Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Στο επιμελητήριο και την ΑΔ Βοιωτίας ο Νίκος Θηβαίος

Τη Δευτέρα 23/11/2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του βουλευτή Βοιωτίας, Νίκου Θηβαίου, του προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Παναγιώτη Αγνιάδη και του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, Νίκου Κουδούνη. Στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα παραγωγικής ανασυγκρότησης και ειδικότερα η ανάπτυξη της βιομηχανίας του νομού και συμφωνήθηκε η ανάγκη για συνεργασία των φορέων τόσο σε οικονομικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, με βάση το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Συνάντηση είχε ο βουλευτής Βοιωτίας, Νίκος Θηβαίος, με τον Αστυνομικό Διευθυντή Βοιωτίας, Ταξίαρχο κ. Γεωργακόπουλο. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα προβλήματα, οι λειτουργικές ανάγκες και το ζήτημα της ανασυγκρότησης των αστυνομικών τμημάτων, ανά καλλικρατικό Δήμο. Κατά τη συνάντηση εκτιμήθηκε η θετική δράση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας και συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία για τα ζητήματα που αφορούν το νομό.

Αναδημοσίευση από τό ViotiaNet.gr 


 

«Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή»

Η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, δείχνει το ενδιαφέρον της για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υποστηρίζει ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η κυβέρνησή του έχει την πρόθεση να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση, μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας, της λίστας με τους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ε.Ε. και η πολιτική άποψή του είναι ότι «η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη».

Σημειώνει, ωστόσο, ότι δύσκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει στη Γερμανία την άποψη ότι η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, δεδομένης της υπάρχουσας φοροδιαφυγής, που μετρά δισεκατομμύρια ευρώ.

Τονίζει πάντως πως αν ο ίδιος μπορεί να συνεσφέρει «στο να κάνει σαφές η Ελλάδα ότι προτίθεται να αρπάξει από το γιακά όσους μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρους, τότε αυτό τελικά θα βοηθήσει και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».


«Δεν υπήρχε απήχηση από την προηγούμενη κυβέρνηση»

Ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς αναφέρει, επίσης, ότι είχε απευθύνει για πρώτη φορά πρόταση για συνεργασία και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, αλλά «δεν είχε βρει καμιά απήχηση».

«Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση» και από τότε υπήρξαν και άλλες επαφές.

Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι καταλογίζεται στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τόνισε πως «το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία της επεδίωξαν να πάρουν τα δεδομένα λέει το αντίθετο».


Τρία χρόνια συνομιλίες με τις αρχές

Σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, οι συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές ξεκίνησαν πριν από 3 χρόνια. Όταν ρωτήθηκε γιατί μόνο στις αρχές της φετινής χρονιάς επετεύχθη πρόοδος, απάντησε ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει τα κίνητρα.

Ωστόσο σημειώνει ότι ενώ η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία «είναι το μεγαλύτερο κρατίδιο στη Γερμανία, με περισσότερους κατοίκους από την Ελλάδα, και διαθέτει μια ισχυρή φορολογική διοίκηση, δεν γίναμε αποδέκτες καμιάς αντίδρασης. Τώρα έγινε όμως η αρχή μιας συνεργασίας και μπορούν να ακολουθήσουν και άλλα βήματα».

Επίσης, σε άλλη ερώτηση, αν είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είπε ότι «είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Διότι αν θέλει η κυβέρνηση της Αθήνας να προχωρήσει με συνέπεια, χρειάζεται λειτουργικές δομές».

Ωστόσο δήλωσε διατεθειμένος να συνεισφέρει «στο να δημιουργηθούν αυτές οι δομές ή να ενισχυθούν. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να ξαναβρεθούμε με τους Έλληνες», κατέληξε.


Προϊστορία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εξήγησε ότι το κρατίδιο έχει μεγάλη προϊστορία της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, καθώς αγόρασε εδώ και πάνω από 5 χρόνια τα δεδομένα πιθανών φοροφυγάδων, κυρίως από την Ελβετία αλλά και από άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν.

Μέσω αυτών «μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε εκ των υστέρων για το κράτος, για το κοινωνικό σύνολο, ένα σοβαρό μέρος μη καταβληθέντων φόρων», τα οποία φτάνουν σε σύνολο πρόσθετα έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά τη λίστα που ήρθε στην Ελλάδα, είπε πως πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα, διότι δεν είναι όλοι όσοι περιέχονται στα δεδομένα παράνομοι.

«Υπάρχουν και νόμιμοι λογαριασμοί στην Ελβετία», λέει, αλλά δεδομένων των μάλλον υψηλών τελών τήρησης λογαριασμού και των χαμηλών επιτοκίων στις ελβετικές τράπεζες «δεν είναι εσφαλμένη η υποψία, ότι εδώ πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης παραβίαση των φορολογικών νόμων». 




Ήτανε στραβό το... κλίμα

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες συνέρχεται από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της διαρκώς επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής.

Η Διάσκεψη του Παρισιού, που αποτελεί συνέχεια άλλων παρόμοιων παγκόσμιων διασκέψεων (από το ιστορικό Earth Summit του Ρίο το 1992 ώς το Ρίο+20 το 2012), αναμένεται να προσελκύσει υψηλού επιπέδου κυβερνητικές αντιπροσωπείες από το σύνολο σχεδόν των χωρών του κόσμου, αλλά και πολλές αντιπροσωπείες μη κυβερνητικών κοινωνικών οργανώσεων, των οποίων η προσέλευση ελπίζουμε να μην επηρεαστεί δυσμενώς από το πρόσφατο πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα.

Εδώ και δεκαετίες το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος έχει έρθει στο κέντρο της προσοχής της παγκόσμιας κοινότητας, ενώ παράλληλα έχει πυροδοτήσει και μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις. Από τα σπλάχνα του πολύμορφου οικολογικού κινήματος ξεπήδησε και μια νέα πολιτική οικογένεια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τα Πράσινα κόμματα (Green Parties), με αυξανόμενη επιρροή στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής υφίστανται τόσο οι αναπτυσσόμενες όσο και οι οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Για παράδειγμα, μεγάλη φυσική καταστροφή, που αποδόθηκε στην κλιματική αλλαγή, υπέστη τον Σεπτέμβριο του 2005 η πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα του κόσμου, οι ΗΠΑ, από την επιδρομή του τυφώνα Κατρίνα. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι οι φυσικές καταστροφές δεν είναι «θεομηνίες» (δηλαδή οργή Θεού), αλλά έργο ανθρώπων, διότι συνδέονται με το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης που αναπαράγει και διευρύνει τις ανισότητες.

Επισημαίνεται ότι και ο ελληνικός λαός έχει ζήσει ουκ ολίγες φορές τις λεγόμενες φυσικές καταστροφές, που τις έχουν υποστεί κυρίως κοινωνικά αδύναμες ομάδες. Εξόφθαλμη η ταξική διάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής. Συνεπώς, η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία καθώς και οι αντιπρόσωποι της Ελλάδας στο κοινωνικό επίπεδο έχουν πολλά να πουν για τις συνέπειες στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή.

Θα ήταν χρήσιμο, λοιπόν, αν της Διάσκεψης είχε προηγηθεί δημόσιος διάλογος στη χώρα μας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ώστε να είχαν αντληθεί ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στο σημαντικότατο παγκόσμιο φόρουμ. Για παράδειγμα θα μπορούσε η Ελλάδα επισήμως να καταθέσει στο Παρίσι την ιδέα εκπόνησης ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη, ως αποτέλεσμα βαλκανικής συνεργασίας, σε διακυβερνητικό και μη κυβερνητικό επίπεδο.

Επίσης, σαφέστατο έχει καταστεί τις τελευταίες δεκαετίες ότι οι καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές χώρες, ισχυρές και αδύναμες, αλλά απαιτούν την οικοδόμηση της παγκόσμιας συνεργασίας και αλληλεγγύης και την ευθεία σύγκρουση των λαών με τη σημερινή άδικη, άνιση, αντιδημοκρατική και άκρως εκμεταλλευτική παγκόσμια τάξη.

Πρόκειται, λοιπόν, για πρόβλημα πλανητικών διαστάσεων και αντίστοιχες πρέπει να είναι οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή του. Από την άποψη αυτή, απαιτείται η ίδρυση ενός παγκόσμιου οργανισμού περιβάλλοντος, διότι, όπως έλεγε ο αείμνηστος σύντροφός μας Μιχάλης Παπαγιαννάκης, «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και όχι Παγκόσμιος Οργανισμός Περιβάλλοντος στις σημερινές συνθήκες».

Θα πρόσθετα ότι δεν είναι δυνατόν για το σημερινό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), το οποίο διατηρεί και το Mediterranean Action Plan, δηλαδή το Σχέδιο Δράσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Μεσογείου, να διατίθενται ελάχιστοι οικονομικοί πόροι την ώρα που στον «μινώταυρο» των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών θυσιάζονται κατά μέσον όρο 4,6 δισ. δολάρια την ημέρα, με πρωταθλήτρια την «μόνη υπερδύναμη».

Καταλήγω με την υπενθύμιση ότι ορισμένες δυνάμεις στον χώρο της πολιτικής οικολογίας δηλώνουν «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά». Ωστόσο, η οικολογία και η προστασία του περιβάλλοντος δεν υπηρετείται με τις κυρίαρχες πολιτικές αλλά με την ευθεία σύγκρουση μαζί τους. Γι' αυτό και η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά έχει ενσωματώσει την οικολογία ως συστατικό της ταυτότητάς της. Γι' αυτό και ένα από τα συνθήματά μας, μετά τις φονικές πυρκαγιές στον Νομό Ηλείας το 2007, ήταν «οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη». Ήτανε στραβό το... κλίμα, το 'φαγαν και τα υπερκέρδη του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. 

Τού Πάνου Τριγάζη από τήν Αυγή 


 

Ας φοράμε κι αλεξίπτωτο

Αμέσως μετά το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, ο προσωρινός της Ν.Δ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι η πρωτοβουλία Τσίπρα για συμβούλιο των αρχηγών δείχνει «την αδυναμία του να κυβερνήσει και να τηρήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις του». Συμπλήρωσε ότι θα πάει βέβαια στη σύσκεψη, αλλά δεν θα συναινέσει στα τερτίπια -έτσι ακριβώς- του Τσίπρα.

Η Φώφη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ, θα πάει στο συμβούλιο, αλλά τον αγρίεψε στο τηλέφωνο τον Τσίπρα. Έριξε και τα "τιτιβίσματά" της ότι δεν θα συναινέσει σε «παρωδία διαλόγου». Και ο Σταύρος θα πάει στο συμβούλιο, αλλά δήλωσε επιφυλακτικός, αμφισβήτησε την ειλικρίνεια του Τσίπρα, πρόλαβε και να τον χαρακτηρίσει, πριν από το τηλεφώνημα, δημαγωγό.

Ο Βορίδης δήλωσε ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί, να αναλάβει ο Σαμαράς και να συνεχίσει το έργο της η Ν.Δ. Η Ντόρα δεν έχει πρόβλημα να παραμείνει ο Τσίπρας, αλλά αφού ζητήσει συγγνώμη από τον λαό. Ο Κουτσούμπας απάντησε ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Και ο Λεβέντης δήλωσε ότι θα πάει χωρίς να βρίσει. Αυτή κι αν είναι είδηση.

Η Γεροβασίλη χαρακτήρισε από τη μεριά της κυβέρνησης απολύτως δευτερεύουσας σημασίας τις όποιες κριτικές και αντιδράσεις. Το θετικό είναι ότι θα γίνει η σύσκεψη είπε. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα συμβάλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν» πρόσθεσε.

Για να σας πω την αμαρτία μου, εγώ δεν είμαι βέβαιος. Κι αν στο Μαξίμου όντως πιστεύουν ότι αυτοί οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν οποιαδήποτε διάθεση να συμβάλουν σε οτιδήποτε, πέραν της φθοράς της κυβέρνησης, τότε δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα. Η οποία λέει ότι όλος ο θίασος Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, έχει έναν διακαή πόθο: Να τους ξεφορτωθεί!

Αν δεν δείξουν κάποια σοβαρότητα μπροστά σε τόσο σοβαρά ζητήματα, θα εκτεθούν μπορείς να πεις. Θα εκτεθούν! Ο Βορίδης, η Ντόρα, ο Πλακιωτάκης, ο Κυριάκος, η Φώφη, ο Σταύρος. Πόσο δηλαδή ακόμα να εκτεθούν; Πόσες βόμβες να ρίξουν στην οικονομία; Πόσους λάκκους να σκάψουν στην κοινωνία; Πόση κινδυνολογία να επιστρατεύσουν; Και πόσα κοσμητικά επίθετα;

Τέλος πάντων. Μακάρι να άρχιζε ένας διάλογος ουσίας. Μια αντιπαράθεση ουσίας. Ας είμαστε προσγειωμένοι όμως. Ή, αν μας γοητεύουν οι συναινετικές πτήσεις, ας φοράμε καλού - κακού κι αλεξίπτωτο... 

