Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

«Η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή»

Η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, δείχνει το ενδιαφέρον της για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υποστηρίζει ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η κυβέρνησή του έχει την πρόθεση να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση, μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας, της λίστας με τους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ε.Ε. και η πολιτική άποψή του είναι ότι «η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη».

Σημειώνει, ωστόσο, ότι δύσκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει στη Γερμανία την άποψη ότι η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, δεδομένης της υπάρχουσας φοροδιαφυγής, που μετρά δισεκατομμύρια ευρώ.

Τονίζει πάντως πως αν ο ίδιος μπορεί να συνεσφέρει «στο να κάνει σαφές η Ελλάδα ότι προτίθεται να αρπάξει από το γιακά όσους μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρους, τότε αυτό τελικά θα βοηθήσει και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».


«Δεν υπήρχε απήχηση από την προηγούμενη κυβέρνηση»

Ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς αναφέρει, επίσης, ότι είχε απευθύνει για πρώτη φορά πρόταση για συνεργασία και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, αλλά «δεν είχε βρει καμιά απήχηση».

«Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση» και από τότε υπήρξαν και άλλες επαφές.

Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι καταλογίζεται στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τόνισε πως «το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία της επεδίωξαν να πάρουν τα δεδομένα λέει το αντίθετο».


Τρία χρόνια συνομιλίες με τις αρχές

Σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, οι συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές ξεκίνησαν πριν από 3 χρόνια. Όταν ρωτήθηκε γιατί μόνο στις αρχές της φετινής χρονιάς επετεύχθη πρόοδος, απάντησε ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει τα κίνητρα.

Ωστόσο σημειώνει ότι ενώ η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία «είναι το μεγαλύτερο κρατίδιο στη Γερμανία, με περισσότερους κατοίκους από την Ελλάδα, και διαθέτει μια ισχυρή φορολογική διοίκηση, δεν γίναμε αποδέκτες καμιάς αντίδρασης. Τώρα έγινε όμως η αρχή μιας συνεργασίας και μπορούν να ακολουθήσουν και άλλα βήματα».

Επίσης, σε άλλη ερώτηση, αν είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είπε ότι «είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Διότι αν θέλει η κυβέρνηση της Αθήνας να προχωρήσει με συνέπεια, χρειάζεται λειτουργικές δομές».

Ωστόσο δήλωσε διατεθειμένος να συνεισφέρει «στο να δημιουργηθούν αυτές οι δομές ή να ενισχυθούν. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να ξαναβρεθούμε με τους Έλληνες», κατέληξε.


Προϊστορία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εξήγησε ότι το κρατίδιο έχει μεγάλη προϊστορία της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, καθώς αγόρασε εδώ και πάνω από 5 χρόνια τα δεδομένα πιθανών φοροφυγάδων, κυρίως από την Ελβετία αλλά και από άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν.

Μέσω αυτών «μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε εκ των υστέρων για το κράτος, για το κοινωνικό σύνολο, ένα σοβαρό μέρος μη καταβληθέντων φόρων», τα οποία φτάνουν σε σύνολο πρόσθετα έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά τη λίστα που ήρθε στην Ελλάδα, είπε πως πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα, διότι δεν είναι όλοι όσοι περιέχονται στα δεδομένα παράνομοι.

«Υπάρχουν και νόμιμοι λογαριασμοί στην Ελβετία», λέει, αλλά δεδομένων των μάλλον υψηλών τελών τήρησης λογαριασμού και των χαμηλών επιτοκίων στις ελβετικές τράπεζες «δεν είναι εσφαλμένη η υποψία, ότι εδώ πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης παραβίαση των φορολογικών νόμων». 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου