Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

«Πόσο μαύρη είσαι;»


 «Δεν μπορώ να σε προσλάβω γιατί είσαι μαύρη και θα έχουν πρόβλημα οι πελάτες». Αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά ακούστηκαν, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του προγράμματος REACT της Praksis, μιας δράσης που κινείται στον τομέα των διακρίσεων και στόχο έχει την ανάδειξη της πραγματικής διάστασης του προβλήματος στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που μοιράστηκαν με το κοινό καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετανάστες, άτομα της ΛΟΑΤ κοινότητας, γυναίκες, οροθετικοί κ.ά. σε τομείς όπως η υγεία και η εργασία, με τους τελευταίους να είναι και οι κατεξοχήν χώροι όπου εντοπίζονται ρατσιστικές συμπεριφορές.

Η Μαριάννα Πελέκη, από το πρόγραμμα Employability της Praksis, έκανε λόγο για μετανάστες που απορρίπτονται λόγω χρώματος, για γυναίκες που εξαναγκάζονται σε παραίτηση λόγω εγκυμοσύνης, καθώς και για οικιακές βοηθούς που παρενοχλούνται σεξουαλικά.

«Νιγηριανή γυναίκα, που ζει έντεκα χρόνια στην Ελλάδα, με καλή γνώση της γλώσσας, έκανε τηλεφωνική συνέντευξη για τη θέση βοηθητικού προσωπικού σε εστιατόριο της Αθήνας. Κάποια στιγμή φάνηκε να έρχεται σε δύσκολη θέση και μου έδωσε το τηλέφωνο.

Ο συνομιλητής τη ρώτησε πόσο μαύρη είναι! Μου είπε ότι αποφάσισε να μην προσλάβει “ανθρώπους - κατράμι”, γιατί οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο είναι ορατοί και ο ίδιος μπορεί να μην είναι ρατσιστής αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τα μυαλά των ανθρώπων».

Η Μ. Πελέκη αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση Ελληνίδας βρεφονηπιαγωγού, η οποία την ίδια περίοδο που βρήκε δουλειά σε έναν ιδιωτικό σταθμό έμεινε έγκυος, γεγονός που ο εργοδότης θεώρησε προσχεδιασμένη ενέργεια, με αποτέλεσμα να δυσχεράνει τις συνθήκες εργασίας της και να την εξαναγκάσει σε παραίτηση, καθώς και στην περίπτωση μίας ακόμη μετανάστριας εργαζόμενης που απορρίφθηκε από εποχική εργασία σε κατασκήνωση καθώς θα έπρεπε να μοιραστεί τον ίδιο χώρο με μια λευκή εργαζόμενη και «δεν θα ταίριαζαν οι μυρωδιές τους».

«Μουσουλμάνα πρόσφυγας νοσηλεύτηκε για δύο μήνες σε δημόσιο νοσοκομείο. Μία νοσοκόμα την έβριζε και την ταλαιπωρούσε σωματικά» διηγείται η Αντισαλέμ Αμπέμπε, από την Ενωση Αφρικανών Γυναικών, που μετέφερε την εμπειρία της τόσο από εργασιακούς χώρους όσο και από τον χώρο της υγείας. «Δεν αρκεί μόνο η καταγραφή των περιστατικών. Πρέπει να γίνει κάτι σε επίπεδο κοινωνίας».

Παρόμοιες διακρίσεις αντιμετωπίζουν και τα τρανς άτομα στην υγεία, την εργασία και την πρόνοια.

«Πολλοί εργαζόμενοι είναι αγενείς και προκατειλημμένοι. Ενα ακόμη πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων τρανς καθώς είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να ωθούνται στη σεξουαλική εργασία για να βγάλουν τα προς το ζην», ανέφερε η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, ενώ ο Μαχμούτ Αμπντελρασούλ, από τη ΜΚΟ Almasar, είπε ότι η ρίζα των διακρίσεων είναι ο ίδιος ο λόγος μίσους. «Οταν ο λόγος γίνει πράξη, θα είναι ήδη αργά».



Οι χρηματοδότες

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της οργάνωσης, Τζανέτος Αντύπας, ο πρέσβης της Νορβηγίας, καθότι το πρόγραμμα -που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016- χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», που εντάσσεται στον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που είναι ο διαχειριστής των επιχορηγήσεων, όπως και ο πρόεδρος της ΜΚΟ Civis Plus, Δημήτρης Αντωνιάδης.

Στο διάστημα της τετράμηνης δράσης του προγράμματος, 632 περιπτώσεις έχουν υποστηριχθεί νομικά, έχουν πραγματοποιηθεί 704 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, έχουν ολοκληρωθεί τρεις δράσεις νομικής αρωγής, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 71 τηλεφωνικές ενημερώσεις.

Για την καταγγελία περιστατικών διακρίσεων λειτουργούν δύο τηλεφωνικές γραμμές, καθώς και τρία Γραφεία Ενημέρωσης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.


Από τήν Αυγή Online
Για περισσότερες πληροφορίες: ReactGr 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου