Μετά τα χωρίς τελειωμό τραγικά ναυάγια με τα τόσα θύματα το σύνθημα, δικαιολογημένα, αποκτά ιδιαίτερη απήχηση. Το εκφέρουν οι ψαράδες που σώζουν τα « μωρέλια». Οι διασώστες και οι λιμενικοί που μαζί με τους ζωντανούς ανασύρουν πτώματα. Οι εθελοντές που βιώνουν ανείπωτες στιγμές. Οι χιλιάδες αλληλέγγυοι πολίτες που μπροστά στο θέαμα των υπερφορτωμένων φουσκωτών μιας χρήσης και των σαπιοκάραβων να σκαμπανεβάζουν στα 8 μποφόρ, πιάνεται η ψυχή τους. Το «να πέσει ο φράχτης» είναι κραυγή στα όρια της απελπισίας, με μεγάλη συμβολική αξία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαρχής ενάντια στην κατασκευή του φράχτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον καταδίκασε απερίφραστα και κατηγορηματικά. Δεν έκαναν το ίδιο ορισμένοι επιφανείς εκπρόσωποι της συντηρητικής παράταξης στο Αιγαίο, που τώρα συντάσσονται με το αίτημα, παρότι από τότε ήταν προφανέστατο ότι το προσφυγικό ρεύμα θα στρέφονταν προς τα νησιά. «Ο φράχτης του Έβρου φτιάχτηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες», ισχυρίζονται. Ήταν οι συνθήκες των αποτροπών και των βίαιων επαναπροωθήσεων. Των συνεχών συλλήψεων και των κέντρων κράτησης επ' αόριστον. Των κάτεργων τύπου Παγανής και Αμυγδαλέζας. Των επιχειρήσεων σκούπα, των προπηλακισμών και της κρατικής βίας. Του ελεύθερου πεδίου δράσης για τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής. Ήταν το απεχθές ξενοφοβικό πρόσωπο της χώρας στο οποίο έβαλε τέλος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Να πέσει ο φράχτης» σημαίνει - χώρια από τους πνιγμούς στο ποτάμι- ότι σε δέκα μέρες μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες θα κατακλύσουν τη βόρεια Ελλάδα κινούμενοι ανεξέλεγκτα σε χωριά και πόλεις –μια νέα άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή για τους ίδιους, μια χαοτική κατάσταση για τους κατοίκους, προβλήματα δημόσιας τάξης μη διαχειρίσημα, ένα πρόσφορο πεδίο βολής για τους ακροβολιστές της Χρυσής Αυγής. Σημαίνει πανευρωπαϊκό πανικό, πιθανότατα κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια, αποκλεισμό των πάντων, πλήρη απομόνωση της χώρας. Καμιά υπεύθυνη κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα τέτοιας επιλογής. Η ελληνική κοινωνία χρειάστηκε πάνω από είκοσι χρόνια για να ξεπεράσει το σοκ του ανοίγματος των αλβανικών συνόρων από τον τότε υπουργό εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά για χάρη των βορειοηπειρωτών ελλήνων, αλλά στην πράξη για κάθε αλβανό πολίτη. Έχουμε ξεχάσει τον αντιαλβανικό ρατσισμό, την εισαγωγή της καθημερνής βίας στη ζωή του τόπου, το ανθρωποκυνηγητό στις πόλεις και τα βουνά.
Έγραφα προ ημερών στην Αυγή: «Αυτό που συμβαίνει καθημερινά, έστω ατελώς, στην Ειδομένη -η διέλευση μερικών χιλιάδων από την ελληνική στην πρώην γιουγκοσλαβική επικράτεια- θα μπορούσε να γίνεται με μέτρο, τάξη και ευπρέπεια στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας: ο ασφαλής ευρωπαϊκός διάδρομος. Με ένα κέντρο ταυτοποίησης στον Έβρο (αντί πέντε στα νησιά), με παροχή πρώτης βοήθειας και κατευθείαν τρένο για την Ειδομένη. Αμέσως θα κατέρρεαν τα δίκτυα διακίνησης στη θάλασσα, θα σώζονταν ζωές….» Αυτό προϋποθέτει συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας . Καμιά λογική Τουρκία δεν θα δέχονταν στα σύνορα της με την Ελλάδα μια ασύντακτη συσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων, εν αναμονή εξόδου. Συμφωνία που θα προβλέπει την ίδρυση κέντρων ταυτοποίησης με προορισμό την Ευρώπη στα ανατολικά εδάφη της, όπου και η κύρια μάζα των προσφύγων. Διαπραγμάτευση τώρα, με καταλύτη την ελληνική κυβέρνηση και έσχατη ευρωπαϊκή επιλογή, τη γέφυρα στον Έβρο.
Είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή: «Στις ακτές του Αιγαίου μαζί με τους νεκρούς ξεβράζεται ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός… Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το δράμα». Της Ευρώπης συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας.
Στο μεταξύ εμείς, στην εναγώνια αναμονή μας για το προσφυγικό αύριο, στην κατηγορηματική μας άρνηση να αποδεχτούμε έστω και έναν επιπλέον πνιγμό στο Αιγαίο, αισθανόμαστε περήφανοι για τον πρωθυπουργό, την Χριστοδουλοπούλου, τον Μουζάλα, πρωτοπόρους των ανθρωπιστικών αξιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που δίνουν ειλικρινή μάχη μαζί με όλους τους αλληλέγγυους πολίτες, πρώτοι υπεύθυνοι μεταξύ ίσων. Αυτή η πολιτική στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Μαζί τους μπορούμε βάσιμα να περιμένουμε το καλύτερο δυνατό, ακόμα και όταν οι αφελέστεροι εξ ημών ονειρευόμαστε έναν «όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο» και εγκαλούμε για την απουσία του τη σημερινή κυβέρνηση.
Από τήν Αυγή Online
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου