαίτερα θετική.

Τα έξι θέματα που έθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι τα εξής:
  • Κόκκινα δάνεια (για το οποίο κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης), 
  • ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, 
  • χρέος, 
  • συλλογικές συμβάσεις, 
  • ασφαλιστικό και 
  • ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Στην ίδια συνάντηση, έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα γραφειοκρατίας, δημόσιας διοίκησης, φορολογίας. Επίσης έγινε ενημέρωση από τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για το προσφυγικό ενώ συζητήθηκαν εκτενώς τα ελληνικά αιτήματα.

Πραγματοποιήθηκε όμως και μια ακόμη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν από τη μια πλευρά και τους Νίκο Παππά, Γιώργο Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση, Λόη Λαμπριανίδη (γενικό γραμματέας στρατηγικών επενδύσεων) και Δημήτρη Λιάκο (διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού). Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν ιδέες για την καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, την παροχή γαλλικής τεχνογνωσίας στα παραπάνω θέματα, την προώθηση επενδυτικών σχεδίων στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αγροτικό τομέα, τις υποδομές και την ενέργεια. Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα ελληνογαλλικών επενδύσεων σε αναδυόμενες οικονομίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την προσέλκυση επενδύσεων, Νίκος Παππάς, θα συναντηθεί με μεγάλους επενδυτές.

Από την Αυγή



Γέφυρα Ολάντ για τους πλειστηριασμούς

 Σύμμαχος, πέραν του χρέους, και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας από τον κίνδυνο πλειστηριασμού, θέμα στο οποίο το κλιμάκιο των δανειστών που αποχώρησε χθες από την Ελλάδα προβάλλει ακραία αντικοινωνικές θέσεις, αποδεικνύεται ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Φρ. Ολάντ, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε τους πλειστηριασμούς "μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες" και εμμέσως πλην σαφώς δεσμεύτηκε να στηρίξει την κυβέρνηση στην αντιμετώπισή της.

Παραπέμποντας σε πολιτική διαπραγμάτευση σημείωσε ότι πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση και "πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup και κατόπιν, ενδεχομένως, μεταξύ επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων".

Η Ελλάδα, τόνισε από τη πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας, "υπέγραψε συμφωνία, όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής". Παρεμβάσεις, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, που υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου και μας γυρνάνε πίσω αποτελούν παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος.

- "Στην Ευρώπη πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση" σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος

- Αλ. Τσίπρας: "Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή"

Από τήν Αυγή

Συμφωνία ΝΑΙ, παράδοση ΟΧΙ

Όλα τα προγράμματα που είχαν εφαρμοστεί στην Ελλάδα και είχαν τη σφραγίδα των γνωστών ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης είχαν ως αποτέλεσμα τον αργό θάνατο την οικονομίας. Στόχος τους δεν ήταν σταθεροποίηση της χώρας, αλλά η επιθυμία τους, πάνω απ' όλα, να εφαρμοστεί και να μείνει "ζωντανό" το... πρόγραμμα.

Όπως προκύπτει και μέσα από τις δηλώσεις τού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι ακραίοι κύκλοι δεν έχουν παραδώσει τα όπλα. Βάζουν ακόμη και σήμερα προβλήματα σε μια σειρά ζητήματα που δείχνουν ότι ο μοναδικός τους στόχος είναι η επιτυχία τού προγράμματος με όποιο κόστος, εμμένοντας στη λογική τού "η εγχείρηση πέτυχε ακόμη κι αν ο ασθενής απεβίωσε". Και φυσικά δεν μιλάμε για πολιτικό κόστος, αλλά για κοινωνικό κόστος.

Ο πρωθυπουργός, από κοινού με τον Φρ. Ολάντ έδειξαν ότι υπάρχει ένα μέτωπο στην Ευρώπη που θέλει ζωντανές χώρες και όχι απλά "επιτυχημένα" προγράμματα.

Γιατί πώς είναι δυνατόν μια χώρα να θεωρείται ζωντανή αν οι πολίτες της χάνουν τα σπίτια τους από τα γεράκια των distress funds στη ρωμαϊκή αρένα που στήνουν στις Βρυξέλλες;

Πώς είναι δυνατόν να θέτουν όριο τα 8.180 ευρώ ετήσιο εισόδημα, δηλαδή 681 ευρώ τον μήνα, για να πάρουν το σπίτι ενός πολίτη; Όταν μάλιστα το κατώφλι της φτώχειας είναι στα 12.000 ευρώ!

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φρ.Ολάντ έδωσε δημοσίως "χείρα βοηθείας" στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας, την ώρα μάλιστα που έθεταν αυτά τα ανάλγητα όρια οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις.

Προφανώς και έχει καταλάβει ότι μία χώρα είναι ζωντανή όταν οι πολίτες της έχουν δουλειά, σπίτι και μέλλον.

Αυτό καλό θα είναι να το καταλάβουν και οι "έξω", που προσπαθούν να επιβάλουν μέτρα σαν να υπέγραψε η Ελλάδα σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της, και οι "μέσα", που βιάζονται πάλι να βγάζουν ανακοινώσεις στη λογική τού "υπέγραψε τώρα μια συμφωνία".

Γιατί δεν γίνεται μόλις υψώνει τη φωνή της η χώρα και διεκδικεί βιώσιμες λύσεις να βγαίνουν αμέσως και να "ανησυχούν". Και καλά οι "έξω" αλλά και οι "μέσα";

Όπως έχει πει και κάποιος άλλος, "η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα".

Τό κύριο άρθρο τής Αυγής