Τού Θανάση  Καρτερού από τήν Αυγή



Ποιος φοβάται το διάλογο;

Τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων της πολιτικής συγκυρίας θέτει η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν όχι μόνο επί κρίσιμων ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και επί ζητημάτων στρατηγικής σημασίας για τα κόμματα, όπως η γενικότερη θέση τους στο πολιτικό σύστημα.

Το ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια επαίρεται για την "εθνική" στάση του, δείχνει ιδιαίτερο εκνευρισμό και διά της προέδρου του Φ. Γεννηματά επιλέγει την α λα καρτ συμμετοχή, δηλαδή την ταλάντευση μεταξύ "ευθύνης" και δομικής αντιπολίτευσης. Επιφυλακτική και αμήχανη είναι η στάση των κ. Πλακιωτάκη (Ν.Δ.) και Θεοδωράκη (Ποτάμι), ενώ ο Β. Λεβέντης στήνει "γέφυρες" και τις γκρεμίζει πάραυτα.

* Κυβέρνηση για ασφαλιστικό: "Όχι μείωση συντάξεων" η εθνική κόκκινη γραμμή

* Το ασφαλιστικό ξυπνάει εφιάλτες στο ΠΑΣΟΚ. Αμφιταλαντεύσεις σε Ν.Δ., Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων 

Από τήν Αυγή 


 

Το ασφαλιστικό και οι... αλεξιπτωτιστές

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά διαφώνησε δημοσίως πριν από τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών σήμερα στο προεδρικό μέγαρο. Δεν δέχεται, όπως διεμήνυσε, να γίνει συζήτηση για το ασφαλιστικό. Υποθέτουμε πως κάποιοι συμβουλάτορες την ενημέρωσαν πως, αν δεχτεί να το συζητήσει, τότε θα χρεωθεί και μέρος των ευθυνών για ό,τι τελικά προκύψει σε ένα από τα πλέον ακανθώδη θέματα της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον τα είκοσι τελευταία χρόνια.

Ένα θέμα που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και όσες επιχείρησαν να το αντιμετωπίσουν, υποχρεώθηκαν για εκλογικούς λόγους να το κρύψουν κάτω από το χαλί. Ο τελευταίος στον οποίο μπορούν να χρεώσουν ευθύνες για ό,τι τελικά συμβεί είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός δεν έχει μπροστά του τρεις εκδοχές, την καλή, τη μέτρια και την κακή, και επειδή είναι κακός επιλέγει τη χειρότερη για τους συνταξιούχους. Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του σχεδόν σε όλα τα ζητήματα της δημόσιας οικονομίας μόνο κακά σενάρια και αγωνίζεται για να αποφευχθεί το χειρότερο. Η κ. Γεννηματά δεν έπεσε με αλεξίπτωτο στον τόπο πριν λίγες μέρες. Ήταν εδώ και συμμετείχε στο κόμμα που εξαπάτησε εν ψυχρώ διά του Ευάγγελου Βενιζέλου εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Εξαπάτησε τα ασφαλιστικά ταμεία κουρεύοντας τα αποθεματικά τους, ενώ, χωρίς να ανακοινώνεται, οι συντάξεις περικόπτονταν συνεχώς και σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις άγγιξαν και το 50%. Εξαπάτησε επίσης τους Έλληνες κατόχους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου παίζοντας θέατρο έως την ύστατη στιγμή πως δεν υπάρχει περίπτωση να κουρευτούν τα συγκεκριμένα ομόλογα, διότι το ποσό είναι μικρό και δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.

Δεν εκτόξευσαν την ανεργία και δεν περιόρισαν εξ αυτού του λόγου τις ασφαλιστικές καταβολές ο Αλ. Τσίπρας και η πολιτική του. Όταν όλοι, λοιπόν, μηδέ της κ. Γεννηματά εξαιρουμένης, υποχρεούνται όχι φυσικά να συμφωνήσουν με τον πρωθυπουργό και τις προτάσεις του, αλλά να καταθέσουν τις δικές τους, τις οποίες θεωρούν καλύτερες, τι έχουν να φοβηθούν από μια κατ' αρχήν συζήτηση ενός από τα πλέον καυτά και δύσκολα θέματα της κοινωνίας;

Όσοι επιθυμούν ή θεωρούν πως κάθε άρνηση να συζητηθεί σε αυτό το επίπεδο το θέμα τούς απαλλάσσει από τις βαρύτατες ευθύνες τους έχουν σίγουρα υποτιμήσει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και την εμπιστοσύνη με την οποία αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. 

Τό κύριο άρθρο τής Αυγής