Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Η ακροδεξιά διολίσθηση τρόμαξε και δίχασε τη Ν.Δ.


Διχασμό κορυφής προκάλεσε στη Ν.Δ. η ακροδεξιά διολίσθηση του κόμματος με αφορμή τον προπηλακισμό του βουλευτή του κόμματος Γ. Κουμουτσάκου, με αποτέλεσμα ο Ευ. Μεϊμαράκης να "μαζέψει" τα περί "ηθικού αυτουργού" που ισχυριζόταν για τον Ν. Φίλη και να μετατρέψει την... παραλίγο πρόταση μομφής σε επίκαιρη ερώτηση. Οι αντιρρήσεις, εξάλλου, που διατυπώθηκαν για τη βουτιά της Ν.Δ. στην ακροδεξιά ατζέντα, αλλά και για την αναβίωση της θεωρίας των "δύο άκρων", οδήγησε στη μερική αναδίπλωση του κόμματος.

Εξάλλου, την αναδίπλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σηματοδότησε ήδη από χθες το μεσημέρι ο ίδιος ο προπηλακισθείς Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος, κατά την δήλωσή του, αφού κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων, δεν επανέλαβε τον χαρακτηρισμό του Ν. Φίλη ως "ηθικού αυτουργού", αλλά επικέντρωσε την κριτική του προς την κυβέρνηση στην ανάγκη να συλληφθούν οι δράστες. Επίσης, άφησε εντός του κάδρου του προπηλακισμού μόνο τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, αποφεύγοντας να επικαλεστεί την θεωρία των δύο άκρων. "Ζήτησα τον εντοπισμό και την άμεση σύλληψη των, γνωστών άλλωστε στο πανελλήνιο, δραστών της χθεσινής άνανδρης φασιστικής επίθεσης. Καθώς και των εμπνευστών και παρακινητών της. Των πολιτικών - πνευματικών τους γονέων. Η Χρυσή Αυγή και εκείνοι που την εκπροσωπούν εκφράζουν τον σκοταδισμό, τη βία, τον τραμπουκισμό", επισήμανε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τη νεοναζική οργάνωση πως "γρονθοκοπεί την ελευθερία για να σκοτώσει τη Δημοκρατία". "Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, πρέπει έμπρακτα να προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και των εκπροσώπων τους. Τώρα καλείται να το αποδείξει με πράξεις και όχι με ωραία λόγια. Η άμεση σύλληψη των δραστών είναι ζήτημα τιμής για τη Δημοκρατία", κατέληξε ο βουλευτής της Ν.Δ.



Εντός συνταγματικού τόξου με... το ένα πόδι

Παράλληλα, και η Συγγρού επέλεξε να "μαζέψει" εν μέρει τη θεωρία νομιμοποίησης της βίας των ναζί, αφού χθες συνέχισε μεν την πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση, όχι όμως επί των απόψεων του υπουργού Παιδείας, αλλά επί της καθυστέρησης στη σύλληψη των δραστών. "Καλούμε τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό κ. Τόσκα να μην προστατεύουν και να μην καλύπτουν άλλο τους τραμπούκους και τα φασιστοειδή. Ας καταλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι είναι άμεσα υπόλογος για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη σύλληψη των δραστών, η ταυτότητα των οποίων είναι γνωστή από την πρώτη στιγμή, όπως ο ίδιος έχει επισήμως δηλώσει. Ας αφήσει τα λόγια και ας απολογηθεί για την ανεπάρκεια των μέτρων περιφρούρησης της χθεσινής συγκέντρωσης των Ποντίων, που έδωσε τη δυνατότητα σε ακραία στοιχεία να επιτεθούν σε μέλος του Κοινοβουλίου", τόνιζε η αξιωματική αντιπολίτευση σε δελτίο Τύπου, ενώ απέφυγε να επαναλάβει τα περί "ηθικού αυτουργού". Μάλιστα, καταφερόμενη σε βάρος της κυβέρνησης, την κατηγόρησε για "πολιτική αθλιότητα" και για... διαστρέβλωση των θέσεών της, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την αρχική δήλωση το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.



Αποστάσεις κορυφαίων από τη στοχοποίηση Φίλη

Σημειωτέον ότι στην αναδίπλωση της Ν.Δ. οδήγησαν και οι αποστάσεις που κράτησαν δύο από τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους, αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος, από τις κατηγορίες Μεϊμαράκη κατά Φίλη περί "ηθικού αυτουργού". Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας καταδίκασαν τον προπηλακισμό, τον χαρακτήρισαν "εχθρική ενέργεια για την Δημοκρατία" και αξίωσαν την άμεση σύλληψη των δραστών, αποφεύγοντας να μπλέξουν στο κάδρο της υπόθεσης τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση ή τον υπουργό Παιδείας. "Δε θα έλεγα εύκολα κάτι τέτοιο", είπε χθες στον ρ/σ "Αθήνα 9,84" και ο Ν. Δένδιας, ερωτηθείς αν συμμερίζεται τις κατηγορίες Μεϊμαράκη περί "ηθικού αυτουργού" κατά του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, ενώ να υιοθετήσει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό απέφυγε και ο βουλευτής Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, σε συνεντεύξεις του στους ρ/σ Βήμα και Real. Τη διαφωνία της με αυτή τη "γραμμή" δηλώνει, μέσω συνομιλητών της, και η Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και σειρά κορυφαίων στελεχών του κόμματος.



Οι αντιδράσεις άλλαξαν τη μεθόδευση

Άλλωστε, οι αντιρρήσεις πολλών για τη γραμμή Μεϊμαράκη - Βορίδη εκφράστηκαν ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, όταν στα γραφεία της Ν.Δ. στη Βουλή διεξήχθη ειδική σύσκεψη -με τον Ευ. Μεϊμαράκη σε ανοιχτή ακρόαση από τη Λαμία- σχετικά με την προαναγγελία περί κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του Ν. Φίλη. Η σύσκεψη είχε συγκληθεί προκειμένου να εξεταστεί αν συνταγματικά "στέκει" να υποβληθεί πρόταση μομφής κατά του Ν. Φίλη πριν περάσουν 6 μήνες από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι αντιρρήσεις για τη σχετική εξαγγελία Μεϊμαράκη ήταν τόσες και τέτοιες που αποφασίστηκε να μετατραπεί η πρόταση μομφής σε... επίκαιρη ερώτηση κατά του υπουργού, για την οποία ήδη από χθες το βράδυ συλλέγονταν υπογραφές. Στόχος του υπηρεσιακού προέδρου της Ν.Δ. ήταν να "δεσμεύσει", μέσω των υπογραφών, όλους τους διαφωνούντες με τη γραμμή του, ώστε να μην φανεί ότι υποχώρησε λόγω των αντιδράσεων. Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Μ. Βορίδης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Γ. Πλακιωτάκης, ο Στ. Καλαφάτης, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Κ. Τασούλας, η Σ. Βούλτεψη, ο Δ. Σταμάτης, ενώ τις απόψεις τους κατέθεσαν τηλεφωνικά οι άλλοι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης. 

Από τήν Αυγή 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου