Πόσες φορές δεν πήραμε Αγιωργίτικο Νεμέας και καταλήξαμε να πίνουμε ένα νοθευμένο παρόμοιο κρασί; Τα ελληνικά κρασιά μας, τέσσερα ΠΟΠ (Προιόν Ονομασίας Προέλευσης) στο σύνολο, ερχόμενα αντιμέτωπα με τον διεθνή και εγχώριο ανταγωνισμό, τα τελευταία χρόνια μετατρέπονται σε φτηνά είδη μαζικής κατανάλωσης. Τα παραδοσιακά μας προϊόντα χάνουν τον χαρακτήρα τους και την ποιότητά τους και πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μισοτιμής, αλλά και με... μισή ποιότητα.
Υπάρχει λύση;
Μια νέα μέθοδο ταυτοποίησης των ελληνικών κρασιών ΠΟΠ έρχεται να προτείνει στην αγορά η Μονάδα Σταθερών Ισοτόπων του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος". Μια μέθοδο που συμβαδίζει με τη νέα προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ασφαλή τρόφιμα «από το τραπέζι στο αγρόκτημα» (fork to farm). Η προσεκτική παρακολούθηση των κρασιών από το αγρόκτημα έως ότου φτάσουν στον καταναλωτή και αντίστροφα είναι το νέο στοίχημα για την ταυτοποίηση των ελληνικών οίνων, που μέχρι σήμερα γινόταν με... δελτία Τύπου και δελτία αποστολής.
Με κανονισμό που υιοθετήθηκε το 2008, η Κομισιόν καθορίζει τους γενικούς κανόνες εφαρμογής των βέλτιστων Οινολογικών Πρακτικών και Επεξεργασιών, καθιερώνοντας τον λεγόμενο «Κοινοτικό Οινολογικό Κώδικα». "Πρόκειται για τη «βίβλο» των Οινολογικών Πρακτικών, στην οποία αναφέρονται προδιαγραφές ποιότητας και κριτήρια καθαρότητας προϊόντων ή επεξεργασιών" τονίζει στην "Αυγή" η δρ. Ελισσάβετ Ντότσικα, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", που παρουσίασε τη νέα μέθοδο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia.
Η νέα μέθοδος στηρίζεται στη δημιουργία ισοτοπικών δεικτών σήμανσης για τον έλεγχο της ποιότητας και της απόδειξης της εντοπιότητας των κρασιών μας. Με τα σταθερά ισότοπα του νερού (Ο, D) μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον τόπο προέλευσης των σταφυλιών. "Είναι τα μόνα που μπορούν να πιστοποιήσουν την ακρίβεια της αναγραφής για τη γεωγραφική προέλευση του κρασιού" τονίζει η δρ. Ντότσικα.
Σε συνδυασμό με τα ραδιογενή ισότοπα (Sr, Nd και Pb) του κρασιού και τα σταθερά ισότοπα του άνθρακα (C) -που επιτρέπουν την ταυτοποίηση της αλκοόλης και τον έλεγχο της νόθευσης με σάκχαρα- μπορεί σε μέγιστο βαθμό να εξασφαλιστεί ο ακριβής προσδιορισμός μιας συγκεκριμένης περιοχής και να περιοριστεί η νοθεία.
Από τήν Αυγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου