Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία για τους πλειστηριασμούς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει πίσω στις θέσεις της σχετικά με τα όρια.
Άλλες πηγές αναδείκνυαν ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την τελική συμφωνία, το θέμα των πλειστηριασμών. Κυβερνητικοί παράγοντες διαμήνυαν πάντως ότι εάν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο δεν καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε η Αθήνα θα επιδιώξει η λύση να δοθεί σε πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο, ήτοι σε επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ομολόγους του Μέρκελ-Ολάντ.
Διαφορετική προσέγγιση
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονταν από την κυβέρνηση, οι Θεσμοί δεν συμφωνούσαν ούτε με την υποτιθέμεη τελευταία ελληνική πρόταση η οποία προβλέπει περιουσιακό κριτήριο 180.000 ευρώ. Ωστόσο η κύρια διαφωνία αφορά το ύψος του εισοδηματικού κριτηρίου με την Ελλάδα να επιμένει στις 35.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και τους δανειστές να ζητούν να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι η δυσκολία στην εξεύρεση λύσης έγκειται στη διαφορετική προσέγγιση που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών για το χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Πάντως, μετά τη σαφή τοποθέτηση από τους δανειστές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσκομίσει στο Eurogroup τουλάχιστον το πλαίσιο της λύσης για το θέμα των πλειστηριασμών, ο χρόνος είναι ασφυκτικός.
Οι προτάσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε ένα συμβιβασμό. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο φέρεται από κάποιες πηγές (σ.σ δεν το επιβεβαίωσε η κυβέρνηση ούτε αρμόδια στελέχη) υποχώρησε από την αρχική θέση της κυβέρνησης για προστασία του 72,4% των δανειοληπτών και όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση να καταλήγει περίπου στο 60%.
Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ , να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.
Από τήν Αυγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου