Για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου αξιολόγησης από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ), τα αποτελέσματα της έρευνας πάνω στα γερμανικά αρχεία της Κατοχής που αφορούν την Ελλάδα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΥΠΕΘΑ στον κύκλο των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Η Αθήνα ελεύθερη» για την 71η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Ταφύλλης υποστήριξε πως η εκδήλωση συμβολίζει «την ενίσχυση των δεσμών των Ενόπλων Δυνάμεων με την ελληνική κοινωνία μέσα από κοινές δράσεις» και είναι μια «γέφυρα στο χθες». Κλείνοντας, αφού αναφέρθηκε στην Κατοχή αλλά και την Αντίσταση, είπε: «Η ιστορική μνήμη είναι πατριωτικό καθήκον».
Μιλώντας για τα αρχεία ο ΑΝΥΕΘΑ ο Δημήτρης Βίτσας είπε πως «τα αρχεία αυτά είναι το νήμα που μας συνδέει με το τότε με τρόπο άμεσο» και άνοιξε το θέμα των γερμανικών οφειλών.
Ο ΑΝΥΕΘΑ επικαιροποίησε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας πως το κατοχικό δάνειο, οι καταστροφές και οι λεηλασίες, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές «είναι ακόμα ανοιχτά κεφάλαια όχι της Ιστορίας, γιατί η Ιστορία έχει απαντήσει, είναι ανοιχτοί λογαριασμοί».
Οι γερμανικές οφειλές δεν συμψηφίζονται με τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας, ξεκαθάρισε. «Η κυβέρνησή μας για πρώτη φορά έβαλε το θέμα στο τραπέζι με τόσο σαφή τρόπο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έθεσε ανοιχτά και δημόσια στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς τους Έλληνες αποτελεί ένα αυτοτελές θέμα και σε καμία περίπτωση δεν συμψηφίζεται -ούτε ποτέ ζητήσαμε κάτι τέτοιο- με τρέχοντα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας μας» είπε και συνέχισε: «Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα που άνοιξε την ημέρα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από την Ελλάδα και συνεχίζει να υπάρχει. Στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή».
Για τη Γερμανία είπε πως «η μη αποδοχή από τη γερμανική πλευρά της οικονομικής διάστασης του ζητήματος ακυρώνει και την όποια ηθική αποκατάσταση επιχειρείται κατά καιρούς από Γερμανούς αξιωματούχους. Η δικαίωση των ελληνικών διεκδικήσεων αποσκοπεί στο να κλείσει μια πληγή και να προχωρήσουμε μπροστά. Για μια Ευρώπη του μέλλοντος, που γνωρίζει την Ιστορία της και διδάσκεται από αυτή. Γιατί μια Ευρώπη που αγνοεί τις μελανές σελίδες της Ιστορίας της είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να τις ξαναζήσει».
Μεταξύ άλλων, ο Δ. Βίτσας ευχαρίστησε τη ΔΙΣ και τον τέως ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχο που είχε αγκαλιάσει με θέρμη την προσπάθεια της ΔΙΣ.
Τον λόγο πήρε η Βασιλική Λάζου, δρ Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της τριμελούς επιστημονικής επιτροπής εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη», και παρουσίασε το πλαίσιο των εκδηλώσεων.
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Οι σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς» του Τάκη Σακελλαρίου, που στηρίζεται σε αρχειακό υλικό της ΕΡΤ, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των γερμανικών αρχείων της Κατοχής. Ο διευθυντής της ΔΙΣ, ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας παρουσίασε τη μεθοδολογία της έρευνας και τις επιδιώξεις της.
Στη συνέχεια η διδάκτωρ Ιστορίας Έφη Πασχαλίδου αναφέρθηκε διεξοδικά στα πρώτα επιλεγμένα ευρήματα της μέχρι τώρα έρευνας που αποκαλύπτουν τη δράση των ναζί στη χώρα μας, τα αντίποινα, τα μπλόκα, τα εγκλήματα κατά ανθρώπων αλλά και οικονομικά στοιχεία της περιόδου.
Από τήν Αυγή Online
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου