Με (έγγραφη) απόφασή τους οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών γνωμοδότησαν ότι οι θέσεις στάθμευσης αναπηρικού αυτοκινήτου για φοιτητές με αναπηρία στον σχετικά διαμορφωμένο χώρο παραπλεύρως του κτηρίου της Νομικής Σχολής χρεώνονται 20 ευρώ μηνιαίως. Τόσο χρέωσε το πανεπιστήμιο τους δύο φοιτητές με κινητικά προβλήματα που αιτήθηκαν χώρο στάθμευσης στο υπόγειο πάρκινγκ της σχολής ώστε να παρακολουθούν τα μαθήματά τους. Με αποφάσεις όπως αυτή, τα άτομα με αναπηρία δεν είναι, αλλά μετατρέπονται σε μια κοινωνικά, πολιτισμικά και εκπαιδευτικά περιθωριοποιημένη ομάδα. Η περιθωριοποίησή τους δεν είναι συνέπεια της βλάβης που τα σώματά τους φέρουν. Είναι συνέπεια των αντιλήψεων, των πολιτικών και των πρακτικών που εφαρμόζονται.
Αντιδρώντας στην προκλητική απόφαση, τα μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης "Κίνηση χειραφέτησης ΑμεΑ" χθες στις 7 το πρωί απέκλεισαν το πάρκινγκ της Νομικής Σχολής Αθηνών, διεκδικώντας τη δωρεάν παροχή των δύο επίμαχων θέσεων για φοιτητές με αναπηρία. Δυστυχώς, στην ενέργειά τους αυτή βρέθηκαν απελπιστικά μόνοι με φωτεινή εξαίρεση κάποιους ευαίσθητους φωτορεπόρτερ που διέθεσαν το πρωινό τους για να δημοσιοποιηθεί το αίτημα των φοιτητών. Παρά την ηχηρή απουσία των ΜΜΕ από τη διαμαρτυρία, η Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε τελικά ένα βήμα πίσω θυσιάζοντας τα 40 ευρώ το μήνα που ζητούσε από τους δύο φοιτητές, σώζοντας έστω και στο και πέντε το ΕΚΠΑ από μια παράλογη και προκλητική απόφαση που ευτέλιζε όσα θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.
Καλό θα είναι τόσο το ΕΚΠΑ όσο και τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα να φροντίσουν για τη διασφάλιση στην πράξη της ισότιμης πρόσβασης στις σπουδές των ΑμεΑ, χωρίς ευτελείς αποκλεισμούς των 20 και των 40 ευρώ. Ας αναγνωρίσουν επιτέλους κάποιοι σε αυτόν τον τόπο το μέγεθος της προσπάθειας που οι συγκεκριμένοι νέοι χρειάζεται να καταβάλλουν για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι ας φροντίσουν καλύτερα να διασφαλίσουν μία από τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις του πανεπιστημίου απέναντι στους ΑμεΑ φοιτητές του: αυτή της ισότιμης πρόσβασης στις κτηριακές εγκαταστάσεις, χωρίς λογικές παρκαδόρου.
Από τό Left.gr