Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Τα... θραύσματα στην Ελλάδα


Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δημιουργούν ιδιαίτερα δεδομένα, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά στην παγκόσμια σκηνή, στην Ευρώπη και βέβαια στην Ελλάδα.

Η χρονική συγκυρία που αυτές πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνει μια σειρά από παράγοντες: στη Συρία οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται αμείωτες, οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών παρακολουθούν το «Ισλαμικό κράτος» να επεκτείνει τις δολοφονικές δραστηριότητές του σε άλλες χώρες, όπως τον Λίβανο, ενώ οι ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη συνδέουν την αυξημένη προσφυγική ροή με την πολύνεκρη τραγωδία στο Παρίσι.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις είναι κρίσιμες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από αίτημα της Γαλλίας, συγκαλεί για την Παρασκευή το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει, με τη συμμετοχή του Νίκου Κοτζιά, το αντίστοιχο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την κατάσταση στη Συρία, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες συνομιλίες στη Βιέννη.

Πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, το G20 αναλύει στη σύνοδό του στην Τουρκία το θέμα της Συρίας και της προσφυγικής κρίσης ώστε να διαμορφώσει τις τελικές αποφάσεις.

Το γεγονός ότι οι διεργασίες αφορούν την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σημαίνει ότι επιβάλλεται η ελληνική ηγεσία να προετοιμαστεί και να συμβάλει στα κάθε λογής «μέτωπα».

Ούτως ή άλλως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, αναμένεται να έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη σειρά επαφών στο περιθώριο των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, με «γεμάτη» την ατζέντα.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τις διεργασίες, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και οι συναντήσεις του με Ερντογάν και Νταβούτογλου την Τετάρτη θα εστιαστούν πλέον περισσότερο στα ζητήματα του προσφυγικού και του πολέμου στη Συρία.

Πέραν αυτών, όμως, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά «προσκλήσεις» που θα εκπορεύονται από πλείστες πλευρές.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ικανοποίηση δηλώσεις όπως του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ότι δεν πρέπει να συγχέονται το προσφυγικό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Τα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια εκτιμούν έτσι ότι δεν θα λάβουν ιδιαίτερη έκταση οι συζητήσεις περί αύξησης της πίεσης στην Ελλάδα για φύλαξη των συνόρων της ή κοινές περιπολίες με την Τουρκία, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, επισήμανε ότι οι ενέργειες των ελληνικών αρχών γίνονται με πλήρη σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Στο Μαξίμου θεωρούν, μάλιστα, ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία και οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών δεν θα επιτρέψουν να ανοίξουν ζητήματα τέτοιας φύσης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η συζήτηση να «διολισθήσει» σε επικίνδυνα πεδία.

Αντίθετα οι Βρυξέλλες εκτιμάται ότι θα αρκεστούν στην αναγκαία ενίσχυση δομών που αφορούν τους εσωτερικούς ελέγχους, όπως η Γιούροπολ και η υπηρεσία δακτυλοσκόπησης (Eurodac).

Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης επιχειρήσεων στη Συρία, ζήτημα το οποίο περιπλέκει την όλη κατάσταση.

Η συζήτηση στο επίπεδο των διεθνών συζητήσεων έχει τόσο πολλές παραμέτρους που αναγκάζει την ελληνική ηγεσία να τηρεί στάση αναμονής και υπεράσπισης αρχών.

Η θέση της κυβέρνησης ενάντια στον τζιχαντισμό παραμένει σταθερή, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία και οι συνθήκες μιας πιθανής επέμβασης διαφέρουν σε σχέση με παλαιότερες επιδιώξεις της Δύσης.

Επίσης παραμένει ακόμα υπό εξέταση το εάν θα γίνουν επιχειρήσεις, η μορφή που θα έχουν και οι «φορείς» της, δημιουργώντας ασαφή δεδομένα για τη στάση της Αθήνας. 

 Τού Νίκου Σβέρκου από τήν Εφημερίδα τών Συντακτών



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου